Bura u Košarkaškom savezu BiH zbog nedelegiranja sudije Dragana Porobića

G.S.
Bura u Košarkaškom savezu BiH zbog nedelegiranja sudije Dragana Porobića

BANjALUKA - Najbolji sudija Košarkaškog saveza Republike Srpske Dragan Porobić nije delegiran da dijeli pravdu na završnom turniru Kupa BiH “Mirza Delibašić”.

Ono što bode oči je činjenica da Porobić od ove sezone sudi utakmice Evrolige, a neće ga biti u Sarajevu na Kupu BiH iako nema obaveza na međunarodnoj sceni, jer se širom Evrope igraju utakmice nacionalnih kupova. Predsjednik Košarkaškog saveza Republike Srpske Aleksandar Đurđević reagovao je na ovaj skandal te naveo da je izostanak Porobića još jedan dokaz samovolje komesara takmičenja Jadrana Lasetovića iz Tuzle.

- Kada imate završni turnir Kupa jedne države, bez obzira na sve, onda je normalno da vam na terenu sude najbolje sudije, a Dragan Porobić je jedan od najboljih, ako ne i najbolji ovdašnji sudija. On se morao naći na spisku arbitara i njegov izostanak je odluka koja nema nikakvog opravdanja. Smatram da nije ispoštovano ništa od onoga što piše u aktima KS BiH, a tiče se ravnopravnosti. Košarkaški savez Republike Srpske je ravnopravan član KS BiH, a samo jedan naš sudija je delegiran za završni turnir Kupa BiH. Nezadovoljni smo zbog takve odluke, najviše zbog toga što Republika Srpska ima odlične sudije koji sude takmičenja najvišeg ranga evropske košarke. Ovo je samo nastavak lošeg odnosa KS BiH, te ljudi koji se nalaze na rukovodećim pozicijama, prema KS Republike Srpske i svemu što dolazi iz Republike Srpske - izjavio je Đurđević.

Prema njegovim riječima, nesporazumi na relaciji KS Republike Srpske - KS BiH traju godinama i čini mu se da sve ima političku pozadinu čemu nije mjesto u sportu.

- Za ove tri godine otkako sam stupio na poziciju predsjednika Košarkaškog saveza Republike Srpske konstantno imamo probleme na relaciji sa KS BiH. Ne poštuje se autoritet, ne poštuje se ravnomjerna zastupljenost pa često KS BiH i kolege iz FBiH pokušavaju da nanesu štetu klubovima iz Republike Srpske. Čini mi se da im je Igokea najveći trn u oku koja je najbolji košarkaški klub u BiH. Na razne načine se pokušava omalovažiti uspjeh, ali se i pokušava na sve načine onemogućiti da se ostvari sportski rezultat na terenu. Sjetimo se samo skandalozne završnice prvenstva BiH u Širokom Brijegu i sličnih stvari. Definitivno postoji kontinuitet lošeg odnosa prema svemu što dolazi iz Republike Srpske, ali kada pogledamo šta se sve dešava u BiH, onda je jasno da jedno prati drugo - rekao je Đurđević.

Finale Kupa “Mirza Delibašić” na rasporedu je u subotu od 17 časova, dok su u petak naveče u polufinalima igrali Leotar - Široki i Bosna - Igokea.

I Mladost na udaru

Đurđević se osvrnuo i na događaj od prije mjesec dana kada je bez valjanog razloga odgođena utakmica Lige BiH između Mladosti i Sparsa i to na dan odigravanja meča.

- Ekipi Mladosti otkazana je utakmica sa Sparsom na sam dan utakmice, nekoliko sati prije njenog početka i to putem mejla. To je protivno svim propisima i utakmica je trebalo da bude registrovana službenim rezultatom u korist Mladosti. Ipak, to se nije desilo, a komesar za takmičenje i tom prilikom se oglušio o sve akte KS BiH - dodao je Đurđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana