Boris Bakić, pred duel u Evroligi, za "Glas": Derbi lomi sezonu “vječitima”

Darko Dragičević
Boris Bakić, pred duel u Evroligi, za "Glas": Derbi lomi sezonu “vječitima”

PODGORICA - Košarkaši Partizana i Crvene zvezde igraće prvi ovosezonski derbi u Evroligi (18.30 časova, “Štark Arena”). Beogradski “vječiti rivali” su loše ušli u sezonu (1-3), a u “crveno-bijelom” timu došlo je i do šok-terapije pa je Janis Sferopulos na klupi zamijenio Duška Ivanovića.

Jedan od košarkaša koji su nosili dresove oba tima je i Boris Bakić. Podgoričanin je od 2004. do 2007. godine nosio crno-bijeli, a zatim od 2007. do 2011. crveno-bijeli dres gdje je bio i kapiten. Bakić je odigrao preko 100 mečeva za oba tima tako da zna kakve su tenzije.

- Sve te tenzije su uobičajene pred derbi, a sada će biti pojačane zbog lošeg starta u Evroligi. Zvezda se već odlučila na šok-terapiju i promjenu trenera, dok se Partizan još nije kompletirao. Slijede dva derbija koja mogu preokrenuti sezonu. Sigurno da će ekipe pokušati da se vade za loše rezultate i da traže pobjede. Poraženi će sigurno biti u još težem položaju i produbiće krizu - istakao je Bakić.

Bivši košarkaš ističe da će derbi odrediti inspiracija i da se nada da će sve proteći u sportskom duhu kao u prethodna dva meča u Evroligi, koji su završeni pobjedama gostiju za razliku od duela u ABA.

- Pobjeda u derbiju ima ogroman ulog jer može da vrati ekipu na pravi kolosijek. Sigurno je kako će ovaj derbi da odluči trenutna inspiracija. Prednost Partizana jeste domaći teren, imaće sigurno veliku podršku, dok je po meni Zvezda u blagoj prednosti. Imaju iskusnu ekipu koja će reagovati nakon šok-terapije i čini mi se da su jači na poziciji plejmejkera - dodao je bivši igrač oba beogradska kluba.

U proteklom periodu Partizan i Zvezda su se posebno mučili u šutu za tri poena. “Crveno-bijeli” su bili očajni u Bolonji, dok je u krizi i najbolji strijelac Partizana Kevin Panter.

- Ne znam šta je razlog lošeg šuta, ali iskreno ne sviđa mi se način igre i prevelik broj pokušaja za tri poena. Posebno Zvezda koja se u Bolonji previše oslanjala na šut za tri, iako su prodorima stvarali prednost. Nedostajala je unutrašnja igra i da je nje više bilo vjerujem da bi pobijedili u tom duelu. Takođe šteta je odlazak Dobrića koji je donosio energiju na oba dijela terena, a praktično je sa dva poteza u finišu odlučio pobjednika - ističe bivši reprezentativac Crne Gore.

Na klupi Zvezde biće Grk Janis Sferopulos. On je vodio Olimpijakos u derbijima protiv Panatinaikosa koji su takođe bili puni tenzija.

- Ipak je svaka zemlja priča za sebe, ima dosta tenzija i u Grčkoj, ali ne bih to poredio sa Srbijom - kaže Bakić.

Bakić je proveo po četiri sezone u oba tabora. Trenutno u boljim odnosima je sa košarkašima Zvezde.

- U Partizanu sam proveo četiri godine, od toga tri u seniorskom timu, gdje sam dosta naučio. Bile su to korisne životne i košarkaške lekcije. Osvojio sam tri titule šampiona i stekao lijepe uspomene. Međutim, nakon prelaska u Zvezdu izgubio sam kontakt sa saigračima. To je bilo neko nepisano pravilo kod Duška Vujoševića. Izgubio sam kontakt s momcima poput Tripkovića, Veličkovića s kojima sam bio generacija. Pravilo da se ne kontaktira sa igračima Zvezde je bilo i dok sam igrao. Tad se nismo pozdravljali dan pred derbi iako smo dijelili dvoranu i praktično se mimoilazili - ističe Bakić.

U Zvezdi je proveo takođe četiri godine u kojima je bilo uspona i padova.

- Najžalije mi je što ekipa koju je vodio Svetislav Pešić 2010. nije ostala na okupu, jer smatram da smo mogli osvojiti trofej naredne sezone. Bila je to sjajna grupa ljudi, punih pozitivne energije. Bukvalno smo sve radili zajedno od toga da smo išli sjeći badnjak, do izlazaka i druženja mimo terena. I danas se čujemo. Svi smo željeli da ostanemo na okupu i pokušamo da skinemo Partizan sa trona. Marinović, Bjelica, Kešelj, Tadija Dragičević, Ovens svi su imali želju da ostanu - prisjeća se plejmejker tog vremena i otkriva koliko je ekipa željela da bude na okupu.

Lorens Roberts je takođe čekao Zvezdu do septembra. Bukvalno do posljednjeg trenutka se nadao pozivu i da će ekipa ostati zajedno. Kako nije došlo do toga prešao je u Partizan i imao sjajnu sezonu.

Naredna sezona bila je jedna od najtežih u istoriji Zvezde. Beogradski tim je jedva došao do opstanka, a Bakić je jedan od rijetkih koji je ostao u timu uprkos svim problemima.

- Bila je to baš teška sezona, puna problema. Bukvalno nismo imali ni za deterdžent da peremo dresove. Ali opet nosiš dres velikog kluba i borili smo se do kraja. Uspjeli smo da izborimo opstanak, a u finišu smo imali veliku podršku navijača. Mislim da se svi sjećaju pobjede nad Zadrom. Bili su tu Nedović, Subotić, dobar je bio Rikardo Marš - izjavio je Bakić.

Tokom karijere Bakić je sezonu igrao u Igokei, ali ističe da nije u kontaktu s klubom.

- Vidio sam da je Vuk Radivojević u klubu, tu je pomoćni trener Marko Cvetković koji je igrao za Zvezdu i pomoćnik Milutin Latinčić. Iskreno nisam u kontaktu, a kad već spominjem BiH volio bih da se Borac vrati u ABA ligu. Bila je sjajna atmosfera na mečevima u Banjaluci - rekao je na kraju Bakić.

Španac Migel Anhel Perez, Litvanac Gutis Vilijus i Estonac Rain Perandi sudiće meč petog kola Evrolige između Partizana i Crvene zvezde.

Navijači Crvene zvezde saopštili su da neće prisustvovati meču, pošto su odbili ponudu čelnika “crno-bijelih” da dobiju 300 karata. “Delije” su saopštile da je bio dogovoren reciprocitet od po 1.000 karata za oba derbija, ali da je uprava Partizana odbila ponudu i to opravdala velikim brojem prodatih sezonskih ulaznica.

         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana