Bez prava na poraz: Igokea gostuje kod Dertone u trećem kolu Lige šampiona

Milan Zubović
Bez prava na poraz: Igokea gostuje kod Dertone u trećem kolu Lige šampiona

TORTONA - Treći ispit u Ligi šampiona košarkaši Igokee imaće večeras od 20.30 časova kod Dertone u Tortoni.

Ekipa iz Aleksandrovca ima imperativ pobjede u ovom susretu ukoliko želi da se uključi u borbu za drugo mjesto na tabeli grupe H, jer do sada nisu slavili u FIBA takmičenju. Izabranici Vladimira Jovanovića poraženi su u prvom kolu na svom terenu od Tofaša nakon produžetka, dok su se protiv Mursije u prošlom kolu proveli kao bosi po trnju tako da idući susret ima ogroman značaj.

Poslije poraza od Mursije doživljen je neuspjeh protiv FMP-a u posljednjoj desetinki utakmice, ali su se za to iskupili gostujućim trijumfom protiv Partizana. Pobjeda u Beogradu dala je mnogo elana Jovanovićevim momcima koji s mnogo optimizma idu u Italiju, jer su nadigrali evroligaša koji pretenduje u vrh tabele elitnog evropskog i regionalnog takmičenja. Ipak, mladi srpski stručnjak ponovo ima problema s povredama igrača pa su pod znakom pitanja Marko Jošilo, Nemanja Gordić i Džeki Karmajkl koji nisu igrali u Beogradu. Dobra vijest je povratak Stefana Mudija koji je bio čovjek odluke protiv Partizana, jer je dva sekunda prije kraja poentirao za pobjedu.

Naredni protivnik Igokee relativno je nepoznat široj evropskoj javnosti iako je osnovan 1955. godine. Smješten je u malom mjestu Tortona (provincija Aleksandrija, pokrajina Pijemont) koje je stotinak kilometara udaljeno od Torina, odnosno 82 kilometra od Pjaćence. Klub tokom godina nije imao zapaženijih uspjeha i nastupao je u nižim ligama, a uspon je započeo tokom posljednjih pet godina. Član elitnog razreda postao je 2021. godine dok je iduće godine igrao finale Kupa Italije što mu je najveći uspjeh do sada, a ima Kup i Superkup druge lige.

Posljednje dvije sezone igrao je polufinale plej-ofa što mu je donijelo nastup u Evropi. Od 2018. godine na klupi sjedi Marko Ramondino (41) dok su među poznatijim igračima Hrvat Leon Radošević te Amerikanci Kajl Vims, Tašon Tomas i Kris Douv, domaći igrač Tomaso Baldaso kao i Belgijanac Retin Obasohan.

Drugi meč ove grupe sinoć su igrali Mursija i Tofaš.

Grupa H

1. Dertona  2        2        0        166:154      4

2. Mursija 2        1        1        146:125      3

3. Tofaš    2        1        1        184:190      3

4. Igokea    2        0        2        149:176      2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana