Berić: Timski duh čini Srbiju favoritom iz sjenke

Srna
Berić: Timski duh čini Srbiju favoritom iz sjenke

BEOGRAD - Bivši košarkaš Partizana i nekadašnji reprezentativac Savezne Republike Jugoslavije Miroslav Mića Berić ocijenio je da na Svjetskom prvenstvu, koje je počelo danas, selekcija Srbije zajedništvom i timskim duhom može da ostvari dobar rezultat uprkos brojnim otkazima, pa i da se umiješa u borbu za medalje. Berić smatra da to što su oslabljenu Srbiju, koja će na Mundobasketu nastupiti bez najmanje sedam igrača, među kojima su četvorica iz prve petorke, svi otpisali, a FIBA je u svojoj prognozi stavila na deveto mjesto, orlovi mogu da iskoriste jer nemaju preveliki pritisak na plećima.

"Maltene, mi nismo ni u krugu za peto mesto koje vodi na Olimpijske igre. Ali, timskom igrom i timskim duhom, koji su nas uvek krasili, možemo mnogo da uradimo. Možemo da budemo favoriti iz senke, jer nas nakon silnih otkaza potcenjuju i nipodaštavaju", rekao je Berić za Srnu.

Bivši reprezentativac, koji je osvojio svjetsku i dvije evropske titule, podsjeća da je nacionalna selekcija po nepisanom pravilu prolazila dobro kada su je otpisivali, dok je uglavnom pružala slabije partije i imala lošije rezultate kada je bila u krugu favorita. "Mogu da dam i svoj primer, jer smo na Svetskom prvenstvu 1998. godine, kada sam i ja bio član reprezentacije, na aerodromu u Beogradu pred put u Grčku bili ispraćeni sa jednom kamerom i dvoje novinara, a vratili smo se kao svetski prvaci", istakao je Berić. Kako objašnjava, to ne znači da on može da kaže da će Srbija sada biti svjetski prvak, jer je to teško zbog silnih otkaza, ali može da se napravi paralela pošto je svima jasno da izabranike selektora Svetislava Pešića čeka izuzetno težak zadatak, pogotovo kada se vidi kakav kvalitet nedostaje ekipi.

"Dovoljno je reći samo da Nikola Jokić ne igra, pa te automatski svrstaju pet mesta iza. Tu je i Vasa Micić, a fale i Vladimir Lučić, Nikola Kalinić i još nekoliko igrača. Ali, osim timskog duha, naš adut je to što imamo superstara Bogdana Bogdanovića, koji je najbolje partije pružao u reprezentaciji", ukazao je Berić.

Podsjetivši da je Bogdanović na prošlom Svjetskom prventvu u Kini demonstrirao igračku dominaciju i da je bio najbolji strijelac šampionata, Berić je istakao da je u ekipi i Nikola Milutinov, za koga kaže da je možda i najbolji centar u Evroligi.

"Uz njih dvojicu, za dobar rezultat treba još neko da iskoči, a u timu je i buduća zvezda Nikola Jović, tako da nismo bez aduta. Videćemo na kraju dokle možemo da doguramo. Ali, iskreno, uopšte ne želim da razmišljam o tome da mi možemo od nekoga da izgubimo u grupi", rekao je Berić. On ističe da na to ukazuje i činjenica da su "orlovi" protiv rivala iz grupe Kine i Portorika igrali u pripremnom periodu u mečevima koji su bili igra mačke i miša, jer ih je Srbija ubjedljivo dobila. Berić vjeruje da će Srbija svoju šansu za najviše domete tražiti u grupi u drugoj fazi šampionata, u kojoj će se najvjerovatnije spojiti sa Italijom i Dominikanskom Republikom

. "Nekako sam ubeđen da ćemo Italiji vratiti za poraze na predolimpijskom turniru u Beogradu i na poslednjem Evropskom prvenstvu u osmini finala, iako nam oni ne leže. Dobili su i ovu poslednju prijateljsku utakmicu u Atini, ali znamo koliko su bili bolni porazi u prethodne dve godine", rekao je Berić. On smatra da će se stvari okrenuti jer će Italija sada biti favorit, što je šansa za Srbiju, budući da Italijani uglavnom podbace kada osjete breme favorita.

"Zato svima govorim da ćemo Italiju pobediti. To ne znači ništa, jer mi moramo da dižemo formu kroz utakmice i zajedništvo u ekipi. To je taj timski duh, gde smo mi uvek bili za korak ispred svake reperzentacije, pa i SAD, koja je skup individualaca", naglasio je Berić. Na pitanje kolike su šanse Srbije da dobaci do petog mjesta i vize za Olimpijadu, budući da je u lakšem dijelu žrijeba, Berić vjeruje da Srbija, onako iz prikrajka, može da odigra najbolju utakmicu u četvrtfinalu i da je pobjeda u tom meču lansira u borbu za medalje.

"Sa ove tačke gledišta, verovatno bih potpisao to peto mesto da imamo Olimpijske igre. Tu su nam na 50-50, jer reprezentacija Srbije uvek teži nekom najvišem odličju i borbi za medalje. Bili bi zadovoljni i petim mestom, ali su isto tako očekivanja uvek najveća zbog naše istorije", rekao je Berić.

On smatra da su Amerikanci van svake sumnje glavni favoriti za titulu i da su u najužem krugu kandidata za medalje Francuska, Kanada i Australija, kao i da niko ne može da otpiše Španiju kao zvaničnog evropskog i svjetskog prvenstva, dok iz drugog plana mogu da iskoče Srbija, Njemačka i Italija.

Na Svjetskom prvenstvu u košarci, koje se igra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji, nastupaju 32 reprezentacije raspoređene u osam grupa. Srbija je u grupi "B" u Manili, a rivali su joj Kina, Portoriko i Južni Sudan. "Orlovi" prvi meč igraju sutra u 14.00 časova /po srednjoevropskom vremenu/ protiv Kine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana