Beograđani sa dva poraza završili pripremni period: Kipar pokazao mane Zvezde

Darko Dragičević
Beograđani sa dva poraza završili pripremni period: Kipar pokazao mane Zvezde

NIKOZIJA - Košarkaši Crvene zvezde doživjeli su dva tijesna poraza na turniru na Kipru pred start sezone i to od rivala koji će im biti protivnici u Evroligi, Makabija (nakon dva produžetka 109:112) i Žalgirisa (84:85).

Ono što je bilo jasno tokom turnira je da je trener Duško Ivanović na turniru uigravao nove petorke, tako da je veoma često igrao sa tri visoke košarkaša. Na Kipru nisu igrali Miloš Teodosić i Šabaz Nejpir.  Zvezda je tokom turnira pokazala mnogo dobrih, ali i neke loše stvari koje će sigurno stručni štab pokušati da popravi tokom sezone.

Prvo o dobrim stvarima. Ekipa definitivno ima širinu u igračkom kadru i mogućnost da se prilagodi protivniku. Takođe u odnosu na prošlu sezonu “košarkaška inteligencija” je na višem nivou, kao i kreacija. Od dolaska Nejpira i Teodosića najviše će koristi imati centri, mada je i Jago Mateus dos Santos pokazao da i te­ kako može da podijeli pravovremenu asistenciju. Takođe tu su i sekundarni kreatori u vidu Adama Hange i Rokasa Giedraitisa, koji odlično prepoznaju situaciju a na visokim pozicijama Nemanja Bjelica, Dejan Davidovac i Luka Mitrović to znaju da koriste. Takođe, napadački potencijal posebno u šutu za tri poena je viši u odnosu na prošlu sezonu, dok je Zvezda dobila i centre koji mogu da šire odbranu rivala upravo tim šutevima.

Na turniru na Kipru beogradski tim se mučio u defanzivnom skoku. To je bilo vidljivo u duelu protiv Makabija gdje je rival imao čak 24 uhvaćene lopte. Nešto bolje je to izgledalo u drugom duelu kada su na parketu bili Džoel Bolomboj i Dalibor Ilić, ali je definitivno jasno da novom timu nedostaje “atletike” i da će skok kao i zaštita reketa da bude problem u pojedinim momentima. Takođe, protivnici će pokušavati da napadnu Jaga dos Santosa na niskom postu, dok propusti u odbrani sigurno dolaze i zbog činjenica da ekipa još nije bila kompletna i da su se pojedini igrači poput Majka Tobija i Dejana Davidovca tek priključili. Ono što brine navijače je činjenica da je ekipa izgubila tri tijesne završnice, te da kao ni prošle sezone nisu uspjeli da prelome utakmice u momentima kad su imali vođstvo. Novu sezonu Zvezda počinje gostovanjem kod Igokee u ABA ligi iduće subote od 20 časova.

Čović želi Fajnal for

Predsjednik Crvene zvezde Nebojša Čović najavio je da će ekipa pokušati da napravi iskorak u Evroligi.

- Očekujem da ćemo imati dobre rezultate u svim takmičenjima. Nismo klub koji će napustiti domaće prvenstvo, a da uzima pare od države. I ono gde ćemo napraviti veliki iskorak, to je pokušaj plasmana na Fajnal for Evrolige - rekao je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana