Ataman osvajač: Turski trener podigao treći trofej u posljednjih pet godina Evrolige

GS
Ataman osvajač: Turski trener podigao treći trofej u posljednjih pet godina Evrolige

BERLIN - Pozovi Atamana ako želiš trofej u Evroligi. Turski trener je još jednom dokazao kvalitet i došao do trećeg trofeja u elitnom takmičenju u posljednjih pet godina, a da nije bilo korone, mogao je da ima još jedan.

Impresivan je način na koji je došao do trofeja. Njegova ekipa je protiv Real Madrida imala minus 14, ali nije odustajala od svoje igre i napravila je veliki preokret. Grci su na kraju slavili ubjedljivo, 95:80, a sjajne partije su pružili Kostas Slukas sa 24 poena, Kendik Nan (21 poen) i Matijas Lesor (17 poena, šest skokova).

Nakon što je imenovan za trenera Panatinaikosa, Ataman je rekao da će donijeti sedmi trofej u Atinu. Ekipa je u potpunosti promijenjena, došla su desetorica novih igrača, a turski trener se još jednom pokazao kao sjajan  motivator i psiholog. Iako je na startu doživio težak poraz, nije odustajao od svojih principa. Napravio je sjajnu atmosferu u ekipi, a dovođenje Kendrika Nana je bilo prelomnica sezone.

- Bićemo šampioni Evrope, siguran sam - rekao je Ataman na okupljanju. Iskoristio je grešku Olimpijakosa koji se odrekao Kostasa Slukasa jer je  tražio veću ulogu. Na kraju mu se plejmejker odužio MVP priznanjem.

- Slukas mi je nakon smrti oca rekao da ćemo njemu u čast biti šampioni Evrope. Evo, osvojio je titulu, a to mu neću nikad zaboraviti jer je pokazao ogromno poštovanje i odužio se za povjerenje. Rekao sam mu da će biti MVP kada sam vidio da nije u najboljem timu. Znam koliko on može i ovo je početak nove dinastije. On ima ugovor na još dvije, a ja na godinu - istakao je turski trener.

Ubijedio je Matijasa Lesora da će nakon sjajne sezone u Partizanu biti još bolji. Atamana bije glas da ne vodi treninge, da mu sve rade pomoćnici, ali njegova priprema finalnog turnira je bila maestralna. Čitave sezone je “prozivao” Luku Vildozu, a onda ga pustio da igra u finalu.

- Nevjerovatan osjećaj. Mislim da smo napravili nešto najimpresivnije u istoriji evropske košarke. Nakon 12 godina bez Fajnal fora, nakon prošle sezone gdje je klub bio 17, osvojili smo titulu - rekao je Ataman koji ne žali za titulom trenera godine.

Ćus je bio najbolji u ligaškom dijelu, zaslužio je to. Ali radije ću uvijek imati titulu nego priznanje, jer se svi sjećaju samo trofeja, rekao je.

Ergin Ataman je dobio brojne čestitke. Sigurno da mu prija kad njegovi sadašnji igrači Kostas Slukas i Matijas Lesor kažu da je najbolji, ali čestitali su i bivši igrači.

- Krunoslav Simon i Vasilije Micić su mi odmah čestitali titulu. Zajedno smo osvojili dvije sa Anadolu Efesom. Uradili bismo to i treći put da nije bilo korone. Janis Antetokumbo  mi je rekao da sam najbolji trener na svijetu. Kada to kaže MVP NBA lige, to je onda ogroman kompliment - rekao Ataman.

Suze Lesora

Matijas Lesor je po završetku meča sjeo ispod koša i zaplakao. Odigrao je fantastičnu sezonu i čini se da je na najbolji način odgovorio kritičarima.

- Sada želim da znam ko je Evrokup centar, ko nije centar za tim koji želi da pobjeđuje. Osvojili smo titulu, dao sam sve od sebe i predivno je. Ne znam da li trener predviđa budućnost ili samo puno vjeruje u sebe, ali na prvom treningu je rekao da ćemo biti šampioni. I jesmo šampioni - rekao je Lesor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana