Amerikanci se "poklonili" Bodirogi: Velika čast za srpskog košarkaša

B92
Amerikanci se "poklonili" Bodirogi: Velika čast za srpskog košarkaša

Košarkaški portal "HoopsHype" objavio je listu 25 najboljih košarkaša koji su igrali van NBA lige.

Često smo mogli da čujemo i vidimo rasprave oko najboljih košarkaša svih vremena, kao i one priče oko najboljih ikada koji nisu imali šansu da igraju u NBA ligi.

Rodžer Braun

Košarkaški portal "HoopsHype" objavio je listu 25 najboljih košarkaša koji su igrali van NBA lige i načeli interensantnu temu pošto su na prvo mesto postavili: Rodžera Brauna.

On je igrao u ABA ligi za Indijana Pejserse od 1967. do 1975. godine i osvojio tri šampionske titule i jednom bio MVP plej-ofa uz četiri Ol Star nastupa i tri puta je bio uvršten u idealnu petorku ABA lige.

Rodžer Braun je bio strašno talentovan košarkaš, ali u NBA ligi nije igrao jer je imao doživotnu zabranu pošto je bio umiješan u namještanje utakmica koledž košarke.

Smatra se jednim od najboljih igrača ABA lige svih vremena uz Džordža Gervina, Džulijusa Irvinga, Aleksa Ingliša... On je od 2013. godine član Kuće slavnih.

Pored Indijane je igrao za Memfis i Jutu, a u karijeri je imao prosjek od 17,5 poena. Preminuo je 1997. godine nakon borbe sa rakom debelog crijeva.

Dejan Bodiroga

Prvi srpski košarkaš na ovoj listi je aktuelni predsjednik Evrolige, Dejan Bodiroga. Tri puta šampion Evrolige, dva puta svjetski šampion, tri puta evropski, srebrna medalja sa Olimpijskih igara, dva puta MVP Fajnal Fora Evrolige, jednom MVP Evrolige, tri puta u idealnom timu...

Ima ovdje da se nabraja, Dejan Bodiroga je jedan od najboljih i najuspješnijih nego samo srpskih već evropskih košarkaša svih vremena i možda je mogao da se nađe na prvoj poziciji ove liste, a "HoopsHype" svakako kaže da je najbolji igrač van američkog kontinenta koji je ikada igrao košarku van NBA.

"Dejan Bodiroga nam je dao mnogo razloga da vjerujemo u ovo dok je igrao senzacionalnu košarku protiv SAD", priča priču "HoopsHype" i podsjeća na 2002. godinu i Indijanapolis.

"Zašto nikada nije igrao u NBA? Ima mnogo toga što možemo reći od njegovog neuobičajenog stila igre koji ne znamo kako bi se prenio na NBA, pritom atleticizam nije bio na tom nivou, a i izbačaj je bio spor. Sakramento Kingsi su imali prava na njega od 1995. godine. U Evropi, Bodiroga je godinama bio najbolji. Način na koji je kontrolisao loptu sa pozicije krila i na koji je popularizovao dribling poznat kao "Bič" iliti "Shamgod" u SAD, "El Latigo" u Španiji... Osvajao je titule i na klupskom i reprezentativnom nivou, kao i Svjetsko prvenstvo u Indijanapolisu 2002. godine sa Jugoslavijom", navodi "HoopsHype".

Oskar Šmit

Možda i najbolji strijelac svih vremena, čovjek koji je nezvanično u karijeri postigao 49.973 poena odnosno 30,7 po utakmici. Oskar je oduvijek bio veliki poštovalac jugoslovenske i srpske košarke i često spominjao Profesora Aleksandra Nikolića i Bogdana Tanjevića.

Oskar Šmit nikada nije bio šampion u Evropi, nikada nije igrao za neku od najjačih evropskih ekipa iako je igrao u prilično jakom Palakanestru za Juve Kazertu i Paviju (12 godina), a potom je nosio dres Valjadolida.

Sa reprezentacijom Brazila ima bronzanu medalju sa Svjetskog šampionata, zlato sa Pan Amerike, kup Italije... Čak devet puta u karijeri je bio najbolji strijelac domaćeg šampionata i sve pomenute ekipe, uz Flamengo, povukle su njegov dres iz upotrebe.

Na spisku se nalaze još tri srpska košarkaša: Dražen Dalipagić koji je 10. na listi, Dragan Kićanović koji je na 14. mjestu, kao i Radivoj Korać koji je 17.

Kompletan spisak

1. Rodžer Braun, 2. Dejan Bodiroga, 3. Oskar Šmit, 4. Nikos Galis, 5. Voren Džabali, 6. Sergej Belov, 7. Bob Netolicki, 8. Krešimir Ćosić, 9. Serhio Ljulj, 10. Dražen Dalipagić, 11. Red Robins, 12. Vlamir Markes, 13. Dino Menegin, 14. Dragan Kićanović, 15. Šerman Vajt, 16. Teodoras Papalukas, 17. Radivoj Korać, 18. Derel Kerijer, 19. Dimitris Dijamantidis, 20. Kajl Hajns, 21. Huan Antonio San Epifanio, 22. Mirza Delibašić, 23. Gregor Fućka,  24. Markiz Hejns i 25. Manuel Raha.

Igrači poput Henrija Vilijamsa, Erla Manigolta, Rikarda Pitisa, Tanoke Birda, Demetrijusa Mičela, Henka Gedersa, Ramunasa Šiškauskasa ili Jorgosa Printezisa mogli su da se nađu na ovoj listi.

Saša Đorđević, Aleksandar Volkov i ostali nisu računati zbog veoma kratkih epizoda u NBA ligi jer su, ipak, igrali tamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana