Željko Petrović za “Glas Srpske”: Haotična igra progutala Srbiju

Dejan Kondić
Željko Petrović za “Glas Srpske”: Haotična igra progutala Srbiju

PODGORICA - Na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj i danas je slobodan dan. Svode se i dalje računi nakon završetka grupne faze takmičenja.

Svi su saglasni u činjenici da je viđen zanimljiv fudbal sa dosta golova. Gruzija je prijatno osvježenje, a uz Hrvatsku, Srbija je najneprijatnije iznenađenje na šampionatu.

Igrom Piksijevih “orlova” razočaran je i njegov nekadašnji saigrač uz nacionalnog tima Željko Petrović. U razgovoru za “Glas Srpske”, na pitanje kako mu je izgledala reprezentacija Srbije, dojučerašnji trener Zrinjskog bio je direktan.

- Nikako, nikako, nikako! Žao mi je, to je moj drug iz reprezentacije. Ne pričam ja protiv Piksija ili protiv bilo koga, ali mislim da je Srbija bila bez repa i bez glave. Ako imaš Aleksandra Mitrovića i Dušana Vlahovića, onda treba da napraviš igru da oni dođu do izražaja, gdje su najopasniji. Ako mi imamo desnog beka u formaciji sa 5-3-2 sa kontra nogom, znači nema tu centaršuta. Isto je i sa lijeve strane. Onda ne možeš da igraš sa dva špica, to je moje mišljenje. Igra je bila totalni haos, nema šablona koji su uigrani, ništa nisam vidio. Onda, dosta igrača ima izražen ego. Sve je to trebalo dobro pripremiti prije Evropskog prvenstva. Mi uvijek reagujemo, ako gubimo, forsiramo tri špica, a to može svako i sa ulice. Ne vidi se stabilnost i struktura u našoj igri. Vezni red je totalno bez veze. Sve vraćanje lopte unazad, niko ne može da probije. Ako se odigra na jednu stranu, da jedan igrač istrči naprijed, drugi da se povuče, da se okrene strana, niko ne ide jedan na jedan. Ako idemo na to da nas niko nije nabio, da nas niko nije napunio, onda je to O. K, ali mislim da Srbija ne smije to tako da gleda. Srbija treba da bude ekipa za respekt. Ako je mogla jedna Gruzija, zašto mi to nismo mogli?! Ispadni ti, ali nemoj ovako, ovo je stvarno bez veze - u dahu je ispričao Petrović.

GLAS: Dosta je bilo disbalansa u igri “orlova”.

PETROVIĆ: Ako imaš igrače za kontru, onda se ne igra visoki presing, nego se pusti protivnik da bi napravio prostor za igrače koje treba da iskoristiš u kontranapadu. Ako imaš Mitrovića, onda ne možeš s njim da igraš na kontranapad. Nego malo više da izađeš. Imaš Vlahovića, onda koristi njega za kontru. Trčali su i Piksi i Peđa kod nas, ali smo mi radili prljav posao pozadi. Dva, tri igrača rješavaju utakmice, a ostali igraju za njih. Dobro treba uigrati tu formaciju koju smo igrali, nije samo da ih postaviš da tako igraju na terenu. Taj sistem treba razraditi. Jer u tom sistemu protivnik ima dva beka slobodna, kad igraš sa dva špica... Svaki sistem ima prednosti i mane. Imao sam osjećaj da je kod nas bilo stvarno haotično.

GLAS: Imate li utisak da se previše sada pljuje po selektoru Stojkoviću?

PETROVIĆ: Svugdje u svijetu je tako. Pljuvale su se najveće svjetske veličine. Ja nisam za pljuvanje, pogotovo ne da se pljuje jedan Piksi Stojković, koji je jedan od najvećih igrača sa ovih prostora. Ali situaciju treba kritički sagledati. Srbija nije izgledala dobro, ako smo jadnici, da smo srećni da odemo tamo, onda je to O. K, ali mislim da to nije bio cilj. Nije cilj reprezentacije Srbije samo da ode, već da napravi nešto. Da je Gruzija tako izgledala, onda bih rekao: “O. K, šta hoćete, otišli su na Evropsko prvenstvo, to je najveći uspjeh, a tamo šta bude”. Naša funkcija je javna, nekad te hvale, nekad kude. Tvoja dužnost je da obrazložiš svoju ideju. Da li će se to nekome svidjeti ili ne, to je druga stvar. Ima ko će da odluči dalje. I ja sam dosta puta progutao knedlu, nisam htio da kažem ništa ni protiv kluba ili bilo koga. Nekad odem i ja, jer mislim da nije to to. Nekad klub kaže da hoće drugoga. To je sastavni dio našeg posla. Nekad neko vjeruje u tvoj rad, nekad ne, jer nije iz te sfere. O našoj, trenerskoj, sudbini najčešće odlučuju oni ljudi koji nisu mačku s praga šutnuli, iz neke političke stranke, pa ne sviđa mu se ovo, ne sviđa mu se ono. Moraš s tim da se nosiš. Jedino je sigurno, ne postoji trener koji nije dobio otkaz ili ga neće dobiti.

GLAS: Ko su, po Vama, favoriti, ko Vas je prijatno, a ko neprijatno iznenadio?

PETROVIĆ: Puno je iznenađenja, recimo ta Gruzija, koja je prošla dalje, Slovenija isto. To su fantastični rezultati. Bilo je i negativnih iznenađenja, ali što se mene tiče, Španija i Njemačka ostavile su najjači utisak. One su po meni i najveći favoriti za trofej. Volim tu špansku igru, posjed, držanje, zbog toga se igra fudbal. Nijemci su uvijek dobri, podmladili su ekipu. Holandija ima dosta novih, mladih igrača. Mislim da oni uvijek mogu da budu aspiranti za nešto više, iako su završili treći u grupi, ali na turnirima nikad nisam vidio da neko sve utakmice odigra fenomenalno. Nekad moraš da prođeš kroz krizu da bi se uzdigao, da napraviš rezultat.

Šmek

GLAS: Šta, po Vama, nedostaje na prvenstvu?

PETROVIĆ: Fali šmeka, jer se totalno promijenio fudbal, način razmišljanja, pogotovo u mlađim kategorijama. Šabloni su postali sve. Ne možeš da nađeš majstora koji će jednim potezom riješiti utakmicu. Zato ja kažem, sad kad ovi igrači koštaju po 50, 60, 70 miliona, koliko bi nekadašnji majstori fudbala danas koštali - milijardu. Ovima danas važne su ljubičaste kopačke sa tufnicama, da šljašti sve, da se vidi, pa onda tetovaže, pa ljubljenje, pa krštenje... Da se prekrstiš jedno 16 puta, da pokažeš da si katolik, Srbin... Kad ih vidim sa tim kopačkama, smuči mi se. Ali ako to nemaju, nisu IN. Moraš biti moderan. Trpimo to, takvo je vrijeme, moraš da hendluješ sve to. Važno je da oni imaju “siks pek”, da skinu majicu, da im vidiš te mišiće, a kad treba u duel, nema ga niđe. Prije su bili oni sa stomakom, ali ih niko nije mogao dobiti u duelu, ni jedan na jedan. Pločice su danas njima bitne, prije su se one stavljale samo u kupatilo. To je samo za plažu, ali eto. Izori ti meni onaj teren, zato si tu, braniš boje svoje zemlje ili kluba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana