Zeleno svjetlo za Superligu, Evropski sud odlučio: UEFA i FIFA kršile zakon

Srna
Foto: Ilustracija

BRISEL- Evropski sud pravde presudio je da fudbalska tijela Fifa i Uefa zloupotrebljavaju svoj dominantni položaj time što zabranjuju klubovima da se takmiče u evropskoj "Superligi".

Najviši sud EU naglasio je da "Superliga" možda i dalje neće biti odobrena.

"Pravila Fife i Uefe o prethodnom odobravanju međuklupskih fudbalskih takmičenja, kao što je `Superliga`, suprotna su zakonima EU", navodi se u saopštenju Evropskog suda pravde i dodaje da su fudbalske organizacije prekršile zakon o konkurentnosti EU i slobodu pružanja usluga.

Sudije su dale savjete o zakonima EU sudu u Madirdu, koji će odlučiti o poslednjim detaljima pravnog spora u vezi sa "Superligom", koju podržavaju fudbalski klubovi "Real Madrid" i "Barselona".

Podsjetimo, 12 klubova se  aprila 2021. proglasilo osnivačima Superlige.

Uz Real, Barseloni i Juventus, koji je bio treći zvučni predvodnik nove ideje, bili su tu i Arsenal, Liverpul, Mančester junajted, Mančester Siti, Totenhem, Čelsi,  Inter, Milan i Atletiko Madrid.

Međutim, suočeni sa žestokom reakcijom javnosti – a reagovali su i navijači i Boris Džonson i Nikola Sarkozi, kao i mnogi drugi, jedan za drugim su se povlačili dok nisu ostali samo Real, Barselona i Juventus.

Real i Barselona sada kao potpisnici traže da im se isplati po milijardu evra, jer su uložili vrijeme i samim tim novac u projekat koji im je Uefa stopirala. U međuvremenu se i sama Superliga mijenjala, pa se odustalo od zatvorenog sistema, a predloženo je i da učešće u takmičenju uzme čak 60 klubova, pretpostavlja se u tri ranga takmičenja.

Pored onih najbogatijih, spekulisalo se da su pozive dobili i velikani iz siromašnijih zemalja, oni koji u takivm okolnostima ne mogu da isprate ligu petice. Među njima, i Crvena zveza, ali je ona odmah reagovala time što se obavezala na vjernost Uefi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana