Vladimir Ilić odlično poznaje PAOK: Tranzicija im je najveći kvalitet!

Darko Dragičević
Vladimir Ilić odlično poznaje PAOK: Tranzicija im je najveći kvalitet!

ATINA - Fudbalere Borca u srijedu (19.30 časova) očekuje duel protiv jednog od grčkih velikana, ekipe PAOK-a iz Soluna. Narednog protivnika banjalučkog tima odlično poznaje Vladimir Ilić, koji je pomoćni trener Asterasa.

Bivši trener Krupe već godinu dana radi u Grčkoj i odlično zna prednosti i mane PAOK-a, koji ove sezone želi da napravi iskorak u evropskim takmičenjima.

- Radi se o jednoj od najboljih i najvećih ekipa u grčkom prvenstvu. Na iznenađenje svih osvojili su titulu prošle sezone  i do nje su došli zasluženo jer su sjajno odigrali plej-of i na kraju trijumfom nad Arisom osvojili četvrtu titulu šampiona u istoriji - istakao je Ilić.

Ekipa je prošle sezone napredovala kako je prvenstvo odmicalo. Zadržali su okosnicu ekipe, a trener je ostao isti, Razvan Lučesku pa se tako sistem igre neće previše mijenjati.

- Ono što je sigurno jako su čvrsti u defanzivnom dijelu. Na početku sezone su bili ekipa koja je često oduzimala loptu u srednjem dijelu terena i iz dobrih tranzicija ugrožavala rivala. Kako je sezona odmicala bili su sve bolji u visokom presingu. Pogotovo protiv slabijih ekipa su to često koristili. Modifikovali su način odbrane tako da imaju širi spektar kako mogu defanzivno izgledati protiv Borca - objasnio je član stručnog štaba Asterasa.

Banjalučani moraju da budu veoma oprezni na svojoj polovini i ne smiju da gube loptu, jer tu leži najveća opasnost po gol Damjana Šiškovskog.

- Njihov najveći kvalitet je tranzicija po osvojenoj lopti. U tom segmentu su jako dobri posebno na krilnim pozicijama gdje igraju Tajson, Kiril Despodov i Andrija Živković. S te strane Borac mora da bude veoma oprezan na kojim dijelovima terena gubi loptu, jer je protivnik ekipa koja će osvojenu loptu na protivničkoj polovini veoma brzo pretvoriti u šansu. Samo je pitanje koliko će biti skoncentrisani u završnici da to pretvore u gol. Borac ne smije olako da gubi posjed u prvoj i drugoj trećini i u tim zonama mora da igra sigurno, bez previše rizika kako ne bi dao rivalu mogućnost za oduzimanje lopte i kontranapad - dodao je Ilić.

On je istakao i neke mane i probleme koji grčki šampion ima pred start sezone. Ekipa još nije kompletirana i PAOK i dalje traži pojačanja, dok su tokom pripremnog perioda imali dosta problema sa povredama.

- Ono što su dobre strane za Borac jeste činjenica da takmičarska sezona u Grčkoj još nije počela i što naš klub već ima takmičarske utakmice. PAOK takođe nije riješio pitanje prvog napadača, traže rješenja i dalje. Ofanzivni dio tima nisu sklopili na vrijeme, nepoznanica je ko će igrati prema naprijed - poručio je mladi stručnjak.

Ilić ističe kako je siguran da će stručni štab Borca da odradi svoj dio posla na kvalitetan način.

- Siguran sam da je stručni štab Borca dobro analizirao rivala koji ima ogroman individualni kvalitet. Konstatinos, Despodov, Tajson, Samara , Živković svi su izuzetni igrači koji mogu da naprave razliku. Očekuje se da će igrati jako ofanzivno u prvom meču posebno na “Tumbi” da tu utakmicu riješe u svoju korist. Vjerujem da bi Borac mogao kroz kontranapad sa svoje desne strane kao i prekide da ugrozi rivala i da traži šansu kako bi došao do gola - poručio je na kraju Ilić.

Čestitka Borcu

Ilić je istakao da je banjalučki klub već ostvario veliki uspjeh.

- Čestitam stručnom štabu, ekipi Borca i kompletnom rukovodstvu na prolasku u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. Ogroman je to uspjeh za Borac i Banjaluku i želim  im sve najbolje u ovom dvomeču, ali i u nastavku evropske priče - dodao je Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana