Vinko Marinović, trener Borca, za “Glas Srpske”: Čvrst karakter ključ za prvo mjesto

Darko Pašagić
Vinko Marinović, trener Borca, za “Glas Srpske”: Čvrst karakter ključ za prvo mjesto

BANjALUKA - Šef stručnog štaba Borca Vinko Marinović za “Glas Srpske” je rekao da je ključ uspjeha u prvom dijelu sezone čvrst karakter ekipe, koji je donio prvo mjesto i jesenju titulu.

Banjalučani su u najuspješnijoj jeseni otkako se takmiče u Premijer ligi superiorno osvojili prvo mjesto sa 45 bodova od 54 moguća (14 pobjeda, tri remija i jedan poraz) i pred odlučujućih 15 proljećnih kola pobjegli su sedam koraka aktuelnom šampionu Zrinjskom iz Mostara.

- Igrači su tokom prvog dijela sezone pokazali da imaju veoma čvrst karakter i znali su da se izdignu iz krize i u trenucima kada je bilo veoma teško, pogotovo na početku sezone. Bili su to stvarno teški trenuci za sve u klubu. Poslije dva meča na evropskoj sceni u kojima smo ostavili dobar utisak, ali i dva neuspjeha protiv bečke Austrije uslijedio je i poraz na premijerligaškoj premijeri. Pružili smo blijedu partiju na “Grbavici” i zasluženo smo izgubili od Željezničara s 0:2 - rekao je Marinović.

Najveći krivac za taj uslovno loš start bile su brojne promjene u igračkom kadru tokom ljetnje pauze.

- Došlo ih je 19, ali ono što je još gore jeste to da su stizali postepeno, a neki od njih i kada je prvenstvo uveliko počelo. Sve je njih prvo trebalo priviknuti na novu sredinu, na saigrače, a tek onda polako uigravati i sklapati ekipu - nastavio je Marinović.

Niko tada na Gradskom stadionu, kao ni najvjernije pristalice Borca, nije mogao ni da pomisli da će to biti jedini poraz “crveno-plavih” ove jeseni u eliti BiH. Uslijedila je nevjerovatna serija od 17 mečeva bez poraza. Prvo osam pobjeda, pa dva remija, još jedan trijumf, pa još jedan neriješen ishod i za kraj pet novih trijumfa, koji su najavili da su Banjalučani na najboljem putu ka trećoj tituli prvaka BiH.

- Poslije tih startnih neuspjeha najteže je bilo podići psihološki ekipu, ali su igrači, kojima treba odati ogromno priznanje, baš kao i svi u klubu od oružara, vozača, stručnog štaba te članova Uprave disali kao jedan. Znali smo da ova ekipa ima veliki potencijal i to se na kraju obistinilo. Uslijedila je stvarno impozantna serija bez poraza, najduža u istoriji kluba u Premijer ligi i na to svi zajedno moramo biti ponosni, ali još jednom ponavljam igračima pripadaju najveće zasluge - naglasio je Marinović.

Do kraja drugog kruga šampionata ostala su još četiri susreta u kojima će Borac dva puta biti domaćin i to davljenicima Tuzla sitiju i GOŠK-u, te dva puta gost i to protiv ekipa koje se bore za sam vrh tabele, Veleža i Zrinjskog. Da bi se treći krug dočekao na prvom mjestu, što bi donijelo i povoljniji raspored pred posljednjih 11. kola, potrebno je osvojiti šest bodova.

- Otkako sam trener nikada nisam razmišljao na taj način. Uvijek sam išao utakmicu po utakmicu i u svaku od njih ulazio sa željom za pobjedom. Tako će biti i ubuduće. Nećemo ništa kalkulisati i svaki meč biće novo dokazivanje. Naš cilj je osvajanje titule, a do njega se može doći samo sa dobrim rezultatima - izjavio je Marinović.

Golmani

Borac je kao nikada do sada u istoriji imao tokom prvog dijela sezone nevjerovatnih pehova s golmanima. Pred prvi meč kvalifikacija za Ligu konferencije protiv Austrije u Beču Bojan Pavlović je morao na operaciju slijepog crijeva, zbog koje je pauzirao više od dva mjeseca. U revanšu na Gradskom stadionu u samom finišu povrijedio se Nikola Ćetković, poslije čega je morao na operaciju prednjih ukrštenih ligamenata i za njega je ova sezona već završena. Zbog toga je na Gradski stadion doveden čuvar mreže selekcije Crne Gore Milan Mijatović. Međutim, na reprezentativnoj pauzi između 14. i 15.  premijerligaškog kola na meču Mađarska - Crna Gora zadobio je povredu. Na gol je stao Pavlović, koji se povrijedio na meču 16. kola protiv dobojske Sloge u Modriči u 33. minutu. Na gol je morao 20-godišnji David Stjepanović.

- Imali smo stvarno nevjerovatne pehove s golmanima i sve je to trebalo prebroditi. Zbog toga sve što smo ostvarili ove jeseni još više dobija na vrijednosti - naglasio je šef stručnog štaba Borca Vinko Marinović. 

Premijer liga

1. Borac     18      14      3        1        38:11 45

2. Zrinjski 18      12      2        4        39:19 38

3. Velež     18      9        6        3        30:16 33

4. Sarajevo 18      10      3        5        29:17 33

5. Sloga (D) 18      9        0        9        22:30 27

6. Š. Brijeg         18      6        4        8        16:22 22

7. Posušje 18      5        5        8        20:20 20

8. GOŠK    18      5        5        8        21:34 20

9. Tuzla siti        18      5        4        9        29:32 19

10. Željezničar  18      6        1        11      16:26 19

11. Igman   18      6        1        11      22:37 19

12. Zvijezda 09     18      3        2        13      19:37 11

 

Pauza, prelazni rok, pripreme

Iako su već mnogi mediji objavili da u nastavku sezone Borac neće računati na pet igrača: Kolumbijce Đanfranka Penju i Hozea Korteza, Izraelca Roslana Barskog, Slovenca Janeza Pišeka i nekadašnjeg mladog reprezentativca BiH Fedora Predragovića iskusni stručnjak na klupi velikana iz Platonove smatra da je još rano o tome govoriti.

- Sigurno je da će biti odlazaka, ali ne bih još spekulisao s imenima. Zimski prelazni rok je neizvjestan, malo je slobodnih igrača, ali je sigurno da će klub sa svoje strane učiniti sve da se još dodatno pojačamo. Naravno u daleko manjem broju nego ljetos kada je na Gradski stadion došlo 19 igrača - naglasio je Marinović.

Fudbaleri Borca su već na pauzi koja će trajati do 10. januara.

- Svima će dobro doći odmor, jer je jesen bila duga i naporna. Kao i ranijih godina dio zimskih priprema provešćemo u Antaliji, gdje ćemo biti od 23. januara do 6. februara. Planirali smo odigravanje pet utakmica. Biće to možda i nešto kraće pripreme nego inače, jer se sezona nastavlja već 11. februara mečevima osmine finala Kupa BiH, gdje takođe imamo visoke ambicije, a sedam dana kasnije su na programu mečevi 19. kola, ali vjerujem da ćemo poslije njih nastaviti u istom ritmu i sačuvati prvo mjesto na tabeli - dodao je Marinović, koji je na klupu Banjalučana sjeo 28. avgusta prošle godine i trenutno je najdugovječniji šef stručnog štaba od svih premijerligaških trenera.

Statistika

Borac je u prvih 18 kola postigao najviše golova od svih premijerligaša, čak 38 (21 u prvom i 17 u drugom poluvremenu), ali i primio najmanje (samo četiri u prvom i sedam u drugom dijelu meča). Banjalučani su pogađali mreže rivala 2,11 puta po utakmici, odnosno svakih 42 minuta i 37 sekundi, a golove su primali 0,61 po meču, odnosno svakih 147 minuta i 16 sekundi. “Crveno-plavi” na samo dva meča nisu postigli golove (u trećem kolu na gostovanju kod Željezničara, 0:2) i u 11. na Gradskom stadionu protiv Zrinjskog 0:0, a golmani Banjalučana su u čak 10 susreta uspjeli da sačuvaju svoju mrežu. Dva puta su poslije rezultatskog minusa stigli do trijumfa, oba puta na svom terenu (protiv Igmana u četvrtom kolu od 0:1 do 4:1 i protiv Zvijezde 09 u šestom od 0:2 do 4:2). Na svom terenu su uspjeli i da dođu do boda poslije “minusa” i to u drugom kolu protiv Sarajeva, 1:1. U svim ostalim susretima kada su došli do prednosti uspijevali su da na kraju dođu do sva tri boda, osim na “Koševu” u 13. kolu kada su protiv Sarajeva vodili s 1:0, a onda u sudijskoj nadoknadi ostali bez cijelog plijena. U strijelce se upisalo čak 15 fudbalera Borca (uz jedan autogol), a najefikasniji je bio Jovo Lukić sa šest pogodaka. Izabranici Vinka Marinovića od 14 trijumfa po tri su puta pobjeđivali s 1:0 i 2:0, dva puta 2:1, a po jednom 3:0, 3:2, 4:0, 4:1, 4:2 i 5:0.

Borac  je na domaćem terenu u devet susreta ostvario sedam pobjeda i dva remija uz 23 osvojena boda i gol-razliku 21:6 po čemu je treći domaćin po uspješnosti iza Zrinjskog i Sloge, koji su isto toliko mečeva sakupili po 24 boda. U isto toliko mečeva na strani ostvareno je sedam trijumfa, jedan remi i jedan poraz u 22 boda i gol razliku 17:5, po čemu su “crveno-plavi” ubjedljivo na prvom mjestu po uspješnosti gostujućih ekipa.

U 18 susreta Banjalučani su zaradili 27 žutih i jedan crveni karton. Za Borac je dosuđen samo jedan penal koji nije realizovan, a protiv “crveno-plavih” u jesenjem dijelu sezone nije bilo kaznenih udaraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana