Veliki uspjeh kluba iz Ulma u Njemačkoj: Srbija bez poraza do višeg ranga

Darko Pašagić
Veliki uspjeh kluba iz Ulma u Njemačkoj: Srbija bez poraza do višeg ranga

ULM – Slavu sporta Srbije ovog mjeseca pronosili su Novak Đoković na Rolan Garosu i Nikola Jokić u NBA ligi, ali i jedan fudbalski klub iz Ulma. I to imena Srbija, koji se bez poraza prošetao kroz Bezirksligu Donau/Iler i tako se plasirao u viši rang, odnosno u sedmu ligu Njemačke.

U 30 susreta fudbaleri kluba, koji su osnovali zaljubljenici u "bubamaru" sa prostora bivše Jugoslavije 2000. godine, ostvario je 22 pobjede i osam remija. Ekipu iz Ulma uglavnom čine igrači sa ovih prostora, mnogi od njih su igrali Premijer ligu BiH (Borac, Rudar Prijedor, Sloboda Tuzla...), Prvu ligu Republike Srpske, Prvu ligu Federacije BiH, Superligu i Prvu ligu Srbije, a nekoliko ih je iz Makedonije. Svima njima čelnici Srbije, prije svih predsjednik Andreas Marković i član uprave Milenko Damjanović, omogućili su dolazak u Njemačku i zaposlenje. Iako je posao prioritet, fudbal je i dalje njihova ljubav, a klub im je druga kuća. Viši rang donosi veće obaveze i izazove, u narednoj sezoni Srbija će se takmičiti sa ekipama koje imaju budžete od 200.000 do 250.000 evra i koji se pripremaju na destinacijama na kojima to rade profesionalni klubovi.

- Svakako nas očekuje mnogo teža zadaća u narednoj sezoni, ali mi smo spremni na to. Posljednjih godina smo planski radili kako bi se domogli sedme lige, a sada smo ostvarili taj cilj. U predstojećoj sezoni želja nam je da se zadržimo u ligi, a mislim da imamo kvalitet da budemo u gornjoj polovini tabele. Za dalje ćemo videti, a nije isključeno da ćemo u budućnosti napasti još jedan stepenik više – rekao je "alfa i omega" kluba Milenko Damjanović.

Uspjehu kluba su podjednako doprinijeli svi, a vrijedi spomenuti da su najbolji strijelci tima bili Nenad Đurić sa 25 i Nikola Miličević koji je postigao 21 gol.

- Prezadovoljni smo momcima koji su u klubu, ne mislim samo na njihove igre. Svi oni su igrali ozbiljne lige u Srbiji i BiH, neki su možda potcijenili rang u kom su sada nastupali, ali su brzo shvatili da tome nema mjesta i dali su sve od sebe pa uspjeh nije izostao. Pokušaćemo da u narednom periodu dovedemo još nekoliko pojačanja sa naših prostora – dodao je Damjanović.

Koliko se i u njemačkim nižim rangovima ozbiljno pristupa fudbalu govore i uslovi koje imaju klubovi. Srbija iz Ulma je od grada na korišćenje dobila stadion u sklopu kog su glavni i tri pomoćna terena (od kojih je jedan sa vještačkom podlogom), a propratna infrastruktura je vrhunska.

Šampioni

Za šampionsku ekipu Srbije iz Ulma u tek završenoj sezoni nastupali su: Nemanja Petrović, Stefan Gavranović, Nemanja Živković, Stefan Dujaković, Dino Šarac, Denis Divković, Emir Kasapović, Uroš Đukić, Nenad Đurić, Nikola Miličević, Nebojša Mrkić, Blaško Guzijan, David Knežević, kapiten Nenad Ilić, Filip Zdravkovski, Robert Ristov, Emil Efremovski, Damir Čavar, Nusret Kujuković, Stefan Stojić, Nikola Eraković, Mario Divković i Vanja Radulović. Trener je bio Silvio Mikić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana