Upoznajte "pepeljuge" evropskog fudbala

Darko Dragičević
Upoznajte "pepeljuge" evropskog fudbala

BANjALUKA - Ljepota fudbalske igre nisu samo mečevi Lige šampiona. Svoje draži i istinske emocije imaju i manje kvalitetna takmičenja posebno kad mali i nepoznati klubovi ostvare uspjehe i dospiju u žižu javnosti.

Svake godine u uvodnim fazama evropskih kupova neka od ekipa napravi čudo i izbaci puno kvalitetnijeg protivnika. Ove sezone svoju evropsku bajku ispisuju tri tima: Santa Koloma, Brunos Megpajs i La Fiorita.

Iznenađenja su česta u Ligi konferencije. Tako je klub Brunos Megpajs izborio plasman u drugo kolo kvalifikacija. Riječ je o ekipi s Gibraltara koja je osnovana u pabu po kojem nosi ime.

Grupa prijatelja se okupila 2013. godine u kafani “Brunos” i oformila klub koji je od amaterskog nivoa došao do velike pobjede nad Deri Sitijem iz Sjeverne Irske. Luis Peri, jedan od osnivača kluba i sadašnji predsjednik, objasnio je kako je ekipa dobila ime.

- Rekli su mi da bi trebalo platiti 500 funti za registraciju novog kluba. Pitao sam baku i djeda žele li biti sponzori, da mi daju 500 funti, a zauzvrat da se klub zove po baru. Pristali su i tako je klub dobio ime, a mi novac za registraciju. Kad smo počinjali nismo ni sanjali da ćemo igrati evropska takmičenja, a kamoli da ćemo proći kolo kvalifikacija - rekao je Peri.

Za klub su prvo igrali momci koji su bili gosti u pabu, a prvi trener ekipe je umjesto honorara za vođenje tima imao dvije želje da klub ima crno-bijele boje jer je navijač Njukasla i da se doda nadimak Megpajs.

Klub je tokom godina rastao pa je sad profesionalan, takmiči se u ligi Gibraltara i ima čak i internacionalce u svom sastavu. U narednom kolu igraju protiv Kopenhagena.

Slična priča dolazi i iz San Marina. La Fiorita je poslije penala izbacila bjeloruski Išlok i prvi put u istoriji donijela prolazak ekipi iz ove zemlje. Klub je osnovan 1967. godine i u njemu pretežno igraju lokalni igrači.

Sjajna je to vijest za mjesto Montegijardina, u kojem ovaj klub ima stadion. Naime, ovo seoce ima samo 967 stanovnika, a klub je amaterski, tako da je većini igrača fudbal samo sporedna zabava, jer većina ima stalni posao. U narednom kolu igraju protiv turskog Bašakšehira.

Slavlje u Andori

Predstavnik Andore Santa Koloma je ostvarila prvu pobjedu u evropskim takmičenjima i to nakon 17 poraza. Ne samo to, već su prošli i dalje u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona nakon što su savladali predstavnika tzv. Kosova Balkanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana