Umro Mario Zagalo, prvi fudbaler koji je osvojio SP i kao igrač i kao selektor

GS
Foto: Tanjug/AP

Mario Zagalo, legenda brazilskog fudbala, umro je u 92. godini.

Zauvijek će ostati zapamćen kao prvi fudbaler koji je osvojio Svjetsko prvenstvo kao igrač, a potom i kao selektor.

S nadimkom "profesor", Zagalo je čak igrao ključnu ulogu u četiri od pet svjetskih titula koje je Brazil osvojio.

Rođen je u Atalaji u Brazilu, 9. avgusta 1931. godine i osvojio je dva Mundijala kao igrač - u Švedskoj 1958. i u Čileu 1962. godine, a potom jedan kao menadžer u Meksiku 1970. godine i jedan kao pomoćni trener u SAD-u 1994. godine.

Uspjeh osvajanja naslova svjetskog šampiona kao igrač i kao trener nakon njega su ponovili još samo legendarni Nijemac Franc Bekenbauer (1974. kao igrač i 1990. kao trener) i Didije Dešamp (1998. kao igrač i kao trener 2018. godine).

Fudbalska federacija Brazila putem svog zvaničnog naloga objavila je da je legendarni fudbaler umro, ali nije naveden uzrok smrti poznatog Brazilca.

Ipak, prema informacijama koje je posjedovala španska Marka, Zagalo je tokom avgusta bio hospitalizovan zbog infekcije urinarnog trakta u Rio de Žaneiru.

Tokom karijere nastupao je za Flamengo i Botafogo, kao i za Fluminense i Vasko da Gamu. Osim Brazila kao trener, imao je izlete u Kuvajt, Ujedinjene Arapske Emitate i Saudijsku Arabiju.

Interesantno je da je baš on Ronalda odveo prvi put na veliko takmičenje već sa 17 godina tokom 1994. godine. Tada su u sastavu bili još Tafarel, Bebeto, Romario, Karlos Dunga i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana