Ukrajinac zaludio fudbalski svijet: I Borac je upoznao Dovbika

Darko Dragičević
Ukrajinac zaludio fudbalski svijet: I Borac je upoznao Dovbika

ĐIRONA – Đirona je apsolutni hit u prvenstvu Španije, a prvo ime tima je Ukrajinac Artjem Dovbik. Gotovo na svakom meču napadač pokazuje svoj raskošni kvalitet i kakav je majstor.

Tako je nedavno postigao het-trik protiv Sevilje u pobjedi od 5:1 i glavni je adut tima u borbi za titulu šampiona. Postigao je tri gola za samo šest minuta i još jednom zaludio skaute najvećih klubova koji žele da ga angažuju na kraju ove sezone. Bio je to treći najbrži het-trik u istoriji La­ lige.

Kvalitet ovog igrača dobro su upoznali i fudbaleri Borca 2022. godine na pripremama u Antaliji. Tada je Borac u februaru odigrao prijateljski meč protiv Dnjipro 1 u kojem je poražen 2:3.

Dvostruki strijelac za Ukrajince bio je upravo Dovbik. Izuzetno jak u duelu, a opet brz pravio je velike probleme Aleksandru Vojnoviću i Đorđu Milojeviću.

I fudbalski laik je mogao tada da vidi da je pred Dovbikom lijepa budućnost, a novinari koji su pratili klub su tada pitali hrvatskog trenera o kvalitetima ovog igrača koji se isticao.

- On je budućnost kluba i sigurno je da će ga dobro prodati. Već imaju dobre ponude iz Engleske, ali žele da sačekaju punu cijenu. Sjajan napadač koji je veoma jak, odlično se kreće i pozicionira. Uvijek je gladan golove. A uz to privatno baš vrijedan - pričao je nakon duel sa Banjalučanima tadašnji trener Dnjipra Igor Jovićević.

Dovbik je ipak dugo ostao u Dnjipru i klub je napustio tek početkom rata u Ukrajini. Kratko je boravio u Dinamu iz Kijeva, a zatim ga je kupila Đirona koja je tako napravila sjajan potez. Partije koje pruža omogućiće klubu veliku zaradu, jer su ga platili sedam miliona evra. Dovbik je već na 16 golova i šest asistencija.

Ševčenko

Proslavljeni napadač i selektor Ukrajine Andrij Ševčenko je odmah prepoznao kvalitet mladog napadača pa ga je još 2018. godine pozvao u reprezentaciju. On je postigao šest golova za svoj tim te sezone, ali Ševčenko je ipak odlučio da ga uvrsti u sastav, jer je prepoznao kvalitet i golgeterski instinkt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana