UEFA plan za 2027. godinu: Superliga umjesto Superlige?!

G.S.
UEFA plan za 2027. godinu: Superliga umjesto Superlige?!

NION - Nije šija, nego vrat. Nakon što je UEFA slavodobitno saopštila kako je uništila ideju o stvaranju evropske superlige, bilo je dobrih poznavalaca funkcionisanja centara moći u Nionu koji su odmah poručili da je Evropska kuća fudbala staje na put pomenutoj ideji, jer u planu ima da formira svoju superligu, takmičenje pod njenim patronatom.

Malo ko je vjerovao u nešto takvo. Prvom čovjeku UEFA Aleksanderu Čeferinu usta su u to vrijeme bila puna moralnih načela, pravih sportskih vrijednosti pa forsiranja tradicionalnog evropskog sportskog modela, u čijem su temelju takmičarski duh i njegovo veličanstvo rezultat. Istom prilikom Slovenac je poručio kako ne podržava organizovanje regionalnih liga, jer bi one ugrozile funkcionisanje domaćih šampionata. Manje od dvije godine kasnije iz Španije stiže glas kako u Nionu zaista postoji plan za novo restrukturiranje evropskih takmičenja te kako će predstojeći trogodišnji period biti pripremni i prelazni za ono što nas čeka.

- Kreće UEFA i EKA revolucija: Evropska fudbalska federacija sa najmoćnijim klubovima proučava novu veliku revoluciju, superligu sa tri kvalitativne grupe, sa mnogo više izazova i mogućnošću pomjeranja utakmica za vikende. Ljudi iz Niona žele da preduhitre mišljenje Suda pravde EU o monopolu UEFA pa su u saradnji sa Evropskom asocijacijom klubova (EKA) započeli usavršavanje projekta sopstvene superlige - piše španski “El Pais”.

Okreni-obrni, superliga će se, izgleda dogoditi. Nakon perioda neizvjesnosti dobijamo i odgovore na dva ključna pitanja: Kada i ko će je voditi? Ako je vjerovati “El Paisu”, UEFA je preuzela inicijativu, prešla u kontranapad, jer je riješena da i dalje ima sve pod svojom kontrolom, kao organizator. Kada govorimo o startu, kao logičan izbor nameće se ljeto 2027, kada bude završen trogodišnji ciklus koji počinje iduće godine. Ne idu novinari španskog lista za sada u detalje, osim što tvrde da će postojati tri grupe sa ukupno 54 kluba. Taj prvi ešalon činiće 18 najvećih i najbogatijih i oni će se takmičiti pod imenom superliga. Druga po kvalitetu liga (Liga Evrope) brojaće takođe 18 učesnika, baš kao i treća, koju su Španci za sada krstili sa Liga aspirante iliti Liga kandidata. UEFA superliga biće klasično ligaško takmičenje: svaki tim trebalo bi da odigra sa svakim kod kuće i u gostima, ukupno - 34 meča?! Otuda i bojazan da će neka kola morati da budu prebačena za vikende. Za sada nije jasno definisano da li bi nakon ligaškog dijela bio igran nekakav plej-of ili šampion Evrope postaje onaj što je lider nakon te 34 runde. UEFA planira da zadrži praksu ispadanja i ulazaka iz lige u ligu, baš da bi ispoštovala osnovna načela evropskog sportskog modela, međutim početna ideja je da su zaista minimalne šanse za ulazak u Superligu.

- Najmoćniji klubovi ne žele rizike. Oni će, navodno, zahtijevati da o ispadanju ne odlučuje plasman u jednoj sezoni, odnosno da u ligu niže ne idu 17. i 18. ekipa iz, recimo sezone 2028/29, već da bude napravljen presjek rezultata u posljednjih nekoliko sezona (tri ili pet) pa da dva najslabija kluba ukupno gledano ispadnu. Razlog? Velikani ne žele da zbog jedne loše godine budu kažnjeni - naveo je “El Pais”.

Kada govorimo o prelasku iz treće u drugu ligu (iz Lige aspirante u Ligu Evrope) i obratno, mogućnosti su veće. Najbolja četiri tima idu gore i najslabija četiri ispadaju. Da bi ovaj projekat zaživio biće potrebno riješiti dosta toga. Prije svega - kalendar. Zamislite 34 ili 38 kola u domaćoj ligi, paralelno još 34 u Evropi pa na sve to još razni kupovi. Zvuči suludo.

Reprezentacije

Gdje u cijeloj priči smjestiti reprezentativne akcije, razne kvalifikacije, Ligu nacija? I kao najvažnije: kad će ti moderni gladijatori predahnuti, da se odmore? O tome, čini se, niko ne razmišlja. Još, dakle, nismo vidjeli kako će novi sistem funkcionisati (2024-2027), a fudbalski moćnici nam pripremaju sljedeću revoluciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana