UEFA kaznila Hrvatsku zbog rasizma

GS
UEFA kaznila Hrvatsku zbog rasizma

Hrvatska je jedna od sedam fudbalskih reprezentacija koje je UEFA kaznila zbog neprimjerenog ponašanja navijača na Evropskom prvenstvu.

Hrvatski fudbalski savez platiće novčanu kaznu od 50 hiljada evra, a hrvatski navijači neće smjeti ići na sljedeće gostovanje. Radi se o utakmici Lige nacija 5. septembra u Portugalu.

Kažnjene su i Srbija, Rumunija, Slovenija, Austrija, Mađarska i Albanija. Austrijanci su dobili najmanju kaznu - 20 hiljada evra i uslovnu kaznu prodaje ulaznica za gostovanja, koja će stupiti na snagu u slučaju novog prekršaja navijača. Hrvatski navijači u sve tri utakmice koje su odigrali u grupi pokazivali su diskriminatorno ili rasističko ponašanje, stoji u izvještaju.

Tokom Evropskog prvenstva zemlje bivše Jugoslavije prednjačile su po broju prijava. Kosovari, Srbi, Hrvati, Albanci i Slovenci jedni su druge prijavljivali UEFA-i zbog vrijeđanja na tribinama, a sada su svi skupa i kažnjeni.

HNS zbog navijača platio oko 250 hiljada evra kazni

Hrvatski fudbalski savez morao je nakon svake utakmice u Njemačkoj na Evropskom prvenstvu platiti kaznu. Kažnjen je sa 63.875 evra za bacanje plastičnih čaša te sa 24.000 evra za paljenje baklji, odnosno ukupnim iznosom od 87.875 evra na utakmici protiv Španije u prvom kolu.

UEFA je kaznila Hrvatski nogometni savez s ukupno 28 hiljada evra zbog paljenja baklji (17.500 evra) i bacanja predmeta (10.500 evra) tokom utakmice Hrvatska - Albanija koja je odigrana 19. juna u Hamburgu. Hrvati i Albanci tada su zajedno skandirali "Ubij Srbina".

Najveću kaznu svom savezu hrvatski su navijači osigurali u utakmici protiv Italije u zadnjem kolu grupne faze - ukupno 105 hiljada evra. HNS je kažnjen zbog bacanja predmeta u teren (45.000 evra), paljenja baklji (30.000 evra) i neprimjerenog ponašanja (30.000 evra). Kada se sve to zbroji, HNS su navijači koštali 250 hiljada evra na proteklom Euru, piše Indeks.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana