U susret prvom žrijebu novog formata LŠ: Ko određuje sudbinu klubova

Glas Srpske
U susret prvom žrijebu novog formata LŠ: Ko određuje sudbinu klubova

NION - Još malo i počinje redizajnirana Liga šampiona. Svi jedva čekaju da vide kako će izgledati u praksi, ali djeluje na osnovu najava da će biti zanimljivija nego u protekle dvije decenije, koliko je dosadašnji format bio na snazi. U narednom se mijenja (skoro) sve, pa i žrijeb.

Lokacija je ostala ista, Grimaldi forum u Monte Karlu. U četvrtak od 18 časova na programu će biti ceremonija ni nalik pređašnjim. Razlog: da bi se odredilo ko s kim igra, biće uključen kompjuter. Dosad je ljudski faktor bio odlučujući, vrtjele su se kuglice po činijama, ali će sad većina posla biti prebačena tehnologiji.

Prema navodima iz UEFA, čelnici evropske kuće fudbala su uvjereni da je korišćenje računara bezbjedno i da su zaštićeni od mogućnosti sajber napada. Mnogi se pitaju zašto? Odgovor jednostavan, ušteda vremena. Pošto je takmičenje prošireno sa 32 na 36 ekipa, bilo bi potrebno 1.000 kuglica i tačno 36 staklenih činija da se formira ko, s kim i kad igra.

Procjene su da bi proces trajao četiri časa! Ovako će upotrebom računara žrijeb trajati kao dosad, između pola sata i 35 minuta. U žrebanju će se koristiti takozvani švajcarski model, upotrebljavan u šahu i u kriketu. Ljudski faktor i dalje ostaje na snazi, ali samo da bi ruka jednog od domaćina izvukla kuglicu iz ćupa, a onda kontrolu preuzima kompjuter i određuje protivnike izvučenog tima.

Svaki će odigrati osam utakmica sa osam različitih protivnika (četiri na svom terenu, četiri na gostujućem), po dva iz svakog šešira. Važna je napomena da će softver onemogućiti da se sastanu timovi iz iste zemlje (kao što je dosad bilo), ali je novost da jedna ekipa može da igra protiv (najviše) dva predstavnika iste države.

Na primjer, Real Madrid ne bi mogao protiv Barselone, Atletika ili Đirone, ali bi teoretski mogao i na Mančester siti i na Liverpul. Kako ističu iz UEFA, upravo je to jedna od prednosti novog sistema, veći broj direktnih duela “teškaša”. Osim toga, kao pozitivne promjene navode se: više jednakosti i raznolikosti protivnika; dinamičnije takmičenje; raznolikost protivnika; podjednaka šansa svakom klubu da se probije do osmine finala bez obzira na to u kom se šeširu nalazi na žrijebu; više nepredvidivosti; više utakmica sa sportskim interesom. Podsjetimo, u Ligi šampiona više ne postoje grupe, već grupa. Svih 36 timova formiraju jedinstvenu tabelu, čijih će se osam prvoplasiranih automatski probiti u nokaut fazu (najprije osmina finala), a ekipe smještene od devete do 24. pozicije će razigravati u baražu kako bi se dobilo preostalih osam učesnika osmine finala.

Ko završi od 25. do 36. mjesta, biće eliminisan sa međunarodne scene, bez mogućnosti da se preseli u Ligu Evrope, kao što je dosad bio slučaj. Prva tri revanš susreta plej-ofa igraju se večeras od 21 čas, a sastaju se: Galatasaraj - Jang Bojs (prvi meč 2:3), Salcburg - Dinamo Kijev (2:0), Sparta Prag - Malme (2:0).

Sastavi šešira

Prvi šešir: Mančester siti, Real Madrid, Bajern Minhen, PSŽ, Liverpul, Inter, Borusija Dortmund, Lajpcig, Barselona;

Drugi šešir: Bajer Leverkuzen, Atletiko Madrid, Atalanta, Juventus, Benfika, Arsenal, Klub Briž, Šahtjor, Milan;

Treći šešir: Fejenord, Sporting Lisabon, PSV Ajndhoven, Seltik i pet pobjednika plej-ofa;

Četvrti šešir: Monako, Aston Vila, Bolonja, Đirona, Štutgart, Šturm Grac, Brest i dva pobjednika plej-ofa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana