U finalu Kupa Srpske sutra od 18 časova igraju Borac i Laktaši: Pehar za kraj uspješne sezone

Darko Pašagić
Foto: Tanjug

BANjALUKA – Da li će Borac po šesti put osvojiti Kup Republike Srpske "Dr Milan Jelić" ili će se fudbaleri Laktaša prvi put radovati osvajanju ovog trofeja biće poznato sutra naveče, kada se pogase reflektori na Gradskom stadionu u Banjaluci po završetku susreta, koji počinje u 18 časova.

Pred ovo finale 30. jubilarnog izdanja Kupa Srpske u oba tabora vlada odlična atmosfera, jer su u sezoni, koja se privodi kraju ispunili, pa možda čak i premašili očekivanja uoči početka prvenstva. 

Naime, Borac je kolo prije kraja osigurao vicešampionsku titulu u Premijer ligi i na taj način četvrtu godinu za redom obezbjedio plasman na evropsku scenu. 

S druge strane Laktaši, koji su poslije osvajanja prvog mjesta u Drugog ligi, grupa zapad postali prvoligaši bili su pravi hit u ovom rangu takmičenja. 

Dva kola prije kraja prvenstva osigurali su treću poziciju, stigli su do finala Kupa Srpske, a igrali su i u osmini finala Kupa BiH, tako da bi i jednima i drugima osvajanje trofeja "začinilo" uspješnu sezonu.

"Crveno-plavi", koji će u ovom susretu biti domaćini do sada su pet puta osvajali ovaj trofej, a na šesti čekaju još od 2012. godine.

- Ostvarili smo ambicije u prvenstvu i sada imamo priliku da poslije dužeg vremena osvojimo Kup Srpske. Očekuje nas teška utakmica, ali želimo trofej. Međutim, u jednoj utakmici je sve moguće tako da moramo biti oprezni – naglasio je šef stručnog štaba Borca Vinko Marinović.

Banjalučani ne mogu računati na trojicu igrača, koji su ove sezone već nastupali za druge klubove u Kupu. To su: Sergej Dojčinović, Marko Kujundžić, Filip Račić, a uz njih neće nastupiti ni povrijeđeni: Alen Jurilj, Janez Pišek i Ivan Lagundžić.

- Laktaši su prijatno iznenađenje ove sezone, ali smo silno motivisani da dođemo do trofeja - rekao je kapiten Borca Aleksandar Subić.

 

Laktašani su prvi put u finalu i žele da se domognu trofeja, iako je rival bar na papiru veliki favorit pred ovaj susret.

- Očekujem interesantnu utakmicu. Jasno je da Borac favorit, tako da mi u ovoj utakmici nemamo šta da izgubimo, ali možemo mnogo da dobijemo – naglasio je kormilar Laktaša Miljan Bajić, koji ne može da računa na Vanju Kneževića, Vasilija Jotića, Sergeja Govdearicu i Radu Džombića, jer su već igrali za druge klubove u Kupu ove sezone.

Kapiten Laktaša Mihajlo Amidžić očekuje veliku podršku navijača sa tribina Gradskog stadiona.

- Borac je domaćin, ali i veliki broj naših pristalica biće na tribinama. Za nas je ovo najbitnijih 90 minuta ove sezone, potajno se nadamo trijumfu, a kada bi osvojili trofej bila bi to velika nagrada i kruna za sav rad i trud – rekao je Amidžić.

Glavni sudija na ovom susretu biće Dragan Todić iz Doboja, kome će aisistirati Dragan Keranović (Prijedor) i Slobodan Marković (Bijeljina). Delegat je Nemanja Kulina iz Istočnog Sarajeva, a kontrolor Siniša Radić iz Laktaša.

Omladinci

Ekipe banjalučkog Borca i Sloge iz Doboja danas od 15 časova sastaće se u finalu juniorskog Kupa Republike Srpske, a ovaj susret biće odigran na pomoćnom terenu Gradskog stadiona u Banjaluci. Ko god prigrabi pehar biće upisan u istoriju fudbala Srpske, jer je ovo premijerno izdanje ovog takmičenja, koje je uvedeno radi još veće popularizacije fudbala u mlađim selekcijama. 

Kup RS

1994. Kozara (Gradiška)
1995. Borac (Banjaluka)
1996. Borac (Banjaluka)
1997. Sloga (Trn)
1998. Rudar (Ugljevik)
1999. Rudar (Ugljevik)
2000. Kozara (Gradiška)
2001. Kozara (Gradiška)
2002. Leotar (Trebinje)
2003. Jedinstvo (Brčko)
2004. Leotar (Trebinje)
2005. Jedinstvo (Brčko)
2006. Slavija (I. Sarajevo)
2007. Modriča Maksima
2008. Slavija (I. Sarajevo)
2009. Borac (Banjaluka)
2010. Radnik (Bijeljina)
2011. Borac (Banjaluka)
2012. Borac (Banjaluka)
2013. Radnik (Bijeljina)
2014. Radnik (Bijeljina)
2015. Rudar Prijedor
2016. Radnik (Bijeljina)
2017. Radnik (Bijeljina)
2018. Radnik (Bijeljina)
2019. Radnik (Bijeljina)
2020. nije odigrano do kraja zbog korone
2021. Leotar (Trebinje)
2022. Krupa
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana