U Borcu prezadovoljni poslije plasmana u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona

Darko Pašagić
U Borcu prezadovoljni poslije plasmana u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona

ELBASAN – Fudbaleri Borca tek u trećem pokušaju uspjeli su prvi put da preskoče prvu prepreku u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pošto su na Elbasan Areni eliminisali prvaka Albanije, Egnatiju i to tek poslije prave drame.

U Elbasan su Banjalučani doputovali sa prednošću od 1:0, a poslije 90 minuta revanša Egnatija je nadoknadila tak minus zabilježivši pobjedu od 2:1. Otišlo se u produžetke, a potom i u penale, koji su "crveno-plavima" donijeli veliko slavlje u "neprijateljskom okruženju" u Elbasanu (1:4).

- Ostvarili smo fenomenalan rezultat. Momci su pokazali karakter i po svemu prikazanom zaslužili smo prolaz. Na kraju penali, meni treća sreća, jer su moje ekipe ranije ispadale od Spartaka Trnave i Apoela iz Nikozije. Svima u klubu treba odati veliko priznanje. Pritisak, koji smo izdržali u posljednjih sedam dana je bio stvarno veliki i zbog toga im od srca čestitam. Imamo sedam dana da se spremimo za PAOK. Pružićemo maksimum, jer je to najveća utakmica u istoriji Borca, a za koliko će to biti dovoljno vidjećemo – istakao je šef stručnog štaba Borca Mladen Žižović, koji je u 94. minutu zbog drugog žutog kartona morao van terena.

U neizvjesnom revanšu povela je Egnatija u 17. minutu golom Meliha Ibrahimoglua, da bi u 30. izjednalio Jovo Lukić. Gosti su sve do 82. minutu bili "praktično" u drugom kolu, a onda je poslije greške Sebastijana Erere  u 82. minutu pogodak postigao Loronjon Doukou i otišlo se u produžetke. 

- Najljepša pobjeda u karijeri. Bio sam mnogo godina u inostranstvu igrao sedam sezona grupnu fazu Lige Evrope, ali ova pobjeda nema cijenu. Jako neizvjestan dvomeč, Egnatija dobar rival, ali smo na kraju nagrađeni za sav trud. Zahvalio bih se svima koji su na omogućili da se nađemo ovdje, a ne smijemo zaboraviti ni igrače i trenera Vinka Marinovića, koji nisu više u klubu, a učestvovali su u osvajanju titule. Sada ćemo se malo odmoriti i početi sa pripremama za PAOK – rekao je kapiten Borca Srđan Grahovac.

U dodatnih 30 minuta rezultat se nije mijenjao i i pristupilo se izvođenju penala. Erera je na startu bio siguran, a potom je Albano Aleksi pogodio prečku. Nikola Pejović je povisio na 2:0, a Melih Ibrahimoglu smanjio na 1:2. Ermin Hasukić je bi precizan za 3:1, a onda je Damjan Šiškovski odbranio i prvi i ponovljen šut Ređija Luškje. Prolaz Borca potvrdio je David Čavić.

- Svi zajedno, i oni koji su počeli utakmicu i mi koji smo ušli u igru ka rezerve dio smo ovog velikog uspjeha. Svi smo dali sve od sebe i sada možemo da se radujemo ovom velikom uspjehu. Nije bilo lako igrati, jer je vrijeme bilo veoma sparno, ali se izdržalo i na kraju smo za to nagrađeni sa srećnim krajem. Prilikom izvođenja penala nisam osjećao pritisak, jer me je još kao pionira tadašnji trener Predrag Majkić naučio da se moram nositi sa pritiskom – rekao je Čavić.

Fudbaleri Borca poslije ovog uspjeha obezbjedili su još najmanje šest evropskih utakmica ove sezone, odnosno najmanje plej-of Lige konferencija. Već je poznato da će rival "crveno-plavih" u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona biti grčki prvak PAOK. Prvi duel ova dva rivala biće odigran 23. jula na Toumba stadionu u Solunu sa početkom od 19,30 časova, a revanš je sedam dana kasnije na Gradskom stadionu u Banjaluci.

Dan prije nego što bude odigrana prva utakmica ova dva rivala, 22. jula biće obavljen žrijeb za treće kolo kvalifikacija u evropskim klupskim takmičenjima, a interesantno je da će se Banjalučani naći u dva šešira, onom za treće kolo kvalifikacija Lige šampiona i onom za treće kolo kvalifikacija Lige Evrope. 

Već sada se zna da će pobjednik duela PAOK – Borac u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona biti nosilac, a potencijalni rivali biće im uspješnije ekipe iz dvomeča: Ludogorec Razgrad (Bugarska) -Dinamo Minsk (Bjelorusija), UE Santa Koloma (Andora) - Mitjiland (Danska), Šamrok Rovers (Republika Irska) - Sparta Prag (Češka), Malme (Švedska) - KI Klaksvik (Farska Ostrva), APOEL Nikozija (Kipar) - Petrokub Hinčesti (Moldavija), Panevežis (Litvanija) – Jagjelonija (Poljska). Osim ovih sedam parova u drugom kolu kvalifikacija za Lige šampiona snage će odmjeriti: staza šampiona: Ferencvaroš (Mađarska) – TNS (Vels), Bode/Glimt (Norveška) – RFS (Letonija), Celje (Slovenija) – Slovan Bratislava (Slovačka), Linkoln Red Imps (Gibraltar) – Karabag (Azerbejdžan), SB (Rumunija) – Makabi Tel Aviv (Izrael), ligaška staza: Lugano (Švajcarska) – Fenerbahče (Turska), Dinamo Kijev (Ukrajina) – Partizan (Srbija).

Ako Borac bude eliminisan od PAOK-a preseliće se u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, a ako i u toj rundi bude poražen igraće plej-of Lige konferencije.

Zna se i koliko je Borac "profitirao" poslije plasmana u narednu rundu takmičenja. Banjalučani su na startu evropskog puta imali zagarantovanih 970.000 evra (260.000 od plasmana i još 710.000 od sigurne prve četiri utakmice). Eliminacijom Egnatije obezbjedili su još četiri dodatne utakmice i ukoliko u svakom dvomeču (drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope i plej-of Lige konferencije budu eliminisani) inkasiraće dodatnih 730.000 evra, ukupno 1.700.000.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana