Torcida Split prvi put poslije 1991. dolazi na Marakanu, poznat i razlog

Telegraf
Torcida Split prvi put poslije 1991. dolazi na Marakanu, poznat i razlog

BEOGRAD - Fudbaleri Crvene zvezde ostvarili su ponovo veliki uspjeh plasmanom u Ligu šampiona, a prvi meč očekuje crveno-bijele na Marakani već 19. septembra.

Tada će aktuelni srpski šampion ugostiti ekipu Benfike na najvećem srpskom stadionu, a osim fudbalske strane, biće "vatreno" i sa navijačke.

Razlog za to jeste navijačka grupa Benfike, "No Name Boys", koja važi za jednu od najvatrenijih i najaktivnijih u Portugalu, ali i za "bratsku" grupu navijača Hajduka - "Torcide Split".

Samim tim, moglo bi se desiti da po prvi put od 1991. godine, pripadnici Torcide dođu u Beograd, i to na Marakanu.

Ko su "Momci bez imena" i kako je došlo do "bratstva" sa Torcidom?

Grupa "No Name Boys" osnovana je 4. marta 1992. godine, i to nakon nesuglasica sa drugom navijačknom grupom Benfike, "Diabos Vermelhos".

Tada je odlučeno da grupa postane nova, bez imena, te odatle i potiče ime današnje grupe. Zanimljivo, zaštitini znak ove grupe jeste to što su vrlo tajnoviti, te nemaju istaknute vođe, nemaju veb sajt, kao ni otvoreno članstvo, za razliku od većine drugih navijačkih grupa u Portugalu.

Kada je riječ o prijateljstvu sa Hajdukovim navijačima, ono datira od 1994. godine, i to nakon jedne tragedije.

Te godine su, prilikom povratka sa meča upravo protiv splitskog kluba, trojica članova "No Name Boys-a", tragično stradala u saobraćajnoj nesreći u Meridi u Španiji, i upravo tada počelo je prijateljstvo dvije navijačke grupe, koje i danas traje.

Interesantno je i to što su "No Name Boys-i" bili pred raspadom 1996. godine, kada je tokom finalne utakmice Kupa sa Sportingom, stradao jedan navijač zeleno-bijelih tokom jednog incidenta. Ipak, nakon toga, navijači Benfike stvorili su drugačiji stil, različit od onog tradicionalnog italijanskog stila navijanja, koji je dominirao u Portugalu tih godina.

Od tada, ova grupa je redovna na svim mečevima Benfike, i to uvelikom broju, koristeći nekoliko velikih zastava i pirotehniku, uz jednostavan pristup navijanju.

Posljednjih godina, često su se na mečevima Benfike mogla vidjeti obilježja Hajduka, kao i u Splitu lisabonskog kluba, dok su prethodnih godina imali i zapažene "akcije" u navijačkom svijetu.

Jedna od njih, bila je i 10. avgusta 2022. godine, kada je Benfika gostovala Vitoriji Gimaraeš. Tada je Torcida zajedno sa "No Name Boys-ima", lutala po Gimaraešu, tražeći "White Angels-e", navijače Vitorije.

Tada su i na tribini gdje su bili smješteni navijači Benfike, bile viđene mnoge zastave Torcide. Inače, o kakvoj grupi se radi, govori i to da su "No Name Boys-i", prije nekoliko dana, poslije meča svog tima u šampionatu, imali žestok okršaj sa policijom.

Izbjegnut sukob "Torcide" i "No Name Boys-a" sa Delijama u Portugalu

Krajem 2021. godine, sprečen je i potencijalni sukob "Torcide" i "No Name Boys-a" sa Delijama. Tada je Zvezda gostovala Bragi u okviru Lige Evrope, dok je Benfika igrala u Lisabonu protiv Dinama iz Kijeva u Ligi šampiona.

Tada je na jednom mjestu bilo više navijačkih grupa, a spriječen je potencijalni navijački haos, koji je mogao nastati prije svega zbog navijača Benfike i Dinama, s obzirom na to da su pristalice ukrajinskog kluba, pozvale Torcidu i "Momke bez imena" na obračun, a oni se navodno nisu pojavili, te je veliki broj huligana pohapšen, piše Telegraf.

To je alarmiralo policiju u Portugalu, te su mjere bezbjednosti dignute na još viši nivo, i praktično je tako izbjegnut veći sukob navijača, u kojem su se potencijalno mogle naći i Delije.

Ipak, ono što brine, jeste to što bi sada Torcida mogla zajedno sa navijačima Benfike, stići u Beograd na meč sa Zvezdom, a znajući prethodnu istoriju dešavanja između navijača Zvezde i Hajduka, postoji opasnost od incidenata.

Čak i da Torcida kao grupa ne dođe organizovano, moglo bi se očekivati da podgrupe, ili određene grupice dođu, kao i da se neko od njihovih obilježja nađe na tribini navijača Benfike.

Međutim, na posljednjoj utakmici na Poljudu mnogi navijači Hajduka imali su dresove Benfike, što je jasna poruka da žele da budu uz svoju braću nakon žrijeba za Ligu šampiona.

Bilo kako bilo, očekuje nas "vrela" atmosfera na Marakani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana