Sudar svjetova u Mančesteru

G.S.
Sudar svjetova u Mančesteru

MANČESTER - Krug se sužava. Vrijeme za borbe koje će dati odgovore ko je ove sezone kandidat za “ušati pehar” Lige šampiona. Derbi večeri igra se u Mančesteru, gdje Siti dočekuje minhenski Bajern.

Duel engleskog i njemačkog šampiona predstavlja finale prije finala i očekuje se žestoka borba. Između ostalog Bavarci će se okušati protiv nekadašnjeg trenera Pepa Gvardiole. Mnogi će reći da je ovo okršaj glavnih favorita za titulu. Ujedno, duel ova dva kluba je jedan od dva u kojem snage neće odmjeriti dva bivša prvaka Evrope. Dok Bavarci imaju čak šest titula i pet izgubljenih finala, klub Pepa Gavrdiole godinama pokušava da se popne na tron, ali su samo jednom uspjeli da dođu do meča za titulu i to prije dvije godine, kada ih je u finalu nadigrao Čelzi.

Bajern će ove godine ka ispunjenju cilja morati da eliminiše sve same gigante. U osmini finala je “riješio” prebogatu “legiju stranaca” iz Pariza sa dva trijumfa (1:0 i 2:0), a sada će na megdan ništa manje imućnijim rivalom. Tu je upravo i najveća razlika dva tima, dok u Siti Arapi upumpavaju ogroman novac, u Minhenu se sve radi planski i sistemski. Nema rasipanja novcem. Ukoliko bude bolji, tim sa “Alijanc arene” mogao bi u polufinalu da odmjeri snage i sa Real Madridom. Kada je u pitanju kadrovska situacija, domaćin ima manje muka, jer Gvardiola neće moći da računa samo na Fila Fodena, koji ima zdravstvenih problema te suspendovanog Bendžamina Mendija. Na drugoj strani odsutni su povrijeđeni, Erik Šupo-Moting, Lukas Ernandez i Manuel Nojer.

U drugom okršaju sastaće se Benfika i Inter. “Neroazuri” se mogu pohvaliti sa tri, a klub iz Lisabona sa dvije titule i čak pet poraz u finalima, od kojih je posljednji bio davne 1990. od Milana. Klub sa “Đuzepe Meace” je uz Mančester junajted najmanje od svih klubova iz top 10 igrao u finalu, ali su iz pet pokušaja uspjeli da osvoje tri pehara prvaka Evrope. Inter je u golovima siromašnom dvomeču izbacio Porto (1:0, 0:0), a sada će morati i lisabonske “orlove”, ako želi da ponovi uspjeh iz 2010. godine, kada je predvođen Žozeom Murinjom osvojio tron. Benfika igra odlično, lako je izašla na kraj sa Klub Brižom (2:0, 5:1) i u portugalskom velikanu veruju da je vrijeme da se jednom za svagda okonča čuveno prokletstvo Bele Gutmana. Mihailo Ristić i Julijan Draksler su povrijeđeni, dok Niko Otamendi ima kartone u redovima Benfike. Sa druge strane večeras neće biti povrijeđenih Hakana Čalhanoglua, Dalbera i Milana Škrinjara zbog povreda. Obje utakmice počinju u 21 čas.

Gvardiola “osjeća” titulu

Pored Lige šampiona u Sitiju vode veliku bitku na još jednom frontu. U narednih mjesec i po dana u Engleskoj se očekuje velika borba za titulu. Siti ima šest bodova manje i meč manje od lidera Arsenala. Pep Gvardiola je optimista.

- Osjećaj koji trenutno imam sličan je onome koji sam imao u prethodnim borbama sa Liverpulom, kada smo mogli da pobijedimo 17 ili 18 utakmica zaredom i bili šampioni. Imam isti osjećaj - rekao je Gvardiola.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana