Stefan Kladar iz Novog Grada za „Glas“ nakon povratka Kjeva: Pelisije mi vjeruje

Dejan Kondić
Stefan Kladar iz Novog Grada za „Glas“ nakon povratka Kjeva: Pelisije mi vjeruje

VERONA - Miris fudbalske romantike širi se Italijom. Nakon povratka Parme u Seriju A, vaskrsnuo je i Kjevo.

Nepune tri godine nakon što je vjerovatno najveća legenda “letećih magaraca” Serđo Pelisije objavio da je klub bankrotirao, odnosno da je i zvanično ugašen, isti čovjek, u petak, 10. maja je slavodobitno uzviknuo: “Vratio se Kjevo!”. Nekada strah i trepet za golmane u Italiji, na aukciji je otkupio pravo na ime Kjevo za 330.000 evra. On je dobio bitku protiv nekadašnjeg predsjednika “letećih magaraca”, Luke Kampedelija, koji je takođe bio zainteresovan da uđe u priču.

Pelisije je, kada se ugasio Kjevo, formirao Klivense, koji je, ispostaviće se bio takozvani “feniks klub”. To je pojam za klubove koji se, nakon kolapsa matičnog i originalnog kluba, ponovo formiraju i počinju “od nule”, to jest od najnižih nivoa takmičenja. Ovakvi klubovi rijetko dostignu nivo prethodnika, međutim, u Italiji to ne mora biti slučaj. Jedan od primjera italijanskog “feniks kluba” je i Parma, koja se nakon finansijskog kolapsa već jednom vratila u Seriju A. Klivense, koji je Pelisije osnovao zajedno sa bivšim golmanom starog Kjeva, Encom Zaninom minulu sezonu igrao je u četvrtoj ligi Italije. Vijest o pobjedi Pelisijea i Zanina sa oduševljenjem su dočekali navijači, okupljeni ispred kancelarije stečajnog upravnika. Sada će Klivense moći legitimno da se zove Kjevo i tako preuzeti sportsko naslijeđe tima iz Verone. Minulu sezonu dio Klivensea bio je i Stefan Kladar, defanzivac iz Novog Grada. U razgovoru za “Glas Srpske” opisao nam je kakva je atmosfera u Veroni, odnosno u samom klubu.

- U gradu i među nama kada je objavljenja vijest došlo je do velikog olakšanja i oduševljenja. Oko pet-šest hiljada navijača bilo je ispred kancelarije gdje je bila aukcija. Na našim mečevima bilo je stalno njih oko 200-300, sve su to one najvatrenije pristalice, koje su bodirile klub i u Seriji A. Vratio se renome koji smo imali kao klub. Iskreno srećan sam što smo ponovo Kjevo - istakao je Kladar.

Gorostasni, 202 centimetra visoki štoper, koji je ponikao u novogradskoj Slobodi, u minuloj sezoni postigao je dva pogotka i jednom asistirao saigračima. “Presidente” Pelisije ga i naredne sezone vidi u klubu.

- Meni je ovdje sjajno. Svi su me super prihvatili, navijači, saigrači, uprava, svi ljudi u klubu. Osjećao sam se kao kod kuće. Predsjednik Serđo je velikan, čovjek koji prosto zrači ogromnom harizmom. Kad ga vidiš daješ 100 odsto na terenu. Miran je dosta, ali zna i poludjeti, što bi se reklo. Veoma poštuje nas Srbe i voli našu rakiju ha-ha-ha. Lično, imamo i više nego korektan odnos, želi da ostanem. Ima me u svojim planovima, tako mi je rekao. Ambicije nam nakon svega rastu. Klub želi kroz koju godinu povratak u elitu. Ne sumnjam da će tako i biti - zaključio je Kladar.

Uspon i pad

Kjevo je premijerno na veliku scenu dospio u sezoni 2001/02, kada je prvi put izboren plasman u Seriju A. Pod vođstvom Luiđija del Nerija “leteći magarci” igrali su spektakularan fudbal te sezone, jedno vrijeme bili i prvi na tabeli, a na kraju su završili na petom mjestu i izborili plasman u Kup UEFA.

Na evropskom debiju naletjeli su na Crvenu zvezdu koja ih je izbacila. Uslijedile su godine solidnog igranja u Seriji A, a kruna je trebalo da bude igranje u kvalifikacijama za Ligu šampiona ljeta 2006. pošto su do te prilike došli usljed kazni koje su klubovi ispred njih dobili u aferi “kalčopoli”. Ipak, nisu stigli do elite jer je bolji od njih bio sofijski Levski. Već narednog proljeća tim nije uspio da izbori opstanak i vratio se u Seriju B. Otad su i krenuli problemi, ali valjda je ovom pobjedom Serđa Pelisijea došlo vrijeme da “leteći magarci” ponovo polete.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana