Startuje Prva liga Srpske: Laktaši najveći favorit za titulu

Darko Pašagić
Startuje Prva liga Srpske: Laktaši najveći favorit za titulu

BANjALUKA - Utakmicama prvog kola, koje će se odigrati sutra, startovaće 30. fudbalski šampionat Republike Srpske, koji bi prema najavama mogao biti mnogo interesantniji nego prethodni, jer će zbog reorganizacije takmičenja i smanjenja lige sa 18 na 14 klubova oči mnogih klubova biti uprte u donji dio tabele.

Rijetko se pred početak nekog takmičenja dešavalo da se samo jedan klub prihvati uloge favorita, a to su ove sezone Laktaši, čiji su čelnici svima jasno stavili do znanja da je jedini cilj osvajanje titule i povratak među premijerligaše poslije 15 sezona čekanja.

Toga je svjestan i šef stručnog štaba Laktaša Miljan Bajić, koga već na startu očekuje derbi protiv Rudar Prijedora u kojem će njegovi izabranici biti domaćini u subotu od 17.30 časova.

- Ne bježimo od uloge favorita, mada bi svima trebalo da bude jasno da sigurno nismo jedini kandidat za najviši plasman. Iako to javno ne ističu sigurno da imaju visoke ambicije i u Rudar Prijedoru, Zvijezdi 09, kao i Leotaru. Prema mom mišljenju, veliko iznenađenje bi mogao da bude Željezničar Sport tim, koji je u svoje redove doveo dosta bivših igrača, Kozara se prilično pojačala, a ne bi trebalo zaboraviti ni Famos, koji je sa trenerom Darkom Vojvodićem prošle sezone bio pravi hit - naglasio je Bajić za “Glas Srpske”.

Prema njegovim riječima, prvenstvo bi trebalo da bude veoma interesantno, jer će dosta klubova do posljednjeg kola željeti da izbjegne selidbu u niži rang.

- Sama činjenica da će elitu na kraju sezone napustiti od pet do sedam ekipa u zavisnosti od plasmana klubova iz Republike Srpske u Premijer ligi pokazuje da će praktično više od pola lige strahovati za opstanak. To će sigurno dati dodatnu čar ovom takmičenju, koje bi od naredne sezone kada se prvoligaško društvo smanji na 14 klubova trebalo da postepeno donese i mnogo veći kvalitet. Što se tiče našeg prvog protivnika u prvenstvu uvijek su naši mečevi bili veoma zanimljivi. Jasno je da ako želimo do titule, a želimo, da od starta moramo krenuti sa dobrim rezultatima i pobjedama - dodao je Bajić.

U redovima Rudar Prijedora smatraju da ih očekuje veoma težak zadatak, ali da će bez obzira na to u svakom meču ići na pobjedu.

- Naše ambicije ove sezone jeste borba za najviši plasman, ali sigurno je da ćemo u svakom meču ići da dostojno reprezentujemo klub i grad Prijedor. Tako će biti i u derbiju protiv Laktaša, iako njih svi vide kao najvećeg favorita za osvajanje titule - istakao je kormilar Prijedorčana Vule Trivunović.

Kapiten Leotara Darko Đajić mnogo očekuje od narednog šampionata.

- Liga će biti zanimljiva i neće biti puno prostora za greške. Trudićemo se da na svakoj utakmici pružimo maksimum i nadamo se da će plod toga biti visok plasman na kraju sezone. Očekujem da nam se i publika vrati na “Police”, a mogu da obećam da ćemo se u svakom meču “bacati na glavu da bismo došli do željenog rezultata - istakao je Đajić, koji će sa saigračima na startu sezone ugostiti Famos.

Ova utakmica imaće i humanitarni karakter, jer će prihod od ulaznica koje koštaju pet maraka biti uplaćen za liječenje male Trebinjke Dunje Rudović. Sigurno će to biti dodatni mamac za dobru posjetu na “Policama”, a u ovu akciju uključio se i trener Famosa Darko Vojvodić, koji je kupio 20 ulaznica.

Parovi prvog kola

U prvom kolu lige Republike Srpske za sezonu 2024/25, koje se igra u subotu od 17.30 časova snage će odmjeriti: Leotar - Famos, Zvijezda 09 - Borac (KD), Slavija - Sutjeska, Željezničar Sport tim - BSK, Romanija - Drina (Z), Sloboda (NG) - Velež (N), Kozara - Ljubić, Drina HE - Sloboda (MG), Laktaši - Rudar Prijedor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana