Šta čeka Zvezdu – sve o žrijebu za Ligu šampiona

RTS/Aleksa Nikolić
Šta čeka Zvezdu – sve o žrijebu za Ligu šampiona

MONTE KARLO - Večeras od 18 časova u "Grimaldi forumu" u Monte Karlu biće održan žrijeb za Ligu šampiona - prvi na kojem će glavnu ulogu imati kompjuter i prvi pred takmičenje potpuno novog formata, sa više učesnika i većim brojem utakmica. Imena protivnika čeka i Crvena zvezda, jedini predstavnik Srbije u evropskoj eliti.

Radikalna promjena formata evropskih fudbalskih takmičenja uslovila je i radikalnu promjenu procesa žrijebanja. Mjesto je ostalo tradicionalno - "Grimaldi forum" u Monte Karlu, ali umjesto beskonačnog prebiranja po posudama i otvaranja plastičnih kuglica, što je umjelo da pođe po zlu i izazove kontroverze, glavnu ulogu preuzima softver.

Glavi razlog je skraćivanje i pojednostavljivanje procedure, pošto bi sa povećanim brojem učesnika i utakmica u Ligi šampiona klasičan žrijeb bio veoma spor, mukotrpan i komplikovan.

U žrijebanju će se koristiti takozvani "švajcarski model", upotrebljavan u šahu i u kriketu, a jedini posao čovečije ruke biće da iz posude izvuče kuglicu sa imenom tima, a onda kontrolu preuzima kompjuter i određuje svih osam protivnika izvučenog tima, kao i raspored odigravanja utakmica. Izvlačenje timova će početi od prvog šešira pa naniže, piše RTS.

Kao i do sada, softver će onemogućiti da se u prvoj fazi takmičenja sastanu timovi iz iste zemlje, a jedna ekipa će moći da igra protiv najviše dva predstavnika jedne države.

Prevedeno u praksu, Real Madrid u ligaškoj fazi sigurno neće igrati protiv Barselone, Atletiko Madrida i Đirone, ali bi na listi protivnika mogli da mu se nađu i Mančester siti i Arsenal.

Jedini predstavnik Srbije u reformisanoj Ligi šampiona biće Crvena zvezda, koja će imena protivnika dočekati u trećem šeširu.

Aktuelni šampion Srbije će četvrti put u 21. vijeku i drugu godinu zaredom biti učesnik elitnog evropskog takmičenja.

Zvezdu je od Lige šampiona ove sezone dijelio samo jedan krug kvalifikacija - dvomeč plej-ofa protiv Bode Glimta. Poražena je ekipa Vladana Milojevića u Norveškoj, ali je na punoj "Marakani" nadoknadila zaostatak i izborila plasman među najboljih 36 ekipa Starog kontinenta.

Otkako se Liga šampiona igra po grupama, šampion Evrope i svijeta iz 1991. nijednom nije prošao u nokaut fazu takmičenja. Tri puta su crveno-beli zauzeli posljednje mjesto u grupi, pa će im promjena formata možda i prijati.

Ostadoše samo šeširi

Pod izgovorom dinamičnijeg i ravnopravnijeg takmičenja, većeg broja atraktivnih utakmica sa rezultatskim značajem i češćih susreta najkvalitetnijih evropskih ekipa, Uefa je iz korijena promijenila format svih evropskih takmičenja, uključujući i elitno - Ligu šampiona.

Umjesto dosadašnja 32, Liga šampiona će od predstojeće sezone imati 36 učesnika. Timovi više neće biti podijeljeni u osam grupa od po četiri, već će se na osnovu broja sakupljenih bodova rangirati na jedinstvenoj tabeli, kao u nacionalnim šampionatima.

Razlika u odnosu na državna prvenstva je u formatu nadmetanja, koji nije klasičan ligaški, što znači da se timovi neće po dva puta sastati sa svakim od 35 protivnika, već će svaki učesnik tokom prve (ligaške) faze Lige šampiona odigrati po osam utakmica sa osam različitih protivnika - četiri kod kuće i četiri u gostima.

Tu na scenu stupaju čuveni i još uvijek prisutni šeširi, u koje su ekipe pred današnji žrijeb raspoređene na osnovu koeficijenta. U svakom od ukupno četiri šešira nalazi se po devet učesnika.

Voljom žrijeba, uz gore pomenuta ograničenja, svaki tim će, bez obzira u kojem se šeširu nalazi, dobiti po dva protivnika iz svakog od četiri šešira - dva iz prvog, dva iz drugog, dva iz trećeg i dva protivnika iz četvrtog šešira. Od ukupno dvije utakmice protiv timova iz istog šešira, svaka ekipa će jednom biti domaćin, a jednom gost, za šta će se pobrinuti softver.

Kao i do sada, pobjeda u prvoj (ligaškoj) fazi takmičenja vredi tri boda, remi bod, dok poraženi ostaje bez bodova.

Sastav šešira pred žrijeb

Prvi šešir: Real Madrid (Španija), Mančester siti (Engleska), Bajern Minhen (Njemačka), Pari Sen Žermen (Francuska), Liverpul (Engleska), Inter (Italija), Borusija Dortmund (Njemačka), Lajpcig (Njemačka), Barselona (Španija);

Drugi šešir: Bajer Leverkuzen (Njemačka), Atletiko Madrid (Španija), Atalanta (Italija), Juventus (Italija), Benfika (Portugalija), Arsenal (Engleska), Klub Briž (Belgija), Šahtjor Donjeck (Ukrajina), Milan (Italija);

Treći šešir: Fejnord (Holandija), Sporting Lisabon (Portugalija), PSV Ajndhoven (Holandija), Dinamo Zagreb (Hrvatska), Salcburg (Austrija), Lil (Francuska), Crvena zvezda (Srbija), Jang bojs (Švajcarska), Seltik (Škotska);

Četvrti šešir: Slovan Bratislava (Slovačka), Monako (Francuska), Sparta Prag (Češka), Aston vila (Engleska), Bolonja (Italija), Đirona (Španija), Štutgart (Njemačka), Šturm Grac (Austrija), Brest (Francuska).

Do osmine finala dva putića

Nakon završetka ligaške faze takmičenja osam prvoplasiranih timova na tabeli izboriće direktan plasman u osminu finala i biće kasnije nosioci pred žijreb za tu rundu.

Ekipe pozicionirane od devetog do 24. mjesta moraće da odigraju dodatnu - plej-of rundu, a pobjednici dvomeča će popuniti preostalih osam mjesta u osmini finala.

 

Na žrijebu za plej-of rundu nosioci će biti timovi koji su ligašku fazu takmičenja završili između devetog i 16. mjesta, pa će za protivnika dobiti jednu od ekipa koje su zauzele pozicije od 17. do 24.

Posljednjih 12, odnosno timovi koji su ligaški dio nadmetanja završili ispod 24. mjesta na tabeli, okončaće svoj evropski put, bez mogućnosti da se presele u Ligu Evrope ili Ligu konferencije.

Svi dueli u nokaut fazi takmičenja, od plej-ofa do polufinala, igraju se u formi dvomeča u kojem ne važi gol u gostima. U plej-of rundi i osmini finala nosioci će igrati revanš na svom terenu.

Kao i do sada, domaćin finala biće unaprijed određeni grad, a ove sezone je to Minhen. Prvi put od 2012. godine najvažnija utakmica evropskog fudbala biće odigrana na "Alijanc areni", domu fudbalera Bajerna.

Novi format Lige šampiona uslovio je gušći raspored i veći broj utakmica. Umesto dosadašnjih 125, tokom predstojeće sezone biće odigrano 189 mečeva.

Sve utakmice prije finala biće odigrane sredinom nedjelje, uvažavajući važnost kalendara domaćih šampionata širom Starog kontinenta, dok je finale tradicionalno zakazano za subotu.

Svako od tri evropska klupska takmičenja imaće tokom sezone jednu ekskluzivnu sedmicu, kada neće biti igrani mečevi preostala dva takmičenja.

U standardnim nedjeljama mečevi Lige šampiona igraće se utorkom i srijedom, dok će se mečevi Lige Evrope i Lige konferencije igrati četvrtkom. U ekskluzivnoj nedjelji Lige šampiona utakmice će biti igrane u utorak, srijedu i četvrtak.

Raspored Lige šampiona

Ligaška faza:

Prvo kolo: 17-19. septembar 2024.

Drugo kolo: 1-2. oktobar 2024.

Treće kolo: 22-23. oktobar 2024.

Četvrto kolo: 5-6. novembar 2024.

Peto kolo: 26-27. novembar 2024.

Šesto kolo: 10-11. decembar 2024.

Sedmo kolo: 21-22. januar 2025.

Osmo kolo: 29. januar 2025.

Nokaut faza:

Plej-of: 11-12. i 18-19. februar 2025.

Osmina finala: 4-5. i 11-12. mart 2025.

Četvrtfinale: 8-9. i 15-16. april 2025.

Polufinale: 29-30. april i 6-7. maj 2025.

Finale: 31. maj 2025. u Minhenu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana