Srbin predvodi najbolji tim Evrope

GS
Foto: Middle East Eye

Turski Fenerbahče je trenutno najbolji klub u Evropi, bar na osnovu rezultata.

Istanbulski velikan je dobio svih 18 utakmica od starta sezone, po devet u domaćoj Superligi i devet u Evropi.

Senzacionalna serija produžena je u četvrtak veče pobjedom 3:1 nad bugarskim Ludogorecom u Ligi konferencija.

Prethnodno je Fener u grupnoj fazi savladao danski Nordsjeland i slovački Spartak iz Trnave, nakon maksimalnog učinka u kvalifikacijama protiv moldavskog Zimbrua, slovenačkog Maribora i holandskog Tventea.

Jednako superioran Fener je i u turskoj gdje je nepogrešiv od sredine avgusta, pa je lider ispred najvećeg rivala Galatasaraja.

Trener Ismail Kartal, koji se ljetos vratio na Šukru Saračoglu za svoj treći mandat u Feneru, nije mogao poželiti bolji start sezone.

A okosnicu njegovog tima čine dobro poznata imena koja su prethodnih godina bukvalno odbačena od engleskih premijerligaša.

Igrači koje su otpisali premijerligaši

Tu su brazilski vezista Fred koji je prethodnog ljeta stigao u Mančester junajted, a ove jeseni je zabilježio četiri asistencije u Feneru.

Na krilnoj poziciji je Rajan Kent, Englez koji je stigao iz škotskog Rendžersa.

U napadu je bivši centarfor Čelsija Miši Batšuaji, strijelac četiri gola do sada.

Četiri gola je postigao i Džošua King, bivši omladinac Junajteda, koji je igrao za Blekburn, Bornmut, Everton i Votford.

Napad ipak predvodi nekadašnji golgeter Mančester sitija, Rome i Intera Edin Džeko, koji dominira uprkos godinama (37) sa devet golova i sedam asistencija otkako je stigao iz Italije.

Srbin kreativni genije ekipe

A kreativni genije ove ekipe je naš Dušan Tadić, koji je poslije pet blistavih godina u Ajaksu proteklog ljeta neopravdano otpisan u Amsterdamu.

Uz Džeka je najkorisniji igrač Fenera sa šest golova i četiri asistencije u svim takmičenjima.

Fenerovi rezultati su time impresivniji i jer su proteklog ljeta ostali bez dva bitna člana tima: 18-godišnjeg vunderkinda Arde Gulera, koji je prešao u Real Madrid, te prvog golmana Altaja Bajindira koji je otišao u Junajted.

Uz pomenuta pojačanja, stigli su i tursko krilo Džengiz Under i poljski vezista Sebastijan Šimanski, koji su uz Freda, Kenta, Džeka i Tadića stigli bez evra odštete.

"Možemo da razmišljamo samo o sledećoj utakmici jer protivnici znaju u kakvoj smo formi i žele da nas pobede. Svaki meč je sve komplikovaniji", prokomentarisao je trener Kartal nepobedivi niz svog tima, prenosi B92

Fener u narednom meču igra protiv malo poznatog Pendikspora u nedelju, za 19. pobjedu u nizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana