Spektakl - finale Lige šampiona (21 čas) u Istanbulu za kraj fudbalske sezone

G.S.
Spektakl - finale Lige šampiona (21 čas) u Istanbulu za kraj fudbalske sezone

ISTANBUL - Finale Lige šampiona između Mančester sitija i Intera krunisaće ovu sezonu u evropskim takmičenjima. Sve je spremno za spektakl u Istanbulu, gdje će se engleski tim boriti za istorijsku prvu titulu, dok će Inter biti u pohodu na četvrtu.

Pred meč uloga favorita se daje Sitiju. Engleski tim je već osvojio dvije titule, postao je šampion svoje zemlje, a zatim osvojio FA kup i ima šansu da osvoji "tripletu". Mančester siti je igrao jedno finale Lige šampiona u kojem je poražen od Čelzija i sad želi napokon da dođe do toliko željenog trofeja.

Pep Gvardiola je osvajao trofej kao igrač i dva puta kao trener Barselone, ali nikad po odlasku sa "Kamp noua". Španac je po odlasku iz Barselone sa Bajernom i Sitijem osvojio 20 trofeja, ali nije Ligu šampiona. Ako uspije pamtiće se da je donio prvu titulu Sitiju i ponovio "tripletu" ser Aleksa Fergusona iz 1999. godine te da je osvojio trofej bez Mesija.

- Očekuje nas vrhunski tim, biće to finale puno teškoća. Nije lako savladati Interov odbrambeni sistem. Moraćemo da imamo odličan tempo, ali i da budemo strpljivi jer što više vremena prolazi to će se povećavati tenzija. Svi koji potcjenjuju Inter puno griješe jer su oni tim koji je navikao da kontroliše utakmice, a mi ćemo takođe morati da se branimo dobro. Optimista sam, ali sam istovremeno svjestan kvaliteta naših protivnika. Dobro se brane, odlični su u tranzicijama i kontranapadima. Ovo je posljednji meč u sezoni i moramo da ga odigramo najbolje što možemo i da pobijedimo - poručio je Gvardiola.

Inter je sve iznenadio plasmanom u finale. Četa Simonea Inzagija je već osvojila jedan trofej u Kupu, tako da i oni žele da četvrti put postanu šampioni Evrope. Posljednji put su slavili 2010. godine kada je u timu bio Dejan Stanković, a osvojili su "tripletu". Inzagi uprkos sjajnom poslu u Laciju i Interu i dalje nema "skudeto" pa bi Liga šampiona bila najbolja satisfakcija. Naruku mu ide i nevjerovatna statistika - kao trener vodio je Lacio i Inter u sedam finala (tri Kupa Italije i četiri Superkupa) i svih sedam je dobio.

- Za nas je ovo san u koji smo svi mi vjerovali. Ponosni smo što se nalazimo u finalu i koga smo sve eliminisali, ali ne mislimo ovdje da stanemo. Niko nam nije ništa poklonio, zaslužili smo mjesto u finalu. Nakon sjajnog polufinala niko ne može da nam oduzme želju da idemo do kraja i podignemo pehar. Siti je sjajan tim, ima vrhunskog trenera, ali niko ne može da nam oduzme nadu. Znamo koliko vrijedimo i u finalu želimo da pobijedimo. Samo s takvim stavom se može doći do trofeja - istakao je Inzagi. Finale Lige šampiona igra se na stadionu "Ataturk" u Istanbulu s početkom u 21 čas, a glavni sudija meča biće Poljak Simon Marčinjak.

Sastavi

UEFA je najavila sljedeće sastave za finalni meč.

Mančester siti: Ederson, Voker, Ruben Diaš, Ake, Stoun, Rodri, Bernardo Silva, De Brujne, Gundogan, Griliš, Haland.

Inter Milan: Onana, Darmijan, Aćerbi, Bastoni, Damfris, Barelja, Hakan Čalhanoglu, Mihtarijan, Dimarko, Lautaro Martinet, Džeko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana