Španci profitirali zbog titule šampiona

GS
Španci profitirali zbog titule šampiona

BANjALUKA - Evropsko prvenstvo je iza nas, a fudbaleri Španije nisu samo osvojili titulu šampiona, već je većina njih i drastično povećala svoju tržišnu vrijednost nakon sjajnih partija.

Šest igrača startne postave je uvećalo vrijednost za čak 70 miliona evra. Na čelu se nalazi tinejdžerska senzacija Lamine Jamal koji je svoju vrijednost nakon prvenstva povećao za čak 30 miliona evra i ona sad iznosi 120 miliona. Barselona je uprkos finansijskoj krizi već odbila ponudu PSŽ za sjajnog krilnog napadača. Jamal je prvi igrač ispod 19 godina koji je prešao granicu od 100 miliona evra na specijalizovanom sajtu “Transfermarkt”.

- Jamal je bio poznato ime za većinu ljubitelja fudbala u Evropi, ali sada ga poznaje cijeli svijet. Najbolji mladi igrač turnira, najbolji asistent. Sa 17 godina oborio je niz rekorda i dao odlučujući doprinos na putu do titule šampiona Evrope, posebno u polufinalu i finalu - objasnio je Tobijas Blaseio.

Još tri igrača su napredovala za preko 10 miliona evra. Rodri, Niko Vilijams i Dani Olmo zabilježili su rast tržišne vrijednosti. Rodri je sada najvredniji vezni igrač sa 120 miliona evra. Nakon prilično loših klupskih sezona Fabijan Ruiz i lijevi bek Mark Kukurelja su opet u centru pažnje.

- Rodri je najkorisniji igrač Španije, koji je oborio sopstveni rekord jer je prije šampionata vrijedio 110 miliona evra. Uz Alvara Moratu, postao je lider reprezentacije i nosio je tim na svojim ramenima tokom cijelog turnira. On je preuzeo ulogu Serhija Busketsa u sredini terena. Velika skromnost na terenu i van njega, izuzetan kvalitet, kontrola i smirenost su zaštitni znaci najpouzdanijeg igrača cijelog EVRA. Prošle su 64 godine otkako je jedan Španac osvojio svoju prvu i posljednju “Zlatnu loptu”, uprkos pet trofeja koje je tim osvojio od 2008. godine, sad je vrijeme da se to ispravi - poručio je Ivan Turmo, menadžer “Transfermarkta” u Španiji.

Ostali učesnici Evropskog prvenstva sa najvećim povećanjem tržišne vrijednosti su reprezentativac Turske Arda Guler (+15 miliona evra sad vrijedi 45 miliona), Italijan  Rikardo Kalafiori (+15 miliona evra) i golman Gruzije Giorgi Mamardašvili (+10 miliona). Čuvar mreže Gruzije sad je najvredniji na svijetu uz Portugalca Dioga Koštu sa 45 miliona evra.

Reprezentativac Njemačke Jamal Musijala je pokazao svoj talenat, postigavši ​​tri gola u pet utakmica, a njegova tržišna vrijednost se povećala za +10 miliona evra na 130 miliona evra, što ga je izjednačilo sa Florijanom Vircom kao najvrednijim igračem Njemačke.

Povećana vrijednost (cijene u milionima evra)

Lamine Jamal, Španija, +30 miliona

Arda Guler, Turska, +15 miliona

Rikardo Kalafiori, +15 miliona

Jamal Musijala, Njemačka, +10 miliona

Rodri, Španija, +10 miliona

Niko Vilijams, Španija, +10 miliona

Dani Olmo, Španija+10 miliona

Giordi Mamardašvili, Gruzija, +10 miliona

Ferdi Kadioglu, Turska, + devet miliona

Dan Ndoje, Švajcarska, +osam  miliona

Kobi Maino, Engleska, +osam miliona

Kodi Gakpo, Holandija, +pet miliona

Vitinja, Portugalija, +5 miliona

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana