Slobodan Marović, zvezdaš koji je 33 godine prije Koste Nedeljkovića mogao da završi u Birmingemu

Dejan Kondić
Slobodan Marović, zvezdaš koji je 33 godine prije Koste Nedeljkovića mogao da završi u Birmingemu

BEOGRAD - Transfer Koste Nedeljkovića iz Crvene zvezde u Aston Vilu jeste tema o kojoj se još uvijek priča. Malo je poznato da je prvi zvezdaš i uopšte prvi jugoslovenski internacionalac u evropskom klupskom šampionu iz 1982. godine, trebalo da postane lijevi bek najbolje ekipe Evrope iz 1991. godine - Slobodan Marović.

Na putu do trona Starog kontinenta drugi rival “crveno-bijelih” bio je Glazgov rendžers, te sezone najskuplji i finansijski najmoćniji tim Evrope. Izabranici Ljupka Petrovića rutinski su eliminisali škotskog šampiona (3:0, 1:1). Jedan od najzapaženijih igrača tog dvomeča bio je upravo Marović. Pouzdani lijevi bek privukao je pažnju mnogih klubova, a najuporniji je bio velikan iz Birmingema. U razgovoru za “Glas Srpske” Marović se prisjetio zašto nije završio na “Vila parku”.

- Interesovanje Aston Vile je počelo posle utakmica sa Glazgov rendžersom. Nažalost, nije se desilo, ali imali smo taj naš veliki cilj. Klub i ja smo u tom trenutku razmišljali da napravimo nešto više u Evropi, što smo i uradili na kraju. Tako da je sve ostalo na interesovanju. Bilo je tu i drugih klubova u opticaju, ali nije se realizovalo - rekao je Marović.

Na Balkanu je postajalo “vruće”, došle su “lude” godine. Teško je i najboljim igračima bilo da pronađu kvalitetan angažman. Tako je i Marović iz prvaka Evrope otišao u švedski Norčeping. Da podsjetimo, u vodećim evropskim ligama postojalo je ograničenje broja stranaca na dva ili tri, a u takvim okolnostima bogati klubovi su se uvijek radije odlučivali da dovedu napadače i veziste nego bekove i golmane.

- Počeo je rat u bivšoj Jugi, uvedene su i sankcije. Nije bilo lako otići iz Srbije i Crne Gore bilo gde tada. Zainteresovani klubovi u toj situaciji, nisu hteli pristati na uslove nas igrača koji smo dolazili sa tih prostora. Nas nekoliko koji smo osvojili Kup šampiona sa Zvezdom nismo otišli u klubove koji su odgovarali našem renomeu - istakao je Marović.

Dobrim igrama i zalaganjem Marović je kupio navijače Norčepinga. Do 1994. godine odigrao je 59 ligaških utakmica uz pet pogodaka.

- Poštovali su me navijači gore. Bila im je čast da je igrač prvaka Evrope prešao u njihov klub. Trudio sam se i ja, zaista, nisam živeo od stare slave, stvarno sam dao sve za taj klub, kao i za svaki u kojem sam igrao. Bilo mi je divno tamo, igrao sam dobro. Prve godine u Norčepingu sam bio proglašen za najboljeg defanzivca lige te sezone, osvojili smo i kup, tako da me mnogo lepih uspomena veže za taj period i tu zemlju - zaključio je Marović.

Bekovi

U srpskom fudbalu pa i u Evropi prava je oseka bekova, i lijevih i desnih. Nekada odlični lijevi bek nema odgovor zašto je to tako.

- Mnogi me u poslednje vreme pitaju zašto nema bekova, kako ne možemo da ih “napravimo”. Verujte da nemam odgovor. Moje mišljede je da ima i do kvaliteta lige, da to dosta utiče na te stvari. Sa tim kuburi i naša reprezentacija, ali mislim da je to i problem u Evropi, malo je pravih bočnih igrača - konstatovao je Marović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana