Slavni klub nikako da se vrati u Bundesligu: Prokletstvo prati HSV

Darko Dragičević
Slavni klub nikako da se vrati u Bundesligu: Prokletstvo prati HSV

HAMBURG – HSV je uklet! Navijači njemačkog kluba ne mogu da vjeruju šta im se dešava u posljednjih pet sezona. Ni u petom pokušaju nisu uspjeli da se direktno vrate u Bundesligu, ali će šansu ovaj put potražiti u baražu protiv Štutgarta.

Slavni klub iz Hamburga je u sezoni 2017/18 prvi put u istoriji ispao iz elitnog društva. Njegovi navijači su vjerovali samo privremeno i da će se ekspresno vratiti u društvo najboljih.  Ali, ne lezi vraže…

Uslijedilo je pet bolnih razočarenja od kojih se ne zna koje je bilo teže. HSV je svake sezone bio veoma blizu povratka i onda bi sve prosuo u finišu iako je podrška navijača sve veća.

U prvoj sezoni u “Cvajti” HSV je osam kola prije kraja bio u igri za prva dva mjesta, koja direktno vode u Bundesligu, da bi se onda spektakularno raspao. Sve je počelo porazom od Darmštata kod kuće 2:3 i to nakon što je vodio 2:0 do 82. minuta. Uslijedila je serija kikseva i poraza i nisu izborili ni baraž.

Naredna sezona bila je još tragičnija. HSV je bio drugi sa sjajnim rasporedom i trebalo mu je šest bodova za elitu. Imao je dvije “lake” utakmice na svom terenu protiv Osnabrika i Sandhauzena te gostovanje kod  Hajdenhajma.  HSV je prosuo vođstvo protiv Osnabrika (1:1), da bi u sljedećem kolu vodio 1:0 kod Hajdenhajma do 80. minuta. I onda nevjerovatan preokret, autogol i gol duboko u sudijskoj nadoknadi. Dva kiksa oduzela su mu drugo mjesto, ali je u posljednjem kolu mogao osigurati treće mjesto i baraž pobjedom protiv Sandhauzena. Ali doživjeli su debakl, bilo je čak 5:1 za goste. U sezoni 2020/2021, koju je obilježila korona, Hamburg je opet u zadnjih pet kola dobio samo dvije utakmice i završio na četvrtom mjestu. Prošle sezone se napokon činilo da će se vratiti u elitu. Odigrali su sjajan finiš dobili pet mečeva i izborili baraž. U njemu su na gostovanju savladali Hertu u Berlinu 1:0 i sve je bilo spremno za slavlje. Umjesto njega uslijedio je novi potop. Berlinski tim je u revanšu slavio 2:0 i otišao u elitu.

A ove sezone je uslijedio vrhunac. HSV se borio sa Hajdenhajmom. Nakon pobjede na gostovanju kod Sandhauzena 1:0 navijači Hamburga su utrčali u teren i krenuli sa slavljem iako meč u Regenzburgu nije bilo gotov.

Regenzburg je u tim trenucima vodio 2:1 i činilo se da je HSV siguran. Međutim, uslijedila je neviđena drama. Hajdenhajm  je u sudijskoj nadoknadi napravio podvig - u 93. minutu je iz penala izjednačio Jan-Niklas Beste, a u 99. pobjedu i plasman u Bundesligu donio Tim Klajndinst. A HSV je poslao u baraž od koga strepe i one najveće pristalice slavnog kluba nakon svega što im se desilo.

Hajdenhajm za istoriju

Novi bundesligaš Hajdenhajm je poznat i po tome što je odigrao čitavu sezonu sa igračima koji su rođeni u Njemačkoj. U ekipi je jedini stranac Austrijanac Paul Černut, ali je on treći golman i nije branio ni sekund. Dvojna državljanstva imaju Dženis Burnić, Kevin Sesa, Mervej Bjankadi, Eljidon Ćenaj i Lenard Melouni koji su rođeni u ovoj zemlji. Trener ekipe Frank Šmit je na klupi od 2007. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana