Slaviša Stojanović za „Glas”: Sloveniji falila kontrola lopte

Dejan Kondić
Slaviša Stojanović za „Glas”: Sloveniji falila kontrola lopte

Slobodni dani na Evropskom prvenstvu igračima odlično dođu da se oporave i spreme na predstojeće bitke na terenu.

Ostali analiziraju učinjeno i prave neke projekcije šta bi se dalje moglo dešavati.

S pažnjom tekući EVRO prati i Slaviša Stojanović, nekadašnji selektor Slovenije, ali i trener koji je sa Crvenom zvezdom osvojio šampionsku titulu.

Iskusni stručnjak za „Glas Srpske” skenirao je viđeno u mečevima osmine finala sa posebnim osvrtom na to utakmicu „janeza” protiv Portugalije. 

- Slovenija je imala svoj sistem igre od kojeg nije odstupala ni u jednoj utakmici. Bili su strašno pragmatični kroz sve mečeve, disciplinovani, odgovorni. Išli su do maksimuma i čekali su svoju priliku na svakoj utakmici. Nekad su je iskoristili, ali protiv Portugalije nisu. Imali su i meč loptu, dva puta izlazili sami pred golmana... Portugalci su ušli ležernije u tu utakmicu, kao: „Sredićemo mi to...” Začudila me je izmena Rafaela Leaa, koji je jedini mogao da probije slovenačku odbranu, svi ostali su to hteli kroz neke neuspešne driblinge, jer je odbrana Slovenije bila veoma kompaktna. Slovenci su odigrali odličan turnir, pokazali da mogu da budu konkurentni i imaju osnovu za dalje, ali bilo bi dobro da malo više imaju kontrolu lopte u nekom srednjem delu igre - istakao je Stojanović.

GLAS: Da li je po Vašem mišljenju najveće iznenađenje ove runde takmičenja eliminacija reprezentacije Italije od Švajcarske?
STOJANOVIĆ:
Ne bih ja to svrstao u neko veliko iznenađenje, pošto je Švajcarska jedna dobro ukomponovana reprezentacija. Od početka imaju jedan kontinuitet. Italija se mučila i kroz iglene ušli prošla grupu protiv Hrvatske. Meni nije iznenađenje što su „azuri” ispali, nisu oni ni nešto dobro igrali. Švajcarci su zasluženo prošli dalje, jer od početka igraju veoma dobar fudbal. 

GLAS: Šta ste vidjeli u ostalim susretima prve runde eliminacija?
STOJANOVIĆ:
Bilo je zanimljivih mečeva, reprezentacija. Najstabilniji su Španci. Nisu imali nekih oscilacija u igri tokom celog prvenstva. Sada dolaze i jači protivnici, ali „furija” ima jednu mladost, razigranost, sistem i mogu da nastave u istom ritmu. Ostali su svi imali manje-više nekakvih oscilacija tokom utakmica. Neki su se i provlačili. Francuska je nekim poluautogolom prošla dalje, mogla je i da ne prođe. Nemci su se isto malo mučili, ali to je turnir, onaj ko zna da igra na rezultat - prolazi. Teško mi je da prognoziram šta će biti dalje, ali neki osećaj mi kaže da će neka reprezentacija iz drugog plana doći do kraja, ali ne znam ko...

GLAS: Srbija nije prošla u osminu finala. Šta je nedostajalo „orlovima” po Vašem mišljenju?
STOJANOVIĆ:
Sigurno je da su svi više očekivali od onoga što su „orlovi” pokazali. Trebalo je više toga napraviti, ali šta se tamo izdešvalo, šta je bilo... sve je to u domenu nagađanja. Ne bih se upuštao u te stvari. Sigurno, nešto nije bilo dobro u odnosima da bi se završilo sve kako treba. Nije bilo sinergije i energije, kao što su je imali Slovenci, recimo.

Drkušić

GLAS: Kako Vam je izgledao Vanja Drukušić. Čini se da Crvena zvezda nije odustala od njegovog angažmana?

STOJANOVIĆ: Na ovom turniru pokazao je da interesovanje Zvezde ima realnu osnovu. Čitao sam, sad mu je cena malo i skočila, tako da ga ni Soči neće lako pustiti, jer ga sada verovatno žele još neki klubovi. Pokazao se na velikom turniru, protiv velikih igrača da može da igra na visokom nivou. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana