Senzacionalni Maroko izbacio Portugaliju i plasirao se među četiri najbolje ekipe svijeta

GS
Foto: Anadolija

DOHA - Fudbalska reprezentacija Maroka savladala je Portugaliju rezultatom 1:0 i tako ostvarila najveći uspjeh u istoriji plasiravši se u polufinale Svjetskog prvenstva.

Tako je Maroko ispisao svoju, ali i istoriju afričkog fudbala. Biće prva afrička reprezentacija u polufinalu Svjetskog prvenstva, a tu će igrati protiv boljeg iz večerašnjeg duela Francuske i Engleske.

Čitav arapski i afrički svijet bodrio je Maroko u proboju do antologijskog tirjumfa nad jednim od najjačih sastava na svijetu. 

Izabranici selektora Valida Regragija pobijedili su Portugaliju istim receptom kao protiv Španije. Črvsta odbrana, odlična defanzivna taktika, čekanje greške i brzi kontranapadi. Nisu nasjeli na ponovnu odluku Fernanda Santosa da ostavi Kristijana Ronalda na klupi. Igrali su strpljivo, koncentrisano i čekali svoje šanse.

Takva jedna je i došla u 42. minutu, kad je Jusef El Nesiri "nebeskim skokom" centaršut Alaha glavom pretvorio u gol. Marokanski navijači na tribinama stadiona El Tumama upali su u stanje ekstaze.

Santos je u drugom poluvremenu ubacio Ronalda, Leaa, Kansela, Vitinju i Ortu kako bi nešto promijenio i došao do izjednačenja. Na drugoj strani, Marokanci su ušli u sve ozbiljnije probleme - povrijedili su se kapiten Romejn Sais u 57. i prva zvezda Hakim Ziješ u 82. minutu, te su morali da napuste teren ranije od željenog. Na sve to Čedira u sudijskoj nadoknadi dobija dva žuta kartona za dva minuta i ostavlja desetoricu saigrača na terenu.

Ipak, "Lavovi sa Atlasa" su odoljeli. Portugalija je nadirala, ali nije bilo pogotka. Jasin Bunu je pokazao da je ako ne najbolji, onda među najboljim golmanima Mundijala u Kataru.

Posljednji sudijski zvižduk označio je momenat istorije za Maroko i tuge i razočaranja Portugalije. Ronaldo je napustio teren u suzama.Ono što je najimpresivnije, Maroko u pet utakmica nije primio gol od nekog igrača rivalskih ekipa. Jedini primljen gol, u pobjedi protiv Kanade, bio je autogol.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana