Šampionat Srpske: Mirno na vrhu, ključa na dnu

Darko Pašagić
Šampionat Srpske: Mirno na vrhu, ključa na dnu

BANjALUKA - Do kraja 29. fudbalskog šampionata Republike Srpske ostalo je još deset kola, ali već sada je jasno da će do kraja sezone oči sportske javnosti više biti uprte na dno nego na sam vrh tabele.

Naime, pobjedom u prošlom kolu na gostovanju kod najvećeg konkurenta Laktaša fudbaleri bijeljinskog Radnika (2:0) napravili su ogroman korak ka osvajanju treće titule i povratku među premijerligaše. Izabranici Velibora Đurića koji u dosadašnja 24. kola još nisu osjetili gorčinu poraza (17 pobjeda i sedam remija), sada imaju čak deset bodova prednosti u odnosu na Laktaše, a uz sve to su slavili i u prvom dijelu sezone nad istim rivalom (u Bijeljini je bilo 1:0). To praktično znači da bi trebalo da se desi pravo čudo pa da Radnik ponovo ne postane član Premijer lige.

I dok je na vrhu tabele prilično mirno, na začelju ključa. Kao što je poznato na kraju prvenstva dvije posljednjeplasirane ekipe moraće među drugoligaše, dok će one koje budu na 15. i 16. poziciji igrati baraž protiv drugoplasiranih timova iz drugih liga, grupa zapad i grupa istok. U najgoroj poziciji je Omarska, koja je i prvi dio sezone završila kao "fenjeraš". Izabranici Saše Keranovića u sedam proljećnih kola osvojili su samo četiri boda i sada zaostaju šest koraka za Alfa Modričom i čini se da polako gube priključak. Modričani, koji su na 17. mjestu u ovih sedam kola osvojili su osam bodova i polako su se priključili ekipama koje se nalaze iznad njih na tabeli. Međutim, još su veoma daleko od opasne zone.

Kada bi prvenstvo bilo završeno u ovom trenutku u baražu bi bili šesnaestoplasirani Ljubić i Slavija, koja se nalazi na stepenici više. Obje ekipe su osvojile po 24 boda, s tim da su Prnjavorčani na proljeće sakupili sedam, a "sokolovi" pet bodova, što je bio i razlog ostavke šefa stručnog štaba Bojana Regoje, koga je naslijedio Momčilo Stanić. Velež iz Nevesinja, koji se ove sezone vratio među prvoligaše je na 14. poziciji sa 26 bodova i za sada je siguran. Međutim, ekipa, koja je jesenas bila hit, osvojila 25 bodova i prvi dio prvenstva završila na 10. mjestu sada se ne može prepoznati. Samo jedan bod u sedam kola uz gol-razliku 3:20 i veoma blijeda izdanja ne garantuju Hercegovcima miran finiš sezone. Među ekipama koje su ugrožene nalazi se i Romanija, koja je trenutno trinaestoplasirana sa 27 bodova (devet osvojeno proljetos), ali čini se da Paljani teško prepuštaju bodove na svom terenu i to bi mogao biti presudan faktor u borbi za opstanak.

Ne treba zaboraviti da su poslije prvog dijela sezone među ugroženim ekipama bili Borac i Drina. Međutim, prvoligaš iz Kozarske Dubice igra ovog proljeća kao preporođen i u sedam kola osvojio je čak 18 bodova. To je bio razlog da se sa 16. pozicije i samo 15 bodova u prvom dijelu sezone sada vinu na deseto mjesto i 33 boda. I Zvorničani sa 12 proljećnih bodova stigli su do 30, ali i trenutno, 12. pozicije, koja garantuje nešto mirniji finiš prvenstva.

A table with numbers and lettersDescription automatically generated

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana