Safet Sušić za “Glas Srpske”: Mnogi Francuzi navijali protiv “pijetlova”

Dejan Kondić
Foto: Arhiva

PARIZ - U Francuskoj se još prepričava polufinalni okršaj na tekućem Evropskom prvenstvu, u kojem su “galski pijetlovi” eliminisani od Španije.

Mišljena su različita, neki smatraju da su izabranici Didijea Dešampa mogli i morali više, dok drugi tvrde da se nije moglo protiv ovakve, zahuktale, Španije. 

Idealan sagovornik na tu temu je nekadašnji selektor reprezentacije BiH, veliko ime jugoslovenskog fudbala, čovjek koji godinama živi u Francuskoj, Safet Sušić. 

Proslavljeni fudbaler Sarajeva i PSŽ-a za “Glas Srpske” otkrio je kako na sve gleda javnost u zemlji dvostrukog evropskog i svjetskog šampiona. 

- Francuska je u polufinalu prvi put odigrala dobro na ovom Evropskom prvenstvu, međutim, naletjeli su na, po meni, najbolju ekipu na šampionatu i logično su izgubili. Francuska je razočarala na ovom EP. Mnogi ljubitelji fudbala ovdje u Francuskoj, ljudi koji su realni, čak su i priželjkivali da “pijetlovi” ispadnu što prije, jer su igrali čudno, previše defanzivno. Stave u napad tri napadača, a onda u sredini tri defanzivna vezna igrača. Imaju stvarno dobre igrače, međutim, njima je najvažnije bilo ne primiti gol. Kako u napadu imaju igrače koji uvijek mogu riješiti utakmicu, igrali su na tu kartu. Međutim, Kilijan Mbape, od koga se puno očekivalo, odigrao je slabo i to je razlog što je Francuska ispala u polufinalu. Dobro je za fudbal što nisu otišli daleko. Znate kako, mnogi kopiraju igru reprezentacije koja osvoji Evropsko ili Svjetsko prvenstvo, tako da to ne bi bilo dobro - istakao je Sušić.

Legendarni as poistovjetio je igru Engleza sa onim što su na prvenstvu prikazali Francuzi, ali i dodao da su izabranici Gereta Sautgejta imali više sreće od “pijetlova”. 

- Englezi isto nisu igrali ništa posebno na turniru, izuzev prvog poluvremena protiv Srbije. Na svim ostalim utakmicama su se previše mučili, ali ja sam rekao, ekipa koja u osmini finala da gol u posljednjoj sekundi protiv Slovačke ima puno sreće na ovom prvenstvu, tako da se vrlo lako može desiti da budu prvaci Evrope. Imaju oni ekipu, super igrače. Pojedinci im nisu u formi. Puno se, recimo, očekivalo od Džuda Belingema, Hari Kejn isto tako, Fil Foden... - rekao je Sušić.

Zvanično najbolji fudbaler u istoriji BiH blagu prednost u nedjeljnom finalu daje izabranicima Luisa de la Fuentea. 

- Po meni, gledaćemo najbolje moguće finale, možda je Njemačka - Španija bilo finale prije finala, ali ovo su vjerovatno u ovom trenutku dvije najbolje reprezentacije, uključujući tu možda i Njemačku. Neće biti veliko iznenađenje ako Englezi osvoje Evropsko prvenstvo, mada, po onom što smo svi vidjeli, Španija je favorit i njoj bih dao blagu prednost u finalu. Ne vjerujem da može biti rezultat 3:0, 4:1, 5:2... Biće neizvjesno do kraja, vjerovatno. Vidim da će jedna reprezentacija pobijediti sa golom razlike, možda vidimo i produžetke, penale... Ko zna... Malo me strah zbog Španije. Odigrali su šest odličnih utakmica. Odigrati sve utakmice na velikom takmičenju dobro, vrlo je teško. Malo kojoj reprezentaciji je to pošlo za rukom - zaključio je Sušić. 

Majstori 

Za razliku od većine stručnjaka, Safet Sušić smatra da i danas ima majstora fudbala. 

- Ima dosta dobrih igrača. Pogledajte Jamala i Niku Vilijamsa. Jako su dobri jedan na jedan. Ima dosta igrača koji nisu dobro odigrali ovaj Evro. Kevin de Brujne, recimo... Ima dosta dobrih mladih igrača, koji pokazuju da će u fudbalu uvijek biti velikih igrača, velikih majstora - konstatovao je Sušić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana