Rumenige proglašen ambasadorom Sportskih igara mladih

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Čuveni njemački fudbaler Karl-Hajnc Rumenige proglašen je danas na svečanosti u Beogradu za novog ambasadora Sportskih igara mladih - najvećeg amaterskog takmičenja u Evropi koje okuplja milione mladih sportista i djece.

Svečanosti u Centru “Sava” prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksadar Vučić, ministar bez portfelja u Vladi Srbije Novica Tončev, evropski komesar za budžetska pitanja Johanes Han, šef Delegacije u EU Emanuel Žiofre, ambasadori, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i lokalnih samouprava iz cijelog regiona, a među njima i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Prijemu Rumenigea u porodicu Sportskih igara mladih prisustvovali su i utemeljivač ovih igara Zdravko Marić, predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) Aleksadar Čeferin i slavni fudbaleri Predrag Mijatović i Nemanja Vidić, koji su ambasadori Igara.

Na svečenosti su bili i predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, čelnici fudbalskog i košarkaškaškog saveza Srbije Dragan DŽajić i Predrag Danilović, kao i sportisti, sportski funkcioneri i privrednici iz Srbije i regiona.

Rumenigea i zvanice pozdravio je Vučić koji je đeci iz Srbije, Hrvatske, BiH i Slovenije okupljenoj na svečanosti poručio da nauče dvije važne stvari u životu koje je on kao đečak naučio gledajući mečeve Rumenigeov “Bajern” i “Dinamo” iz Berlina protiv “Crvene zvezde”.

“Treba da naučiš da nikada ne pomišljaš da si nešto završio pre nego što si stvarno pobedio. Isto tako, nikada se ne predaj dok meč traje, jer sve dok traje možeš da pobediš”, rekao je Vučić.

Rumenige je poručio da je počastvovovan titulom ambasadora Sportskih igara mladih, jer mu mladi i đeca mnogo znače, što pokazuje i činjenica da ima petoro đece, kao i unučad.

“Čestitam za ovu inicijativu i na njenim dostignućima za omladinski sport. Nema sumnje da je sport izvanredan alat da okupi ljude. Đecu treba učiti da se smiju i da budu srećni”, rekao je Rumenige, koji je u svoje vrijeme bio jedan od najboljih fudbalera svijeta.

Igrao je od 1974. do 1989. godine, nastupajući za klubove “Bajern” iz Minhena, “Inter” iz Milana i švajcarski “Servet”, a upisao je i 95 utakmica za selekciju NJemačke sa kojom je osvojio evropsku titulu i dva puta bio vicešampion svijeta.

Sa “Bajernom” je, pored brojnih nacionalnih titula, osvojio dva Kupa evropskih šampiona i Interkontinetalni kup, a dva puta je dobio i “Zlatnu loptu”, priznanje za najboljeg igrača Evrope.

Sportske igre mladih okupljaju mlade i đecu iz Srbije, Hrvatske, BiH i Slovenije koja se takmiče u 10 disciplina, a njihov cilj je da najmlađe privuku da se bave sportom i zbliže kroz druženje i zabavu.

Od osnivanja Igara 1996. godine u njima je učestvovalo 2,7 miliona mladih, čime su postale najveća manifestacija amaterskog sporta u Evropi, koja je priznata od UEFA i Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana