Reprezentativci doživotno izbačeni iz profesionalnog fudbala, namještali mečeve

Kurir
Reprezentativci doživotno izbačeni iz profesionalnog fudbala, namještali mečeve

Nezapamćen skandal potresa kineski fudbal. Vjerovali ili ne, Fudbalski savez Kine doživotno je suspendovao čak 43 fudbalera zbog klađenja i namještanja utakmica.

Među suspendovanim igračima nalaze se i brojna poznata imena azijskog fudbala. Bivši kineski internacionalci Jin Jingdao i Gu Čaao, kao i reprezentativac Južne Koreje Son Jun-Ho.

FS Kine optužio je Sona, koji je igrao za Šangdong, za učestvovanje u namještanju utakmica i primanje mita. Korejski vezni igrač vratio se u domovinu u martu 2024. nakon što je bio u pritvoru u Kini od maja 2023.

Za Šandong je igrao i Jingdao, fudbaler koji se takođe našao na listi suspendovanih i koji je svojevremeno igrao za reprezentaciju Kine. Inače, Peking je posljednjih godina pojačao borbu protiv korupcije u kineskom sportu, posebno u fudbalu, te su zatvorio nekoliko visokih zvaničnika među kojima su bivši predsjednik i potpredsjednik Saveza.

Još jedan bivši kineski reprezentativac, 40-godišnji Vang Song, koji drži rekord za najviše nastupa u kineskoj ligi sa 573 utakmice, dobio je petogodišnju suspenziju.

Vang je prethodno igrao za Čengdu Blejdse koji su rasformirani 2015. zbog neisplaćenih plata. Oni su 2010. ispali iz Kineske Superlige (CSL) nakon što je otkriveno da su platili do 500.000 juana Ćingdao Halifengu da izgubi utakmicu još 2007. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana