Regionalno čudo iz Banjaluke

D. Dragičević, D. Pašagić
Regionalno čudo iz Banjaluke

NIKOZIJA/BANjALUKA - Od pomalo iznenađujućeg učesnika grupne faze Lige konferencije do jedne od najvećih senzacija poslije uvodna dva kola, to je ukratko put Borca ove jeseni na evropskoj sceni na kojoj piše najljepše stranice istorije duge 98 godina.

“Crveno-plavi” su poslije eliminacije u baražu za Ligu Evrope od mađarskog Ferencvaroša, koja je automatski značila plasman u grupnu fazu Lige konferencije, u prvom kolu napravili prvorazredno iznenađenje igrajući na Gradskom stadionu neriješeno, 1:1, protiv slavnog grčkog Panatinaikosa, da bi sada u drugom usred Nikozije savladali najtrofejniji kiparski klub Apoel sa 1:0.

Zato i ne treba nikoga da iznenađuje da su regionalnom čudu iz Banjaluke znatno porasle šanse da u svom prvom plasmanu u grupnu fazu čak i prezimi u Evropi. “Crveno-plavi” su, prema platformi “Football Meets Data”,  pred start u grupnoj fazi Lige konferencije imali 33 odsto šanse da budu među prve 24 ekipe (tri odsto da će biti u prvih osam), a sada, poslije dva kola, one su im porasle na 73 odsto, odnosno devet odsto da će biti među osam direktnih učesnika osmine finala.

Banjalučani se poslije dva kola nalaze na 11. mjestu sa četiri boda (slovenački klubovi Celje i Olimpija po tri, dok je predstavnik Srbije TSC bez bodova), a interesantno je da prvih devet ekipa ima maksimalan učinak poslije 180 minuta. Na 24. mjestu, koje obezbjeđuje “prezimljavanje” na evropskoj sceni, trenutno je švedski Đurgarden sa samo jednim bodom, što znači da je Borac već sada tri koraka ispred njih. Po većini prognoza za plasman među 24 ekipe koje će nastaviti takmičenje, biće dovoljno najvjerovatnije sedam bodova, a osam gotovo sigurno donosi prolaz dalje. To znači da Borac u preostala četiri susreta treba da osvoji tri ili četiri boda da bio bio siguran. Međutim, sve su to kalkulacije, ali ono što je jasno u ovom trenutku je da i naredni Borčevi protivnici ne stoje loše, a to će sigurno otežati put izabranicima Mladena Žižovića. Sljedeći rival, islandski Vikingur kod koga Borac gostuje 7. novembra, je u drugom kolu pobijedio belgijski Serkl Briž na svom terenu sa 3:1 i ima tri boda. Austrijski LASK, koga će “crveno-plavi” potom dočekati, poražen je od Olimpije u Ljubljani sa 0:2 i ima jedan bod. Protivnik u petom kolu Šamrok Rovers iz Republike Irske savladao je kao gost Larne iz Sjeverne Irske sa 4:1 i sada ima četiri boda (nalazi se na 10. mjestu ispred Borca zbog bolje gol-razlike), dok je posljednji rival kiparska Omonija poražena na gostovanju kod škotskog Hartsa sa 0:2 i ostala je na tri boda.

A do senzacionalne pobjede na Kipru Banjalučani su došli u 63. minutu pogotkom Stefana Savića, koji je izveo skraćeni korner, a lopta je iznenadila cjelokupnu odbranu Apoela sa golmanom Vidom Belecom na čelu i završila u mreži.

- Mislim da smo odigrali dobru utakmicu. Apoel je bio favorit, ali dali smo taj jedan gol i nosimo sve tri boda kući. Sada imamo dobru šansu da prođemo dalje. Mislim da su četiri boda puno poslije dvije utakmice, ali sada u ponedjeljak igramo prvenstvenu utakmicu koja nam je dosta bitna - naveo je Savić.

Kormilar Borca Mladen Žižović je pohvalio svoje momke, ali je rekao da nema mjesta euforiji.

- Bila je ovo čudesna noć za sve koji vjeruju u nas, fenomenalno veče trajno ispisano u istoriji kluba. Pokazali smo zašto se ovaj klub zove Borac, da se nikad nećemo predati. Ovaj tim će se boriti protiv svakog rivala, bez obzira na to koliko on bio skuplji. Možemo da se nosimo sa velikim favoritima. Ućutkali smo sve one koji ne vjeruju u tim. Pokazati ovakvu energiju i predanost mogu samo sjajni momci. Drago mi je kad vidim da nas prate navijači na ovako dalekom putovanju. Fenomenalna utakmica za nas. Nema mjesta euforiji, odigrali smo sjajan meč, ali već sad se okrećemo Širokom Brijegu kod kojeg gostujemo u ponedjeljak - rekao je Žižović.

Borac je sa četiri boda među timovima koji bi u ovom trenutku čak prošli grupnu fazu.

- Lijepo je vidjeti tabelu, ali ne zanosimo se. Radili smo veoma kvalitetno. Za ovo se trenira i radi. Emocija koju pokazuju momci je nešto što pokazuje koliko im je bitno. Ovo  svaki dječak  treba da sanja. Uprkos osvajanju četiri boda, mi i dalje nemamo imperativ rezultata. Nemamo taj teret. Želimo da uživamo u svakom duelu i da na svakom meču pružimo maksimum, pa ćemo vidjeti gdje će nas to odvesti. Naravno da će neko razmišljati o tome, ali među nama nema euforije - poručio je Žižović.

Borac je još jednom pokazao da je odlično taktički spreman.

- Bili smo pripremljeni na igru rivala. Znali smo da će napasti žestoko od starta. Željeli smo da izdržimo taj nalet i očekivali smo da padnu u drugom dijelu. To smo dočekali i onda kaznili rivala. Ovo je kruna dosadašnjeg dijela - dodao je Žižović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana