Mbape ili Mesi

Dušan Repija
Mbape ili Mesi

DOHA - Ogroman ulog, mnogo simbolike i mjesto među najvećim na talonu je u finalu Mundijala koje je na rasporedu danas u 16 časova, a iako će terenom svemirskog “Lusaila” špartati noge vrijedne stotine miliona evra, ipak će dva igrača biti u centru pažnje.

Lionel Mesi je obilježio gotovo posljednje dvije decenije svjetskog fudbala, ali mu nedostaje upravo ovaj trofej da bi ušetao u aleju besmrtnih. U trci za zvanje najboljeg ikada mnogi mu zamjeraju nedostatak velikog uspjeha sa reprezentacijom. Djelimično je situaciju izvukao osvajanjem Kopa Amerike, ali mu za krunisanje nedostaje “Zlatni globus”.

Kilijan Mbape je već ima, jer je kao tinejdžer prije četiri godine dao veliki doprinos timu na putu do titule u Rusiji. U međuvremenu je nadgradio igru, postao najplaćeniji fudbaler svijeta te se izborio za status prve zvijezde PSŽ-a ispred Nejmara i upravo Mesija. Nema sumnje da će godine koje dolaze obilježiti baš kao što su to prethodno radili Mesi i Kristijano Ronaldo.

Neutralni posmatrači i fudbalski romantičari sigurno će ovaj put navijati za starijeg da bi konačno zgrabio sveti gral i otišao sa najveće scene na najbolji mogući način.

Argentinci i Francuzi do sada su po dva puta stizali do titule pa će u nedjelju jedni sigurno upecati treću sreću. “Gaučosi” su prije osam godina imali zlatnu šansu, ali ih je rasplakao projektil Marija Gecea u finišu produžetaka. Svjestan da mu je ovo posljednja šansa Mesi je poslije debakla na startu od Saudijske Arabije svu težinu očekivanja uprtio na svoja ramena i doveo svoju zemlju na korak od cilja. Isto kao što je to učinio Dijego Maradona 1986, a Mario Kempes osam godina ranije.

Francuzi su na prvo slavlje čekali do 1998. godine, kada su na domaćem terenu predvođeni Zinedinom Zidanom došli do prve krune, a onda 20 godina kasnije ponovili uspjeh u Rusiji. Ukoliko ponovo stignu do krune ponoviće podvig Italije i Brazila, jedinih reprezentacija koje su odbranile krunu. Takođe postaće najbolja selekcija u novom milenijumu, pošto nijedna poslije 2000. godine nije uspjela da dva puta ode do samog kraja.

Poljak na centru

Poljak Šimon Marčinjak dijeliće pravdu u finalnom duelu Argentine i Francuske u nedjelju na stadionu “Lusail”. Interesantno je da je on na turniru već sudio i jednoj i drugoj ekipi. Prvo je bio glavni sudija meča Francuska - Danska, koji su “trikolori” dobili s 2:1. Argentini je sudio u okršaju protiv Australijanaca u osmini finala, u kom su “sokerosi” slavili s 2:1. Asistenti u finalu biće mu zemljaci Pavel Sokolnicki i Tomaš Listkijevič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana