Rajko Janjanin zna kako do golova protiv Benfike: Zvezdo, samo hrabro

Darko Dragičević
Rajko Janjanin zna kako do golova protiv Benfike: Zvezdo, samo hrabro

KARLOVAC - Na pomen Benfike stariji navijači Crvene zvezde odmah se sjete Rajka Janjanina i sjajnog meča u šesnaestini finala Kupa šampiona 1984. godine.

Naime u tom duelu vezista beogradskog tima je ušao u igru u drugom dijelu pri vođstvu gostiju 0:2 i postigao het-trik te donio pobjedu. Zanimljivo i taj duel je odigran 19. septembra, a na taj datum će beogradski “crveno-bijeli” opet odmjeriti snage sa portugalskom ekipom u Ligi šampiona.

Ako neko zna kako se daju golovi Benfiki, onda je to upravo Janjanin.

- Drugačija su sad vremena. Ta utakmica ostaje u sjećanju, jer je naša ekipa u njoj stekla samopouzdanje da i protiv evropskih velikana može da napravi preokret i da dođe do trijumfa. Bili smo novi tim koji je tek stvaran, jer su otišli Vladimir Petrović Pižon, Cvijetin Blagojević, ni Dule Savić nije igrao, tako da smo u jesenjem dijelu lige imali zaista velikih problema -  prisjeća se za “Glas Srpske” Rajko Janjanin.

GLAS: Na tom meču postali ste heroj. Dali ste tri gola za samo 45 minuta, da li ste to očekivali kada ste ulazili u igru?

JANjANIN: Benfika nas je iznenadila na startu. Poveli su nakon autogola Marka Elznera, a zatim su dali još jedan gol iz daljine. Trener Gojko Zec se tad odlučio za izmjene i poslao me u igru. Naravno da nisam očekivao da ću dati tri gola, ali ušao sam u igru sa željom da promijenim situaciju. Brzo smo dali jedan gol iz penala, a onda nas je publika dodatno podigla. Kao i uvijek u takvim utakmicama stadion je bio pun i navijači su nam dali dodatni motiv. Zatim smo dali još jedan iz penala i na kraju se Miloš Šestić sjajno probio i dodao mi za treći gol. Drago mi je da se i danas pamti taj meč i golovi, iako sam ja više volio da asistiram. Dao sam dva gola iz penala, a upravo je Šestić insistirao da preuzmem odgovornost. Nažalost kasnije smo ispali, jer smo u revanšu primili dva gola u finišu i tu se osjetila ta neuigranost.

GLAS: Nova generacija će upravo protiv Benfike imati premijerni nastup u novom formatu. Kakav savjet možete da uputite sadašnjim prvotimcima?

JANjANIN: Pratim fudbalska dešavanja, pa tako i Benfiku. Oni su na startu sezone u krizi, ali imaju kvalitetne igrače. Vole da igraju brzo, sjajni su s loptom. Tu su Otamendi u odbrani te Di Marija, vrhunski igrač koji potezom može da napravi višak. Sad je dao fantastičan gol kao Dejo Savićević protiv Barselone u finalu Lige šampiona. Imaju fantastičan protok lopte i Zvezda mora na to da obrati pažnju. Vladan Milojević radi odličan posao i siguran sam da će dobro spremiti ekipu. Moj savjet je da se igra hrabro i borbeno, da ekipa ima vjeru u uspjeh, kao što smo mi vjerovali da možemo da preokrenemo 1984. godine. Benfika je ekipa koja je navikla da igra pred velikim brojem navijača i to neće biti problem, ali Zvezdinim igračima ta atmosfera treba da bude dodatni motiv. Zvezdina šansa je što oni još nisu uigrani, istina u posljednjem kolu su slavili ubjedljivo protiv nešto lošeg rivala i to će im dići samopouzdanje. Vjerujem i nadam se dobrom rezultatu.

GLAS: Generacija u kojoj ste igrali imala je mečeve i protiv Barselone i Intera, koji su takođe rivali u novom formatu Lige šampiona.

JANjANIN: Vjerujem da se svi sjećaju tih mečeva protiv Barselone zbog sjajnog gola koji je dao Dijego Maradona, kada je cijeli stadion aplaudirao. Oni su slavili 4:2, a dao sam dva gola. Takođe i ti dueli sa Interom kad smo propustili veliku šansu nakon 1:1 u Milanu. Eto ova generacija će imati zaista sjajne rivale i mečeve.

GLAS: Kako Vam se sviđa novi format Lige šampiona? Da li će on donijeti željene promjene?

JANjANIN: Vidjećemo kako će to funkcionisati. Na prvu djeluje da će sve biti interesantnije. U starom formatu su neke ekipe već nakon tri četiri kola obezbijedile prolazak, a sad će morati da se bore do kraja za svaki bod i igraju u najjačim sastavima.

GLAS: Da li ste u kontaktu sa bivšim saigračima iz Zvezde i čime se trenutno bavite?

JANjANIN: Naravno, čujemo se često. Posljednji put smo se vidjeli na utakmici protiv Mančester sitija. Bili su tu članovi i drugih generacija ne samo moje kao veterani. Što se tiče posla, trenutno sam trener pionirske selekcije u Karlovcu. Radim sa mladima.

Zabrana za “Torcidu”

Utakmica Crvena zvezda - Benfika biće meč visokog rizika, jer su navijačke grupe “No nejm” i “Torcida” u bratskim odnosima. Portugalski mediji pišu da će pojedinci iz “Torcide” pokušati da dođu u Beograd, prvi put od završetka rata na prostorima bivše Jugoslavije. Zbog toga će kontrola na ulazu biti rigorozna i neće biti dozvoljena bilo kakva obilježja splitskog kluba koja bi mogla da dovedu do incidenta.

Sudi Oliver

Englez Majkl Oliver biće glavni sudija na meču između Crvene zvezde i Benfike. Njegovi pomoćnici biće Stjuart Bart i Den Kuk, dok je UEFA za četvrtog sudiju odredila Tonija Haringtona. U VAR sobi biće takođe Englezi Stjuart Atvel i Džared Džilet. Utakmica između Crvene zvezde i Benfike biće odigrana u četvrtak od 18.45 časova na stadionu “Rajko Mitić” u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana