Preokret Holandije za polufinale

Milan Zubović
Foto: Tanjug/AP

BERLIN - Fudbalska reprezentacija Holandije izborila je polufinale Evropskog prvenstva u Njemačkoj nakon što je rezultatom 2:1, pobijedila Tursku i to nakon preokreta.

Turci su vodili golom u 65. minutu, da bi Holanđani izjednačili pet minuta kasnije, a u 76. već vodili. Holandija je izborila svoje šesto polufinale, šampion je bila 1988. godine pa njihov selektor Ronald Kuman ima šansu da postane prvak kao i trener. S druge strane Turska je treći put stala u četvrtfinalu nakon što je do ove runde stigla i na prošlom EP te nije ponovila uspjeh iz 2008. kada je jedini put igrala polufinale. 

Već u prvom minutu Memfis Depaj se našao u odličnoj prilici, ali nije bio precizan sa nekih desetak metara. 

Turci su pokušali u 11. minutu preko Saliha Ozčana, ali je lopta nakon njegovog šuta sa dvadesetak metara završila preko gola. Turci su poveli u 35. minutu nakon što je Arda Guler centrirao loptu u šesnaesterac, a Smaet Akajdin savladao Barta Verbrugena. Tim rezultatom otišlo se na veliki odmor da bi već u 55. minutu momci koje sa klupe predvodi italijanski trener Vinćenco Montela pogodili stativu.

To je uradio Arda Guler i to iz slobodnog udarca. Sjajnu priliku za povećanje vođstva Turci su imali u 65. minutu kada je šutirao Kenan Jildiz, a Verbrugen dobro intervenisao iako je bio dosta „pokriven“ pa nije mogao da najbolje vidi loptu pa je bio malo nesiguran, ali je otklonio opasnost po svoj gol. 

Holanđani su uzvratili u 70. minutu preko Vuta Veghorsta koji se dobro snašao u protivničkom šesnaestercu, odlično pucao, ali je Mert Gunok loptu izbacio u korner. 

Njega je izveo Memfis Depaj koji je kombinovao sa jednim saigračem pa zatim centrirao loptu na peterac gdje je najviši u skoku bio Stefan de Vrij za izjednačenje. 

Potpuni preokret desio se u 76. minutu. Akcija Holanđana nije mnogo obećavala i lopta je došla do Čavi Simonsa na desnoj strani, a on je centrirao na drugu stativu gdje se našao Kodi Gakpo i poslao je iza Gunoka mada se činilo da je turski defanzivac ubacio loptu u svoju mrežu. Tako je Gakpo stigao do svog četvrtog gola na ovom EP i izbio na prvo mjesto liste najboljih strijelaca. Dvije velike prilike Turska je imala u 85. minutu. 

Prvo je pokušaj Zekija Čelika bio izblokiran baš kao i pokušaj Kerema Arkturkoglua. Novu veliku priliku za izjednačenje Turci su imali u prvom minutu sudijske nadoknade, ali je Verbrugen panterski reagovao i odbranio svoj gol nakon pokušaja glavom Semira Kilisoja. 

Prvo polufinale između Španije i Francuske biće igrano 9. jula od 21 sat dok će Engleska igrati sa Holandijom dan kasnije u istom terminu u Dortmundu. Finale je 14. jula u Berlinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana