Predstavljamo šampiona Albanije, prvog rivala Borca u Ligi šampiona

Darko Dragičević
Predstavljamo šampiona Albanije, prvog rivala Borca u Ligi šampiona

BANjALUKA - Šampion Albanije Egnatija prvi je protivnik banjalučkog Borca u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Za Banjalučane je ovo prilika da naprave veliki iskorak u Evropi jer bi im trijumf u ovom dvomeču donio još najmanje šest utakmica i značajna finansijska sredstva.

Egnatija se kao i Borac nalazi na pripremama u Sloveniji, tako da će stručni štab velikana iz Platonove ulice biti u prilici da ih vidi uživo i da se upozna sa kvalitetom protivnika. 

Albanci su veći dio proteklog šampionata bili na čelu prvenstva, a na kraju su osvojili finalni turnir. Ekipa je tokom većeg dijela  sezone igrala u sistemu 4-2-3-1, dok je u mečevima koji su odlučivali o šampionu često znali da igraju i 5-3-2. Glavni igrač prošle sezone bio je Brazilac Fernando Medeiroš. Glavni je kreator ekipe, a za Borac je dobra vijest da se on još ne nalazi na pripremama u Sloveniji.

Naime, njemu je istekao ugovor i nije u potpunosti zadovoljan ponudom kluba pa je ostao i dalje u svojoj zemlji, gdje čeka kvalitetniju ponudu. Zvanično klub je napustio Hisen  Memola, ali on svakako nije bio starter.

Klub se značajno pojačao dovođenjem Regika Luškja. Vezni fudbaler je došao iz Tirane. gdje je bio najbolji igrač,  a prošle sezone je proglašen za najkorisnijeg  fudbalera lige. Veoma je prgav, često provocira rivale, ali je takođe veoma jak na lopti. Može da sačuva i ima dobar pas u međuprostor.

Pored njega, šampion Albanije je vratio i napadača Redija  Kasu. On je bio u slovenačkoj Olimpiji, gdje se nije previše naigrao. Imao je samo sedam nastupa u kojima je postigao jedan gol te pozajmica nije produžena. Pojačanje u odbrani je povremeni reprezentativac Azerbejdžana Zamilj Alijev koji može da igra na poziciji lijevog beka i centralnog defanzivca.

U napadu su sve strani igrači. Najveća opasnost po gol Borca biće svakako napadač iz Kostarike Jurgens Montenegro koji je bio najbolji strijelac u prošlom šampionatu sa osam golova. Gol manje je postigao upravo Brazilac Medeiroš.

Po krilima su izuzetno brzi internacionalci. Tu su Loronjo Doku iz Obale Slonovače i Francuz Juba Drame. Oni traže loptu u prostoru i pokušavaju da nakon toga odigraju povratne lopte u šesnaesterac.

Svakako, pažnju treba obratiti i na ofanzivnog lijevog beka Edisona Ndriksa koji se često ubacuje i posebno je opasan u prekidima. Ima dobar udarac i opasan je u skoku. Ipak, njegove izlete na protivničku polovinu protivnik bi mogao da kazni jer često ostaje naprijed. Sigurno je da će stručni štab Borca moći da se na licu mjesta uvjeri u kvalitet rivala, ali i njegove mane.

U prvom pripremnom meču su remizirali protiv Ružomberoka 2:2.

PAOK

U slučaju da uspješno prođu prvu prepreku, Banjalučani će u drugom kolu kvalifikacija igrati protiv PAOK-a. Prvi meč je u Solunu 23/24. jula, a revanš sedam dana kasnije. Ako bude eliminisan, Borac će takmičenje nastaviti u Ligi konferencije i u toj situaciji sastao bi se sa poraženim iz dva duela islandskog Vikingura i irskog Šamroka. Prva utakmica bila bi igrana 25. jula na Ilsandu ili u Irskoj, a revanš u Banjaluci 1. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana