Predstavljamo narednog rivala Borca u Ligi Evrope

Darko Dragičević
Predstavljamo narednog rivala Borca u Ligi Evrope

BUDIMPEŠTA - Slavni Ferencvaroš naredni je rival banjalučkog Borca u plej-ofu Lige Evrope. Najtrofejniji tim u Mađarskoj, koji je osvojio 35 titula šampiona i 24 nacionalna kupa, biće protivnik u odlučujućem meču za grupnu fazu.

Ferencvaroš je prošle sezone pod vođstvom Dejana Stankovića došao do 35. titule i tako izbrisao gorak ukus nakon što je u kvalifikacijama za Ligu šampiona eliminisan od Ki Klaksvika. Srpski trener je preuzeo ekipu nakon toga i doveo je do titule, ali do nastavka saradnje nije došlo.

Ferencvaroš je ove sezone u kvalifikacijama za Ligu šampiona savladao velški TNS sa 5:0 i 2:1, dok je zatim zaustavljen od danskog Midtjilanda. Danci su slavili 2:0, da bi u Budimpešti bilo 1:1. Tako su još jednom ostali bez željenog cilja uprkos podršci koju imaju.

Mađarski tim je doživio brojne promjene tokom prelaznog roka. Umjesto Dejana Stankovića na klupu je sjeo Holanđanin Paskal Jansen, bivši trener AZ Alkmara, koji je prošao školu Sparte Roterdam, a radio je i u mlađim kategorijama PSV-a.

Pomenuti stručnjak ne odustaje od formacije 4-2-3-1. Za Borac će biti izuzetno značajno da izdrži start meča u Budimpešti, kada domaćin vrši veliki pritisak. U tom momentima nastoje da presingom slome rivala i nakon osvajanja lopte idu direktno ka golu.

Uz to Mađari nastoje da stvaraju prednost na krilima gdje igrači koriste svoju brzinu u duelima jedan na jedan. Borac će takođe morati da obrati pažnju na udarce izvan šesnaesterca, jer se često odlučuju na šuteve. Ipak imaju i Mađari svojih mana, posebno u prekidima.

Ovaj klub je prošle sezone bio kolonija igrača iz BiH, ali za novu sezonu je ostao samo Eldar Ćivić, dok su ostali već napustili klub ili se spremaju da to urade. U napadu je bivši centarfor Crvene zvezde Aleksandar Pešić, ali je njegov nastup u dvomeču neizvjestan zbog povrede koju je zaradio u revanšu.

Takođe trener Jansen u dvomeču neće moći da računa na novajliju Raula Gustava, koji je dobio direktan crveni karton pa će najmanje dvije utakmice na hlađenje.

Ekipa je doživjela značajne promjene, a trenutno su na pet pojačanja. U Budimpeštu su došli Brazilac Kadi Borges, Danac Stefan Gartman, Brazilac Raul Gustavo, zatim Isak Pape te Filip Romens.

Tim su zvanično napustili: Muhamed Bešić, Patrik Ijinor, Kristijan Listeš, Markinjos, Sami Mae, Damir Redžić i Henri Vingo, dok su na pozajmici Kenan Kodro, Oliver Nađi, Mergl Šabolš i Adam Halmai. Klub žele da napuste Amer Gojak, Ajenti Abena, Mohamed Ben Romdane.

Mitropa kup

Zanimljivo je da će se sastati dva kluba koja su tokom svoje istorije osvajala srednjoevropski Mitropa kup. Ferencvaroš je dva puta osvajao ovo takmičenje, dok je banjalučki Borac bio pobjednik posljednjeg izdanja 1992. godine pa je pehar namijenjen pobjedniku ostao u trofejnoj sali Gradskog stadiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana