Predsjedništvo Argentine smijenilo funkcionera jer je od Mesija tražio izvinjenje za skandal

GS
Foto: X.com

Zbog rasističkog skandala na slavlju fudbalske reprezentacije Argentine povodom osvajanja titule na Kopa Americi došlo je i do previranja na političkoj sceni u ovoj južnoameričkoj zemlji.

Naime, nakon što su pojedini fudbaleri na slavlju pjevali rasističku pjesmu o igračima Francuske, aludirajući na njihovo afričko porijeklo, član administracije predsjednika Argentine Javiera Mileija uputio je Lionelu Mesiju zahtjev da se izvini javnosti.

Radi se o Juliju Garu, koji je obnašao funkciju zamjenika sekretara za sportska pitanja, a umjesto Mesijevog izvinjenja dobio je otkaz.

Kako je objavljeno, kabinet predsjednika Mileija je odlučio da Garo bude smijenjen s pomenute pozicije, prenosi Kliks.

"Kabinet predsjednika izvještava da nijedna vlada ne može reći argentinskoj reprezentaciji šta će komentirati, misliti ili učiniti. To ne možemo reći svjetskom i kontinentalnom prvaku, kao ni bilo kojem drugom građaninu. Iz tog razloga, Julio Garo više nije zamjenik sekretara za sport nacije", saopšteno je iz predsjedničkog kabineta.

"Oni igraju za Francusku, ali su im roditelji iz Angole. Majka im je iz Kameruna, a otac iz Nigerije. U pasošu piše Francuska", pjevali su fudbaleri Argentine.
Dešavalo se to na šampionskoj paradi Argentinaca na otvorenom autobusu, a Mesi uopšte nije bio prisutan.

Prednjačio je u incidentu veznjak Čelzija Enzo Fernandez, koji se i snimao dok je pjevao ovu pjesmu, a tako je uvrijedio i svoje pojedine igrače iz Čelzija.

Odluka FIFA-e se još uvijek čeka, a nema sumnje da će akteri rasističkog skandala biti kažnjeni.

Iako Francuska nije bila rival Argentine na Copa Americi, rivalstvo traje decenijama unazad, a sve je kulminiralo na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine kada je Argentina savladala Francusku u finalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana