Pomjeranje termina (ni)je bilo potrebno

Darko Pašagić
Pomjeranje termina (ni)je bilo potrebno

BANjALUKA - Tokom vikenda će biti odigrane utakmice četvrtog kola Premijer lige BiH, a za aktuelnog šampiona BiH Zrinjski to će biti premijerni susret u ovoj sezoni.

Naime, zbog obaveza na evropskoj sceni i ove godine Komitet za takmičenje je dozvolio klubovima da na početku sezone odgode po dva, a u slučaju Mostaraca čak i tri susreta. Tako je Fudbalski savez BiH ostao dosljedan sebi i, baš kao i ranijih godina, prvenstvenu trku bar na neki način učinio neregularnom. Zašto je to urađeno i na početku ove sezone, mnogima nije jasno, ali je sigurno da je FS BiH jedan od rijetkih saveza koji čine takve ustupke najboljim klubovima. Naime, krajem jula su počela skoro sva nacionalna evropska prvenstva i gotovo svi klubovi koji se na međunarodnoj sceni bore da svoj savez, ali i sebe predstave u što boljem svjetlu nesmetano igraju i prvenstvene i ove druge utakmice. Bez ikakvih odgađanja.

- Opet smo htjeli izaći u susret klubovima koji su izborili plasman u Evropu da se što bolje prezentuju na međunarodnoj sceni. Teško je reći da li smo u pravu ili ne, ali očigledno je da to našim klubovima, sa izuzetkom Zrinjskog, baš puno ne pomaže. To znači da odgađanje možda i nije bilo potrebno - rekao je izvor “Glasa Srpske” blizak Fudbalskom savezu BiH koji je želio da ostane anoniman.

Kao što je poznato, Sarajevo i Borac su zaustavljeni na prvoj, a Željezničar na drugoj prepreci, dok su Mostarci još na evropskoj sceni. Pošto je omogućeno odgađanje najviše tri meča, poslije trećeg kola Komitet za takmičenje je odredio nove termine, kada će biti odigrani ti susreti. Odgođena utakmica prvog kola između Željezničara i Igmana biće odigrana u srijedu, 30. avgusta, dok će Široki Brijeg i Borac, te Zrinjski i Posušje susrete iz ove prvenstvene runde igrati 14 dana kasnije. Sloga i Željezničar će utakmicu drugog kola odigrati u srijedu, 20. septembra, a sedam dana kasnije svoje mečeve Borac i Sarajevo, odnosno Tuzla Siti i Zrinjski. I na kraju gradski derbi u trećem kolu između Zrinjskog i Veleža na programu je u srijedu, 18. oktobra.

Upada u oči da su dva odgođena susreta iz drugog kola, Borac i Sarajevo, odnosno Tuzla Siti i Zrinjski, zakazani za 27. septembar, kada su na rasporedu utakmice šesnaestine finala Kupa BiH.

- Jednostavno smo bili prinuđeni na taj termin, tako da će ova četiri kluba svoje mečeve šesnaestine finala Kupa BiH odigrati kasnije. Svi odgođeni premijerligaški susreti moraju se odigrati najkasnije do 21. oktobra, kada su na rasporedu susreti 11. kola Premijer lige kojima se završava prvi krug takmičenja. Ostalo je još samo da se uguraju termini tih utakmica Kupa, koje će biti odgođene, ali za to će biti prostora u drugoj polovini oktobra i u novembru - dodao je neimenovani izvor “Glasa Srpske”.

Četvrto kolo

Četvrto kolo Premijer lige BiH biće igrano tri dana. Premijerni susret odigraće se sutra od 17 časova u Ugljeviku, kada će na teren Zvijezda 09 i dobojska Sloga. Istog dana od 20.45 časova Posušje će ugostiti Željezničar. U nedjelju će biti odigrana tri susreta u noćnom terminu. Na Gradskom stadionu u Banjaluci od 19.30 časova Borac će ugostiti Igman, dok će 30 minuta kasnije u Mostaru početi susret između Zrinjskog i GOŠK-a. U do sada najkasnijem terminu otkako postoji Premijer liga BiH, 21.30, Velež će u Mostaru dočekati Široki Brijeg. Četvrto kolo zaključiće u ponedjeljak od 17 časova Tuzla siti i Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana