Ernandez i Kolo Muani za pobjedu Francuske protiv Maroka i plasman u finale

GS
Pobjeda Francuske nad Marokom
Foto: Tanjug | Pobjeda Francuske nad Marokom

DOHA - Fudbaleri Francuske pobijedili su u polufinalu Svjetskog prvenstva Maroko rezultatom 2:0 i plasirali se u finale ovog takmičenja.

Francuska će u finalu, koje se igra u nedjelju, igrati protiv Argentine.

Maroko je do ovog meča primio samo jedan gol i to kada je Agerd smjestio loptu u svoju mrežu. 

Međutim, večeras je bio došao red na meč sa aktuelnim svjetskim prvakom koji je od starta želio da pokaže ko je ko.

Probio je Grizman po desnoj strani, proigrao Mbapea koji je nekoliko puta izblokiran, a lopta se odbila do Tea Ernandesa na lijevu stranu koji akrobatskim potezom smješta loptu iza leđa Bunua.

Tako je postao tek treći defanzivac “trikolora” koji je postigao gol i asistirao na istom Mundijalu. Pre njega su to uradili Marius Tresor 1982. odnosno Biksent Lizarazu 1998. godine.

Daleko od toga da su se Marokanci predali, a samo pet minuta kasnije su prvi put priprijetili kada je Azedin Unahi oprobao svoj udarac sa distance na šta je spreman odgovor imao Igo Loris.

Nastavilo se sa napadima afričke selekcije, pa je tako neuspješno pokušao Hakim Ziješ da završi jednu od akcija. To je za posljedicu imalo kontru na drugoj strani gde je ispao Roman Sais, a Olivije Žiru u nastavku pogodio spoljni dio stative.

Povredio se tom prilikom kapiten Maroka i tako primorao selektora Valida Regraguija na drugu prinudnu izmjenu nakon što je neposredno prije meče iz startnih 11 morao da izvadi najavljenog Najefa Agerda koji očigledno nije bio dovoljno spreman.

Imali su Francuzi još nekoliko prilika preko Mbapea, a potom i Olivijea Žirua prije nego što će Marokanci prići najbliže golu. Pokušao je rezervista Selim Amalah “makazicama” da aktobatski savlada Lorisa, ali je golman “trikolora” bio na visini zadatka i sačuvao je svoju reprezentaciju.

Sa minimalnom prednošću Francuske se otišlo na pauzu.

Maroko je krenuo ofanzivno u drugom poluvremenu i djelovali su sve opasniji. Tako su u 53. minuti mogli do gola, ali je Konate uklizao u posljednji tren i spasio čist pogodak.

Nastavili su Marokanci igrati ofanzivno, a Francuzi su prijetili iz kontra napada. U 72. minuti su mogli kazniti Marokance, ali je Turam nakon slobodnog udarca pucao glavom pored gola.

Deset minuta prije kraja susreta Kolo Muani je riješio pitanje pobjednika.

Mbape se majstorski oslobodio trojice protivnika i dao savršenu loptu za Kolo Muanija koji je bio sam na drugoj strani. Nije imao težak posao i samo je gurnuo loptu u praznu mrežu za konačnih 2:0 i prolaz Francuske u drugo uzastopno finale Svjetskog prvenstva.

Finale između Francuske i Argentine igra se u nedjelju s početkom u 16:00 sati, dok će u isto vrijeme dan ranije Maroko i Hrvatska igrati utakmicu za treće mjesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana