Piksi kao Osim i jedna neispričana, zloslutna priča iz Banjaluke

Dejan Kondić
Piksi kao Osim i jedna neispričana, zloslutna priča iz Banjaluke

BANjALUKA - Sada je najlakše udarati po Piksiju. Meni to ne pada napamet, iako ima materijala. Imam poštovanje prema njemu kao jednom od najvećih igrača u istoriji ovdašnjeg fudbala - riječi Miodraga Božovića, nekadašnjeg trenera Crvene zvezde u trenucima opšte histerije i lova na glavu Dragana Stojkovića imaju posebnu težinu. Kažu da je onaj koji padne, najlakša meta, da ga tada svi udaraju i cipelare.

Ne, nije ovo tekst koji će pokušati da odbrani (ne)odbranjivo.

Ali...Sve stoji, reprezentacija nije izgledala sjajno, igra je bila bez igre, izmene i formacija, možda promašeni, zvijezde i zvjezdice nacionalnog tima uvrijeđeni...Ali, da li je to razlog da pojedine "kolege", iz svih oružja pucaju po, sad već, gotovo je izvjesno, odlazećem selektoru. Podršku im daju samozvani analitičari i razni "stručnjaci".

Brzo zaboravljamo i još brže trošimo ljude i bacamo u blato najveće legende našeg sporta, a Dragan Stojković to sigurno jeste.

Možda nije najbolji trener, ali nije ni pijanica, kako su pokušali da ga predstave neki portali, a što su (dokoni) junaci i znalci iza tastatura jedva dočekali i dodatno ispljuvali jednog od najboljih srpskih i jugoslovenskih fudbalera, svih vremena.

Kao što nećemo o lošim, nećemo ovdje trošiti slova o dobrim trenerskim rezultatima Dragana Stojkovića, a dalo bi se i na tu temu štošta napisati. Legendarni, bivši as doživio je isto što i njegov nekadašnji selektor, pokojni Ivica Osim na Mundijalu 1990. godine u Italiji.

Naime, prema tvrdnjama objektivnih jugoslovenskih izvještača sa lica mjesta, nakon poraza od Njemačke (1:4), Osim i njegov stručni štab popili su 11 boca viskija?! Ovi današnji izvještači iz Augzburga nisu naveli koliko je Piksi popio, ali su tastatura navijači ubijeđeni da je pijan dolazio na neke preosve.

Šta mislite, da su tih 90-ih godina postojale društvene mreže, šta bi ljudi pisali o Osimu, njegovom sukobu sa Dejanom Savićevićem, činjenicom da nije gledao penale protiv Argentine, kakav bi lažni (nepostojeći) prljav veš isplivao iz svlačionice "plavih"...Oprosti im Dragane, ne znaju šta čine... I za kraj, jedna priča iz Banjaluke, nažalost, zloslutna što se tiče nastupa Srbije na EURU.

Biće vam jasnije zašto su "orlovi" u Njemačkoj završili kako su završili. Bio je početak aprila ove godine kada je delegacija Fudbalskog saveza Srbije, predvođena sad već bivšim potrpredsjednikom Branislavom Nedimovićem i generalnim sekretarom Jovanom Šurbatovićem, došla u Banjaluku da produži ugovor sa pivarom "Nektar". Nakon oficijelnog dijela, nekoliko novinara ostalo je u razgovoru sa tada drugim čovjekom FSS Nedimovićem.

Potpisnik ovih redova upitao ga je da novinarima iz Srpske malo olakša posao oko dolaska na red za intervju sa selektorom Stojkovićem, na šta se Nedimović brecnuo i odgovorio:

"Neću da imam ništa sa tim idiotom, neću da znam za njega, ali ću vam pomoći, evo vam moj broj, pa se javite?!" Novinari koji su čuli ovo, ostali u šoku, ispostavilo se da, faktički prvi čovjek Saveza i selektor reprezentacije ne pričaju?! I pritom potpredsjednik to "ladno" ispriča novinaru, kojeg prvi put vidi u životu?!

Bez bojazni da se to može iskoristiti. Možete misliti kolika je netrpeljivost između njih dvojice, kad je Nedimović to ispalio. Ko je čuo te riječi, već je mogao da nasluti šta će se dešavati u Njemačkoj, odnosno kakva je atmosfera oko reprezentacije. I da, Nedimović se nikad nije javio na telefon, niti odgovorio na poruku...

Jeste vrijeme za promjene, ali ne kozmetičke i ne može samo jedan čovjek biti kriv za sve! Kolega Milojko Pantić je jednom prilikom rekao: "U Fudbalskom savezu treba menjati sve, pa i šoljice za kafu".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana