“Orlovi” protiv prvaka Evrope startuju u Ligi nacija: Za lakši put do Mundijala

Glas Srpske
“Orlovi” protiv prvaka Evrope startuju u Ligi nacija: Za lakši put do Mundijala

BEOGRAD - Fudbalska reprezentacija Srbije večerašnjom utakmicom protiv šampiona Evrope Španije, na stadionu “Rajko Mitić” od 20.45 časova, počinje takmičenje u Ligi nacija.

“Orlovi” se ne bore samo za bodove u najjačoj grupi već i za što bolju poziciju pred kvalifikacije za Mundijal u SAD, Meksiku i Kanadi 2026. godine. Nikada se nije ovoliko čekalo da se FIFA i UEFA usaglase o formatu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, ali je dokument konačno isplivao. Žrijeb za evropske kvalifikacije za Mundijal u SAD, Meksiku i Kanadi biće održan u decembru, kada se završi Liga nacija i kada bude poznato ko će igrati u četvrtfinalu tog takmičenja, kao i kako će izgledati FIFA rang-lista.

Sama kvalifikaciona trka počeće u martu sljedeće godine. Izvlačenje grupa ipak će izgledati malo drugačije nego što se pretpostavljalo i neće samo FIFA rang-lista biti mjerodavna. Štaviše, u prvom šeširu će se naći osam reprezentacija koje izbore plasman u četvrtfinale Lige nacije A! Dakle, prvi i drugi iz sve četiri grupe. To bi mogla da bude i Srbija ukoliko bi se izborila pored Španije, Danske i Švajcarske za jedno od prva dva mjesta. Igrala je Srbija neriješeno sa Danskom na Evropskom prvenstvu prije dva mjeseca (0:0), “tukla” se do kraja sa Švajcarskom na Mundijalu u Kataru (2:3), tako da drugo mjesto nije neka nemoguća misija za “orlove”. Kako će u kvalifikacijama biti 12 grupa sa četiri ili pet timova, tek onda na snagu stupa FIFA rang-lista. Tako će prvi šešir, pored onih osam iz Lige nacija, popuniti četiri preostala najbolje rangirana tima na svjetskoj listim a poslije toga sve ide po FIFA rang-listi. Drugi šešir će popuniti 12 narednih reprezentacija i tako redom.

Što se tiče Srbije, Liga nacija dobija posebno na značaju, jer se na današnji dan “orlovi” nalaze na 19. mjestu u Evropi. To znači da nisu baš “zakucani” u drugom šeširu pred žrijeb, fijasko u šest predstojećih mečeva mogao bi da ih obori još niže. Iako u ovom momentu djeluje da Srbija ima solidnu bodovnu prednost u odnosu na Slovačku (26 bodova), Rumuniju (31 bod), Češku (32), ta razlika se topi ekspresno: primjera radi, u odnosu na prije mjesec dana Srbija je izgubila 7,8, a Slovačka dobila 11,3 boda. Prema tome, već za oktobar, šta god da se desi u ova prva dva meča, Srbija mora da dovede na smotru sve najbolje snage, jer ulog nije mali. Krenuti u mundijalsku trku iz, daj bože, prvog ili drugog ili trećeg šešira, nije isto.

“Furija” u najjačem sastavu

Kako piše “Marka”, selektor “crvene furije” Luis de la Fuente planira da na teren protiv Srbije pošalje najjači raspoloživi sastav u kojem će biti čak osmorica startera iz finala Evropskog prvenstva protiv Engleske. Prema procjeni čuvenog španskog lista, prvak Evrope će na “Marakanu” istrčati u sastavu: Raja - Karvahal, Le Norman, Laport, Kukurelja - Rodri (greška, vjerovatno će Zubimendi), Fabijan Ruiz, Dani Olmo - Lamin Jamal, Ojarzabal, Vilijams. Dakle, od startera iz finala sa Engleskom izostaće samo dvojica suspendovanih (Rodri i Alvaro Morata) i golman (Unaj Simon).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana