"Orlovi" i dalje imaju šansu

Tanjug
"Orlovi" i dalje imaju šansu

RIM - Fubaleri Španije, Italije, Njemačke, Francuske, Belgije, Portugala, Holandije i Engleske prvih su osam od ukupno 12 reprezentacija koje će biti nosioci u žrijebu evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, dok Srbija i dalje ima teoretsku šansu da bude nosilac, saopštio je danas italijanski sportski portal "Sportmediaset".

Žrijeb za evropske kvalifikacije za Mondijal 2026. biće održan u Cirihu u petak, 13. decembra. Evropa ima 16 mjesta na prvom SP sa 48 reprezentacija koje će se 2026. održati u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku. U kvalifikacijama za SP iz Evrope učestvovaće 54 selekcije koje će biti podijeljene u 12 grupa sa po četiri ili pet reprezentacija. 

Direktan plasman na Mondijal iz Evrope obezbijediće pobjednici 12 kvalifikacionih grupa, dok će 12 drugoplasiranih iz grupa, plus četiri najbolje plasirane selekcije iz Lige nacija koje ne budu prve ili druge na tabeli kvalifikacija, u plej-of koji će dati posljednja četiri učesnika iz Evrope.

Kako je danas objavio "Sportmediaset" Italija je obezbijedila status nosioca iako nije teoretski osigurala plasman u četvrtfinale Lige nacija zahvaljujući činjenici da će mjesto nosioca imati osigurano i na osnovu rang liste Svjetske fudbalske federacije (FIFA) koja će biti objavljena u novembru jer će biti među 12 najboljih u Evropi.

Ranije je saopšteno da će nosioci osam grupa biti četvrtfinalisti Lige nacija, a preostala četiri mjesta među povlašćenima biće dodijeljena na osnovu FIFA rang liste objavljene po okončanju Lige nacija.

Kako dalje navodi "Sportmediaset" najbliži statusu nocioca u žrijebu su Hrvatska i Švajcarska, ali teoretsku šansu da budu povlašćeni i dalje imaju i Mađarska, Poljska, Srbija i Danska. 

Teoretski, da bi Srbija bila nosilac u žrijebu, morala bi da pobijedi u oba novembarska meča, Švajcarsku u gostima i Dansku kod kuće i tako okonča kao drugoplasirana u grupi A4 Lige nacija, jer preko rang liste FIFA ne može do statusa nosioca. 

"Sportmediaset" na kraju teksta ističe da su u drugom šeširu za žrijeb trenutno sigurne Turska, Austrija, Slovačka, Rumunija i Ukrajina i zaključuje da će kompletan sastav šešira biti poznat po okončanju Lige nacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana