Olimpijakos sanja prvi trofej

Glas Srpske
Olimpijakos sanja prvi trofej

ATINA - Olimp čeka nove fudbalske bogove. Olimpijakos i Fjorentina večeras od 21 čas igraće za trofej u trećem finalu Lige konferencije. Grcima je ovo istorijsko prvo evropsko finale.

Olimpijakos je imao košmarnu sezonu sve dok na klupu u februaru nije došao Baskijac, Hoze Luis Mendilibar. Preporodio je ekipu i grčki tim je zaigrao napadački u formaciji 4-3-3. Pronašli su se u njegovoj igri na gol više. Sjajno se snašao u napadu Ajuba el Kabija koji se zaustavio na broju od 16 golova. Njegovu snagu su osjetili brojni rivali, a posebno će ga zapamtiti Aston Vila. Visente Obora je mozak ove ekipe. Odlično dijeli lopte, pronalazi sjajna rješenja, posebno prema Kostasu Fortunisu i Danijelu Podensu. Ako je Obora mozak onda je Santijago Heze motor ekipe. Igrač koji neprestano “zuji” po terenu. Adut će svakako biti i činjenica da će igrati u svojoj zemlji na stadionu AEK-a.

- Naši mladi igrači su osvojili UEFA Ligu šampiona. Igrali su protiv velikih timova i vjerovali su u uspjeh. Tako moramo i mi da vjerujemo. Od dolaska sam nastojao da svoje igrače uvjerim u to i uspio sam. Sad imamo nevjerovatnu šansu da uđemo u istoriju Olimpijakosa i grčkog fudbala. Znamo kako Italijani igraju. Teško gube, ali nikad se ne zna u finalu. Igraćemo svoju igru presing i ofanzivno. Prijaće nam podrška navijača i činjenica da ne moraju dugo da putuju da nas bodre - istakao je Mendilibar.

Fjorentina je ove sezone blistala u Ligi konferencije. I dalje su bez poraza i nadaju se da će to da krunišu drugim evropskih trofejom. Prošle sezone nisu uspjeli poraženi su u finalu od Aston Vile. Trener Vićenco Italijano ističe da je naučio iz tog poraza. Trener je koji voli direktan fudbal, a sjajnu sezonu ima Nikolas Gonzalez.

- Osvajanje trofeja bi bila ogromna nagrada za moje momke. Fjorentina već tri godine radi sjajne stvari. Došli smo do finala i to je nešto čemu bi trebalo da težimo svake godine. Sve staje u jedan meč, a ja vjerujem u moje igrače. Znamo koliko smo radili da dođemo do finala. Sad je vrijeme da to krunišemo na najbolji način - poručio je Italijano.

Ovo je treće finale Lige konferencije. Prvo je osvojila Roma, dok je prošle godine Aston Vila u finalu savladala upravo Fjorentinu sa 1:0.

Put do finala

Olimpijakos je na putu do finala stigao nakon eliminacije iz Lige Evrope. Savladao je Ferencvaroš u baražu (1:0, 1:0), zatim Makabi Tel Aviv (1:4, 6:1) , Fenerbahče u četvrtfinalu (3:2, 0:1 (penalima 3:2), te Aston Vilu u polufinalu (4:2, 2:0). Fjorentina je nakon osvajanja prvog mjesta u grupi (tri pobjede i tri remija u grupi s Ferencvarošom, Genkom i Čukaričkim) bila bolja od Makabi Haife (4:3, 1:1) Viktorije (0:0, 2:0) Klub Briža (3:2, 1:1).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana