Novaković: Pasoš Srpske zaslužan za registraciju FG "Republika Srpska"

SRNA
Novaković: Pasoš Srpske zaslužan za registraciju FG "Republika Srpska"

BANjALUKA - Fudbalski klub /FK/ "Republika Srpska" iz Ciriha postoji 24 godine, a proteklog vikenda članovi ovog sportskog kolektiva prvi put su organizovano posjetili Republiku Srpsku, što je bila prilika za evociranje uspomena, ali i za podsjećanje na dane kada je u dijaspori formiran najveći srpski sportski klub u Evropi.

Potpredsjednik kluba Goran Novaković rekao je Srni da je za sve zaslužan pasoš Republike Srpske, jer je to bio jedini dokaz prilikom registracije da je postojala država nakon raspada bivše Jugoslavije.

"Klub je osnovan 2000. godine, nažalost sa raspadom jednog velikog kluba koji se zvao Jugoslavija u to vrijeme.

Osnovan je baš pod imenom Republika Srpska. Pošto smo mi u Švajcarskoj, vrlo je teško uraditi nešto što se politički, da kažemo, ne priznaje. Na osnovu jednog običnog starog pasoša Republike Srpske, osnovan je klub koji nosi to ime", pojasnio je Novaković.

Danas dres ovog kluba nosi 300 mladih sportista koji porijeklo vode sa ovih prostora, a Novaković kaže da je u tome i najveća važnost posjete Republici Srpskoj jer mlađe generacije gube nit pripadnosti i identifikacije sa rodnim mjestom svojih roditelja ili djedova. "Što je najbitnije, jedini smo klub u svijetu koji nosi ime Republika Srpska.

Po pitanju ljudstva i selekcija smo najveći klub u Evropi. Naš cilj je da napravimo bolju saradnju, neku kariku, vezu, da jednostavno ljudi ovdje znaju da imaju nekog u Švajcarskoj, ali da i mi znamo da imamo ovdje nekog, da stojimo jedni uz druge, da smo bliži, da stvorimo kontakte i značajnu saradnju", kaže Novaković.

Prema njegovim riječima, u Švajcarskoj živi oko 300.000 Srba i zbog toga je posjeta Srpskoj značajna. On je ukazao na podršku institucija i njihovu želju za razvijanjem saradnje.

"Bio nam je cilj i želja da dođemo baš u Banjaluku i odigramo utakmicu sa FK Borac, a igrali smo i u Prijedoru protiv Rudara. Uspjeli smo u tome zahvaljujući resornom ministarstvu i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Željeli smo da obiđemo još neki grad, da djeca vide više.

Iskoristili smo vrijeme i za posjetu Jasenovcu", rekao je Novaković. On je naveo da je ovo samo prvi korak kada je riječ o saradnji sa Republikom Srpskom, te da je pred ljudima u dijaspori, ali i u Srpskoj veliki posao, prvenstveno s ciljem da djeca ne zaborave odakle potiču.

"Mi pokušavamo kroz sport, folklorna i kulturna društva da to povežemo i velikim dijelom uspijevamo u tome da djecu integrišemo, da znaju odakle su, ko su, šta su i gdje su im korijeni", zaključuje Novaković. Fudbalski klub "Republika Srpska" iz Ciriha je jedini sportski klub sa ovim imenom u svijetu, a proteklog vikenda 80 mladih sportista iz Švajcarske posjetilo je Banjaluku i Prijedor.

Prijem za članove ovog sportskog kolektiva organizovan je i u Palati Republike Srpske, a prethodno su mlađe selekcije odigrale utakmicu na Gradskom stadionu u Banjaluci protiv ekipe "Borca" i u Prijedoru protiv "Rudara".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana